Stilul retro în amenajări interioare: 4 greșeli de evitat

 

Sursa foto: https://www.piatraonline.ro/lastra-marmura-volakas-polisata-2-cm

 

Dacă ești pasionat de stilul retro sau vintage, cu siguranță ți-ai dori să aduci elemente specifice acestei perioade chiar și în amenajarea casei tale. Stilul retro de amenajare interioară este unul dintre cele mai speciale, definit adesea prin frumusețe și rafinament, însă adesea poate fi dificil să delimitezi acest stil de celelalte. Iată care sunt cele mai frecvente greșeli pe care le fac unele persoane și pe care tu le poți evita. 

Amenajarea cu gresie și faianță a spațiilor

Stilul retro se axează destul de mult pe culoare, însă nu neapărat și pe tipare. Gresia și faianța nu îți vor aduce niciun beneficiu la nivel de amenajare, deoarece aceste tipuri de acoperiri ceramice sunt realizate după tipar, iar modelul este același, repetitiv, fără componentă artistică. Dacă vrei neapărat să plachezi suprafețele, mai ales în zonele de baie și bucătărie, poți căuta modele de mozaic pe care să le incluzi în cadrul amenajărilor tale. Mozaicul aduce cu sine un aer boem, poate și ușor rustic, dar care se potrivește cel mai bine în contextul amenajărilor interioare în stil retro. Culorile sau nuanțele predominante sunt pastel, așadar aproape orice tip de mozaic ar putea influența în mod aspectuos amenajarea locuinței tale. 

Corpuri de mobilier moderne sau clasice

Niciunul dintre aceste stiluri nu are de-a face cu stilul retro. Clasic înseamnă adesea mobilier mult prea special, prea personal și cu nuanțe nu tocmai potrivite, în vreme ce modern înseamnă linii și muchii tăioase, nuanțe de alb, negru sau gri și o postură predominant impersonală. 

 

Alegerea mobilierului este cu siguranță dificilă dacă vrei o amenajare în stil retro, pentru că mobilierul specific este mai puțin folosit în zilele noastre. Astfel, va trebui cel mai probabil să cauți mobilier de acest tip în anticariate sau în magazine specializate, sau chiar să ți le realizezi singur. Vei avea nevoie de articolul de mobilier în sine și de vopsea, grund și pensule, special alese pentru mobilă. De asemenea vei putea folosi autocolant, dacă ți se pare a fi o variantă mai ușoară. 

Alegerea culorilor mult prea puternice

Stilul retro marșează foarte mult pe implicațiile pastelurilor. Nuanțele de roz, roz pudră, culoarea untului, alb sau nuanțe discrete de maro, acestea sunt doar câteva dintre elementele de culoare specifice acestui stil. Din păcate destul de multe persoane introduc în amenajări nuanțe de roșu, negru, sau alte tipuri de nuanțe foarte puternice, contrastante, care practic atrag atenția asupra lor. În felul acesta amenajarea în sine a spațiului pălește în fața culorii atât de puternice, așa că ia în calcul folosirea unor nuanțe cât mai relaxante, discrete și simpliste, dar nu lipsite de voioșie. 

Lipsa florilor din amenajările interioare

Florile sunt un laitmotiv al stilului retro, așa că nu ar trebui să uiți de acestea. Chiar dacă alegi aranjamente speciale, sau flori individuale, fie că optezi pentru flori naturale sau pentru flori artificiale, ideal ar fi să introduci floristica în casa ta. În prezent tehnica de realizare a florilor artificiale a evoluat foarte mult, așa că vei putea utiliza flori din spumă sau din hârtie floristică, aproape la fel de vii precum cele naturale. 

Nu uita de cromatică, pentru că nu vei putea folosi flori în culori puternice, ci din nou, va trebui să alegi cât se poate de mult nuanțele de pastel. 

Stilul retro este cu siguranță un mod de viață nu doar o recreere a unor tendințe prezente acum 50 de ani. Retro înseamnă cumva împotriva curentului, înseamnă dorință de exprimare și o puternică nevoie de libertate. Exprimă-ți așadar nevoia de libertate și propria personalitate aducând în casa ta elementele specifice unui stil atât de special precum stilul retro.