Poza se poate descărca de aici.
Copiii pot învăța singuri să meargă și chiar să vorbească, dar au nevoie de ceva mai mult ajutor pentru a învăța să citească. Ca părinte, probabil te gândești cum îți poți face copilul să iubească lectura și să vrea să citească mai mult.
Află din acest articol câteva dintre sfaturile și recomandările pe care le poți pune în practică atunci când vrei săi transmiți copilului tău pasiunea pentru citit.
Pune-i întrebări legate de poveste
Cititul nu este doar o activitate pasivă, deoarece copilul tău trebuie să interacționeze cu textul. Atunci când vine vorba de povești pentru copii de citit este chiar recomandat ca acest lucru să te întâmple. Obișnuiește-l ca atunci când are întrebări, să nu se simtă rușinat să le spună cu voce tare. Astfel, te poți asigura și că cel mic înțelege textul.
De asemenea, poți tu să-i pui întrebări. Atunci când citești, oprește-te ocazional pentru a-i pune întrebări legate de poveste. Spre exemplu, dacă personajul principal tocmai a făcut ceva, poți să întrebi “De ce crezi că a făcut asta?” Lasă-i puțin timp la dispoziție pentru a se gândi pentru a primi un răspuns.
Uneori veți întâmpina cuvinte noi în cadrul lecturii. Pronunță-l cu voce tare, roagă-l și pe el să-l repete și apoi explică-i ce înseamnă și discutați pe tema la care face trimitere cuvântul respectiv.
Citiți cu voce tare
Cititul tău cu voce tare este o modalitate bună de a-l face pe copil să vrea să citească și el. Deoarece copilul vrea să imite toate acțiunile tale, cu siguranță, va dori să copieze și acest lucru.
Cititul poveștilor înainte de culcare poate fi incorporat cu ușurință în rutina zilnică. Acest lucru vă ajută pe amândoi să vă relaxați și să vă bucurați de compania celuilalt, contribuind la legătura dintre voi.
Atunci când citiți împreună, încurajează-ți copilul să citească și el cât mai mult din text. Înainte de a da pagina, întreabă-l ce crede că se va întâmpla mai departe. Lucrul acesta îl poate ajuta să dezvolte empatie pentru personaje sau să aprecieze umorul mai mult.
Desigur, uneori, cel mic se va simți rușinat să citească în fața ta cu voce tare sau să răspundă întrebărilor. Înțelege că este o sarcină importantă și nu vrea să te dezamăgească. În acest caz, încurajează-l și explică-i că poate să ia lucrurile mai încet și că acest lucru nu este o problemă.
Puneți povestea în scenă
Puteți aduce povestea la viață prin punerea ei în scenă. Aceasta este o variantă distractivă și dinamică de a-ți încuraja copilul să citească.
Nu aveți nevoie de o scenă, costume sau recuzită. Vă trebuie doar câteva animăluțe de pluș sau alte jucării care să joace rolul personajelor din povestea pe care o citiți împreună.
Punerea în scenă a poveștii îl va face pe copilul tău mult mai bucuros și pregătit să citească, inclusiv cu voce tare. Mai mult, îi poate stimula creativitatea, deoarece se poate folosi de imaginația sa pentru a demonstra cum reacționează personajele, să citească pe voci diferite pentru fiecare etc.
În plus, această activitate îl ajută să înțeleagă legătura dintre cuvintele de pe pagină și acțiunea pe care o reprezintă acestea. Distracția este garantată în acest caz, pentru amândoi. Copilul se distrează jucându-se și lecturând, iar tu, privind cum imaginația sa iese la iveală cu fiecare cuvânt și acțiune.
Aplică aceste sfaturi dacă vrei să-ți ajuți copilul să deprindă o pasiune pentru citit de la o vârstă fragedă. Vei observa că sunt ușor de pus în practică și chiar vei obține rezultatele dorite de la acestea.
[…] Poza se poate descărca de aici. Copiii pot învăța singuri să meargă și chiar să vorbească, dar au nevoie de ceva mai mult ajutor pentru a învăța să citească. Ca părinte, probabil te gândești cum îți poți face copilul să iubească lectura și să vrea să citească mai mult. Află din acest articol câteva dintre sfaturile și recomandările pe care le poți pune în practică atunci când vrei săi transmiți copilului tău pasiunea pentru citit. Pune-i întrebări legate de poveste Cititul nu este doar o activitate pasivă, deoarece copilul tău… Citeste mai mult […]