Tenisul este unul dintre cele mai mediatizate sporturi, dar sunt multe lucruri mai puțin cunoscute despre el, chiar și de către cei care îl urmăresc îndeaproape. O rubrică de tipul „Știați că” poate avea sute de alineate.
Iată 8 dintre cele mai interesante „chestiuni” despre sportul alb:
La început se juca fără rachete
Jocul de tenis a fost jucat mai întâi fără rachete. Mingea era lovită peste un fileu cu mâna deschisă. Acel joc a fost inventat de călugării din nordul Franței în secolul al XII-lea, fiind precursorul tenisului modern.
În secolul al XVI-lea au fost introduse rachete la joc. Popularitatea tenisului a crescut pentru că în familia regală erau jucători pasionați de tenis, inclusiv Henric al VIII-lea. Jocul și regulile pe care le cunoaștem astăzi ca tenis modern au fost implementate în Birmingham, în Anglia, în secolul al XIX-lea.
Cel mai lung meci din circuitul profesionist
Cel mai lung meci jucat vreodată în circuitul profesionist a avut loc la turneul de Grand Slam de la Wimbledon, în 2010. John Isner din Statele Unite l-a învins pe Nicholas Mahut din Franța cu scorul de 6-4, 3-6, 6-7, 7-6, 70-68 (!) în 11 ore și 5 minute. Partida s-a jucat în 3 zile.
„Bătălia sexelor” a fost câștigată de o fată
În 1973, jucătoarea Billie Jean King l-a provocat pe Bobby Riggs la un meci ce a fost numit „Bătălia sexelor”. Billie a câștigat cu 6-4, 6-3, 6-3, spre bucuria femeilor din toată lumea. A fost făcut și un film inspirat din acel meci. Mai în glumă, mai în serios, nu știm câți bărbați din afara primelor 20 de locuri în clasament ATP Tenis ar fi reușit să o învingă pe Serena Williams, în zilele ei bune.
Partidă jucată pe iarbă și zgură în același timp
În momentul de față, se joacă pe trei tipuri principale de suprafață: iarbă, zgură și ciment. În trecut au mai fost folosite și alte suprafețe de joc, precum covor, lemn și argilă vopsită în albastru. A existat chiar și un meci epic între Roger Federer și Rafael Nadal, care s-a jucat pe un teren pe jumătate de iarbă, pe jumătate din zgură. Nadal a câștigat cu 7-5, 4-6, 7-6 (12-10).
Federer este „regele” contractelor comerciale
Vedetele din tenis nu câștigă bani doar din premiile primite la diverse turnee. Contractele comerciale (endorsements) sunt bănoase, sponsorii fiind din ce în ce mai atrași de acest sport. În acest an, Roger Federer a câștigat 91 de milioane de dolari numai pentru că a promovat diverse branduri.
Groth și Lisicki, cele mai puternice serve
Una dintre cele mai importante lovituri este serva, iar spectatorii trebuie să fie conectați la joc ca să nu piardă execuția. Este suficient să te uiți un moment în altă parte pentru a rata momentul, mai ales dacă în meci este implicat un jucător precum australianul Sam Groth, care a trimis mingea cu 263 km/h! Recordul de viteză în tenisul feminin îi aparține nemțoaicei Sabine Lisicki (210,8 km/h).
Șarapova, ce leoaică!
Maria Șarapova deține mai multe recorduri, printre care și cel pentru cel mai puternic strigăt în timpul unui meci. Aparatele au măsurat 105 decibeli, cam tot atât cât generează un leu atunci când rage. Ne referim la meciurile jucate la nivel înalt. În lume sunt 100 de milioane de jucători de tenis. Poate că Maria nu e chiar cea mai gălăgioasă.
Campionii „sportului alb”
Recordul pentru cele mai multe competiții câștigate îi aparține legendarului John McEnroe, cu 155 de titluri între 1978 și 2006. La feminin, Martina Navratilova are 344 de titluri între 1975 și 2006. Dintre jucătorii aflați în activitate, Rafael Nadal are în palmares 22 de titluri de Grand Slam, iar Djokovic este pe locul secund, cu 21.
[…] Tenisul este unul dintre cele mai mediatizate sporturi, dar sunt multe lucruri mai puțin cunoscute despre el, chiar și de către cei care îl urmăresc îndeaproape. O rubrică de tipul „Știați că” poate avea sute de alineate. Iată 8 dintre cele mai interesante „chestiuni” despre sportul alb: La început se juca fără rachete Jocul de tenis a fost jucat mai întâi fără rachete. Mingea era lovită peste un fileu cu mâna deschisă. Acel joc a fost inventat de călugării din nordul Franței în secolul al XII-lea, fiind precursorul tenisului modern.… Citeste mai mult […]