Două persoane au murit şi alte nouă au fost rănite acum 10 ani, după ce blocul E24 din Zalău a explodat, din cauza unei fisuri în conducta de gaz şi a acumulării de gaze în subsol.
Tragedia a avut loc în 14 septembrie 2007, în cartierul Dumbrava Nord, cele 19 apartamente ale blocului fiind distruse, iar proprietarii lor, rămaşi fără agoniseala de o viaţă. Suflul exploziei a fost teribil, pereţii apartamentelor de la parter fiind practic smulşi din bloc, bucăţile de beton şi obiectele din locuinţele oamenilor fiind proiectate la metri distanţă. De sub dărâmături, salvatorii au scos 11 persoane, care au fost transportate la Spitalul Judeţean Zalău, alte două – Diana Satmari, o adolescentă de 14 ani, şi Paul Sălăjan, un tânăr de 20 de ani, fiind găsiţi fără suflare.
Cauza exploziei a fost o scurgere de gaze neremediată de E.ON Gaz, deşi locatarii semnalaseră problema în repetate rânduri către companiei.
În urma anchetei procurorilor, șapte angajaţi ai Centrului Operaţional Zalău al E.ON Gaz Distribuţie au fost trimişi în judecată pentru ucidere din culpă, distrugere din culpă şi vătămare corporală din culpă.
În decembrie 2010, Judecătoria Oradea care a soluţionat dosarul i-a găsit vinovaţi pe şase din cei şapte, pentru că nu au respectat normele cu privire la întreţinerea şi exploatarea reţelelor de distribuţie a gazului. Fostul director al Centrului Operaţional Sălaj, Ionel Petru Vâlcu, a fost condamnat la şase ani de închisoare, iar şeful de district, Ovidiu Şuteu, la cinci ani de închisoare, ambii cu executarea pedepsei.
Alţi patru angajaţi – Ioan Cojan, Silviu Nerţan, Marius Hidan şi Alexandru Cosma – s-au ales cu pedepse cu suspendare sub supraveghere. Cel de-al şaptelea acuzat, Vasile Roman, trimis în judecată pentru favorizarea infractorului, a fost achitat.
Instanţa i-a obligat pe cei şase, în solidar cu compania de gaz, să plătească despăgubiri materiale de peste 460.000 de lei către Primăria Zalău, Spitalul Judeţean de Urgenţă Zalău, Spitalul Clinic de Urgenţă „Prof. dr. O. Fodor” Cluj şi Serviciul Judeţean de Ambulanţă Sălaj. Tot ca despăgubiri materiale, şi tot în solidar cu compania de gaz, au fost obligaţi la plata a peste 3,2 milioane de lei, precum şi daune morale de aproape 700.000 de euro.
Inculpaţii au făcut, însă, recurs, admis, de altfel, de către Curtea de Apel Oradea, care, în 2011, a modificat sentinţa de la fond. Aşa se face că toţi şase s-au ales cu pedepse cu suspendare (fiecare câte trei ani de închisoare cu suspendare sub supraveghere pe durata unui termen de încercare de cinci ani). Cel de-al şaptelea, achitat iniţial, a primit şase luni închisoare cu suspendarea condiţionată pe durata unui termen de încercare de doi ani şi şase luni.
Curtea de Apel a modificat şi valoarea daunelor morale şi a dispus ca primii şase, împreună cu E.ON Gaz Distribuţie să achite câte 2.000 de euro către 65 de persoane. În schimb, a păstrat decizia privind plata despăgubirilor materiale.
O altă mizeri a justiției romîneşti.