Există diverse metode prin care îți poți încălzi casa. Printre acestea se numără centrala pe lemne. Este o variantă de luat în calcul, mai ales dacă te afli într-o situație în care accesul la gaze nu este tocmai la îndemână.
Există diverse metode prin care îți poți încălzi casa. Printre acestea se numără centrala pe lemne. Este o variantă de luat în calcul, mai ales dacă te afli într-o situație în care accesul la gaze nu este tocmai la îndemână.
Principiul funcționării unei centrale pe lemne nu este tocmai unul complicat. Explicat în cei mai simpli termeni, o centrala pe lemne funcționează, evident, cu lemne care se pun pe foc, ca mai apoi agentul termic din centrală să se încălzească.
Pompa de circulație va împinge apa caldă în întreg sistemul de încălzire existent în casa ta.
Cum să alegi o centrală pe lemne potrivită?
Centrala termică pe lemne nu se cumpără după ureche. Trebuie analizați anumiți parametrii, care te vor conduce spre centrala potrivită.
Puterea
Primul pas este să afli puterea necesară pentru a face față nevoilor pe care le ai. Puterea centralei va fi calculată în funcție de necesarul termic al casei.
Te poți ocupa tu sau poți să apelezi la serviciile unui inginer proiectant în instalații. Necesarul termic se calculează pentru fiecare încăpere în parte.
Tipul de ardere
Există 2 tipuri de centrale termice pe lemn, în funcție de tipul de ardere:
- Ardere clasică: randamentul este destul de mic; nu este automatizată într-o manieră mult prea complexă; este ieftină și nepretențioasă;
- Ardere prin gazeificare: randamentul este mai mare, ajungând și până la 90%; este o centrală complexă, mai scumpă în comparație cu modelul precedent și puțin mai pretențioasă la lemnul pe care-l vei folosi.
Cu sau fără puffer
Pufferul este absolut necesar:
- Cu puffer: 3-4 focuri pe zi;
- Fără puffer: 1-2 focuri pe zi.
Așadar, dacă nu folosești puffer, vei fi nevoit să faci focul mereu la un interval de 6 ore. Centrala va funcționa mocnit, ceea ce va conduce la depuneri mari de gudron. Fără doar și poate, îți va fi destul de greu să menții căldura constantă.
Pe de altă parte, dacă alegi să utilizezi pufferul, vei avea parte de următoarele avantaje:
- vei reduce la jumătate numărul de focuri de peste zi;
- arderea va fi intensă;
- se vor reduce considerabil depunerile de gudron, etc.
Lemn vs. peleți – care este cea mai potrivită variantă?
Ambele variante sunt potrivite în funcție de anumiți factori. Centrala pe lemne este una dintre cele mai alese soluții, în special în cazul celor ce nu au acces la rețeaua de gaze din diferite motive.
Cazanul pe lemn consumă mai puțin decât o sobă, dacă este să ne orientăm după căldura pe care o degajă. Se poate încălzi întreaga casă într-un mod mai curat și economic. Este construită din materiale durabile.
Nu vei face mizerie cărând lemnele din locul de depozitare către centrală și nici nu vei face focul prea des. Investiția inițială este destul de mare, deoarece ai nevoie de o cameră tehnică specială pentru centrală.
Uneori poate fi deranjant, deoarece vei fi nevoit să te dai jos la 2 noaptea din pat și să pui lemne pe foc pentru a avea în continuare căldură.
În altă ordine de idei, există centrale ce funcționează pe peleți. Acestea nu trebuie sparte și nici depozitate în locuri închise. Aprinderea este automată.
Investiția inițială este destul de mică, deoarece se elimină necesitatea unei camere tehnice. Peleții sunt materiale curate, ce vin direct ambalați în saci din plastic.
La fel ca și modelul pe lemne, materialele din care este confecționată o astfel de centrală sunt rezistente și durabile în timp. Să nu mai vorbim despre eficiența lor.
Prețul peleților este destul de mare, iar viitorul anunță scumpiri și în această zonă. Așadar, orice variantă ai alege dintre lemn vs. peleti, nevoile tale trebuie să fie satisfăcute pentru a atinge un nivel de confort optim.
sursa foto: https://pixabay.com/ro/photos/lemn-trunchiuri-de-copaci-bole-1846059/