Jocul de poker este prin excelență unul de strategie, în care îți faci zeci de scenarii pe baza cărților pe care le ai în mână. În mintea ta are loc o evaluare continuă a ipotezelor, iar la final acționezi potrivit scenariului despre care crezi că are cele mai mari șanse de a fi conform cu realitate de la masa de joc.
Punctul de pornire în elaborarea oricărei strategii este interpretarea corectă a cărților pe care le deții. Cu cât ai mai multă experiență, cu atât este mai probabil să apreciezi corect situația în care te afli. Sunt, însă, mâini care îi induc în eroare atât pe începători, cât și pe cei cu multe turnee la activ. Este vorba despre acele mâini supraevaluate, despre care jucătorul crede că sunt premium, însă, de fapt, îi oferă puține șanse de câștig.
Multe variante pentru poker pe bani reali
În acest articol voi vorbi despre „mâinile capcană” care fac victime indiferent în rândul jucătorilor, dar care sunt mai ușor de gestionat când joci poker online, pentru că nu există acel război psihologic dus la extrem din pokerul „clasic”, care să îți afecteze luciditatea. Din fericire, acum avem multe variante dacă vrem să jucăm poker pe bani reali, din fața calculatorului. Fie intrăm pe secțiunea de cazinou a agențiilor de pariuri online, fie alegem o platformă dedicată exclusiv jocurilor de tip cazino, așa cum este Vlad Cazino.
Așadar, ce cărți trebuie tratate cu precauție maximă? Am citit părerile mai multor specialiști și am alcătuit un Top 3 al mâinilor înșelătoare.
- Sfatul unanim este că As-Valet (A-J) creează mai mult probleme decât să aducă beneficii, chiar dacă ai senzația că norocul a fost de partea ta. Poate că impactul vizual al celor două cărți are un efect euforic. În situația unui all-in, cel mai fericit scenariu este cel în care ai aceleași șanse de câștig cu unul sau mai mulți jucători de la masă. Asta înseamnă că vei împărți miza.
Mai există și situația în care un oponent se arată foarte sigur pe câștig, iar tu vei fi forțat să renunți la cărțile din mână, de teamă ca acesta să nu aibă A-K, A-Q, set sau două perechi. De asemenea, dacă nu ești un as al blufului, tu nu îți vei putea manifesta agresivitatea, știind că nu te poți baza 100% pe cărțile care ți-au venit. Dacă împingi prea multe jetoane în joc, dorind să dai senzația că deții o mână foarte bună, riști prea mult. Raportul miză/șansă de câștig nu va fi unul echitabil.
Sfatul specialiștilor e să iei în considerare mărirea mizei cerute doar după mai multe mâini. Să nu bravezi, cu excepția situației în care mai sunteți în cursă pentru pot doar tu și încă un jucător. Ar trebui să tratezi această mână exact ca pe A-10 sau A-9, pentru că cu siguranță nu este un A-K.
- O altă mână foarte periculoasă este cea în care îți cad cun popă și un zece (K-10). Profesioniștii consideră că aceasta este „mâna fraierilor”. Din punct de vedere statistic, chiar dacă la începutul jocului este decentă, această mână este bătută de perechile formate după ce ceilalți jucători primesc celelalte cărți distribuite de dealer. Cu K-10 ești victimă sigură dacă nu îți completezi o chintă încă din flop (din primele trei cărți comune). Dacă flopezi perechea de popi, este foarte probabil să fii învins de un alt popă, care are cartea secundară mai mare.
- În fine, în categoria „mâini capcană” intră și popă-valet (K-J), chiar dacă această combinație este evident mai avantajoasă decât cele amintite mai sus. Această aparentă siguranță conferă mâinii aspectul de a fi mai puternică decât este cu adevărat și te ispitește să te arunci în luptă cu impresia că ești invincibil. Chiar și dacă flopezi două perechi, va trebui să ai grijă de chinte sau seturi, și mereu trebuie să-ți faci griji cu privire la cartea secundară dacă faci o pereche din flop.
Ideea este că trebuie să fii foarte atent, pentru că pokerul este unul dintre jocurile cu cele mai multe capcane și în care norocul, de multe ori, îmbracă mantia iluziei deșarte.
(P)