Preparate tradiționale pentru masa de Crăciun cu până la 110 aditivi

InfoCons a realizat un studiu cu privire la ingredientele și valorile nutriționale a preparatelor tradiționale de Crăciun ce se comercializează în restaurante.

Produsele analizate au fost: sarmale, cozonac, salată Boeuf, piftie, Pomana Porcului, jumări, salată de murături. Gramajul pe porție a variat între 45 și 1600 de grame .

Studiul a fost realizat pe 295 preparate, după cum urmează:

– Sarmale – 49 de preparate

– Cozonac – 39 de preparate

– Salata de Boeuf – 35 de preparate

– Cârnați de porc – 43 de preparate

– Piftie – 20 de preparate

– Pomana Porcului – 37 de preparate

– Jumări – 32 de preparate

– Salată de murături – 40 de preparate

Din punctul de vedere al aditivilor alimentari, numărul de aditivi alimentari regăsiți în preparatele tradiționale de Crăciun ce au făcut obiectul studiului variază între 0 – 29.

Din punctul de vedere al aditivilor alimentari regăsiți frecvent, situația se prezintă astfel:

  • Cel mai întâlnit aditiv alimentar este E220 – dioxid de sulf
  • Pe locul 2  E536 – ferocianura de potasiu
  • Pe locul 3 E954 – zaharina
  • Pe locul 4 E250 – nitrit de sodiu, E260 – acid acetic, E316 – izoascorbat de sodiu, E330 – acid citric, E407 – caragenan, E415 – guma xantan, E621 – monoglutamat de sodiu, E917 – iodat de potasiu
  • Pe locul 5: E160a – beta caroten, E202 – sorbat de potasiu, E211 – benzoat de sodiu, E300 – acid ascorbic, E301 – ascorbat de sodiu, E452 – polifosfati, E509 – clorura de calciu, E1422 – amidon modificat
  • Pe locul 6: E120 – carmin, E160c – extract de ardei roșu, E270 – acid lactic, E331 – citrați de sodiu, E450 – difosfați, E451 – trifosfați, E508 – clorura de potasiu, E535 – ferocianura de sodiu, E620 – extract de drojdie, E627 – guanilat disodic, E631 – inozinat disodic
  • Pe ultimul loc: E100 – curcuma, E101 – riboflavina, E124 – cosenila, E141 – complecși de cupru ai clorofilelor și clorofilinelor, E150a – caramel, E162 – extract de sfeclă roșie, E170 – carbonat de calciu, E200 – acid sorbic, E221 – metabisulfit de sodiu, E262 – acetat de sodiu, E321 – bht, E325 – lactat de sodiu , E327 : lactat de calciu , E332 : citrati de potasiu , E340 : fosfati de potasiu , E385 : calciu disodic edta , E401 : alginat de sodiu, E412 – gumă guar, E418 – gumă gellan, E422 – glicerol, E466 – sodiu carboxil metil celuloză, E472 – digliceride, E491 – sorbitan monostearat, E501 – carbonat de potasiu, E525 – hidroxid de potasiu, E570 – acizi grași, E575 – glucono-delta-lactonă, E626 – extract de drojdie, E900 – dimetil polisiloxan, E1520 – propilenglicol.

Toate produsele studiate au avut următoarele informații:

  • valoarea energetică este cuprinsa între 13.5 kcal – 760 kcal
  • cantitatea de sare variază între 0 g și 7.86 g, raportată la 100 g de produs

Atenție! Organizația Mondială a Sănătății estimează că aproximativ 2.5 milioane de decese ar putea fi prevenite dacă nivelul de consum global al sării ar scădea până la cantitatea recomandată de 5 grame/zi.

Cantitatea de zahăr variază între 0 g și 31.98 g, raportată la 100 g de produs

Atenție ! Organizația Mondială a Sănătății recomandată o cantitate de 25 grame/zi de zahăr.

Studiul a fost efectuat în Parteneriat cu Declaratie-Nutritionala.ro.

Fie că le consumăm în restaurant sau le comandăm on-line, operatorul economic trebuie să respecte prevederile ORDINULUI ANPC nr. 201 din 19 aprilie 2022, referitor la furnizarea de informații la comercializarea produselor finite/ mâncărurilor furnizate de unitățile de restaurație colective.

Ordinul ANPC are menirea de a aduce speranță printr-o informare corectă și transparentă pentru ca fiecare consumator să aleagă în cunoștință de cauză ținând cont de starea de sănătate precară a populației, consumatorii încă nu știu ce comandă, atât la restaurant, cât și de pe platformele online!

M. S.

One Thought to “Preparate tradiționale pentru masa de Crăciun cu până la 110 aditivi”

  1. […] – Cârnați de porc – 43 de preparate – Piftie –… Articolul Preparate tradiționale pentru masa de Crăciun cu până la 110 aditivi apare prima dată în Magazin Sălăjean. Citeste mai […]

Leave a Comment