Peleții din lemn sunt particule comprimate care sunt folosite drept combustibil pentru sistemele de încălzire și nu numai. Peleții sunt deja foarte populari, iar popularitatea lor este în creștere pe măsură ce costul combustibililor primari este tot mai mare.
Dată fiind popularitatea peleților, în acest articol vom vorbi despre peleții din lemn. Iată tot ce trebuie să știi despre acest tip de combustibil!
Avantajele peleților din lemn
Peleții de lemn au un conținut foarte scăzut de umiditate și cenușă, așa că arderea lor oferă un randament foarte bun și este curată.
Mai mult decât atât, peleții de lemn sunt mici și ușor de manevrat. Sunt disponibili, în general, în saci de diferite dimensiuni dar pot fi achiziționați și sub formă vrac. Sistemele de încălzire pe bază de peleți pot fi automatizate în așa fel încât alimentarea să se facă fără intervenția utilizatorului.
Acest tip de combustibil solid prezintă o serie de atribute prietenoase cu mediul. Fiind fabricați din subproduse de prelucrare a lemnului, de exemplu rumeguș, putem spune despre peleți faptul că sunt fabricați dintr-un potențial deșeu. În plus, mai nou sunt utilizați și copacii de calitate scăzută din operațiunile de rărire și curățare a pădurilor.
Conținând mai puțină apă și având o densitate mai mare decât lemnul de foc, peleții sunt mai eficienți din punct de vedere al transportului și depozitării.
În ceea ce privește carbonul emis în urma arderii, peleții sunt considerați neutri. Astfel, nu contribuie la schimbările climatice globale. Această caracteristică reprezintă un avantaj important, mai ales în unele țări din Europa unde există restricții privind emisiile de carbon.
Cât despre pretul unei centrale pe peleti, aceste sisteme de încălzire sunt mai scumpe decât modelele cu lemne, dar necesită mai puțină întreținere, creează mai puțină mizerie și sunt mai ușor de operat.
Lemnul este ieftin în comparație cu majoritatea opțiunilor de combustibil. Peleții sunt mai scumpi decât alte tipuri de combustibil lemnos (rumeguș sau lemn de foc) dar oferă un randament mai bun și totodată sunt mai ieftini decât petrolul, gazul natural sau electricitatea.
Cum se produc peleții
Producția de peleți de lemn începe cu generarea materiei prime. În cele mai multe cazuri, această materie primă este un produs secundar al altor operațiuni de prelucrare a lemnului. Acest produs secundar este o materie primă ideală pentru producția de peleți.
Materia primă pentru peleți trebuie uscată uniform, până la un conținut scăzut de umiditate. Din cauza temperaturilor și presiunilor ridicate din procesul de fabricație, excesul de umiditate poate cauza probleme. De exemplu, consolidarea slabă a peleților, rezultând praf în produsul final. Cu toate acestea, umiditatea scăzută a conținutului este principalul motiv pentru care peleții de lemn ard atât de bine.
Odată ce materia primă a fost uscată, aceasta este introdusă într-un aparat special ce folosește o matriță pentru presarea și formarea peleților într-o formă cu densitate uniformă, care să ofere apoi o putere termică constantă.
Peleții de lemn sunt utilizați apoi pentru arderea în sistemele de încălzire speciale, oferind confortul termic atât de important în timpul sezonului rece.
Este un procedeu complex, dar care oferă un tip de combustibil solid foarte avantajos folosit de tot mai multe persoane pentru obținerea confortului termic.
[…] Peleții din lemn sunt particule comprimate care sunt folosite drept combustibil pentru sistemele de încălzire și nu numai. Peleții sunt deja foarte populari, iar popularitatea lor este în creștere pe măsură ce costul combustibililor primari este tot mai mare. Dată fiind popularitatea peleților, în acest articol vom vorbi despre peleții din lemn. Iată tot ce trebuie să știi despre acest tip de combustibil! Avantajele peleților din lemn Peleții de lemn au un conținut foarte scăzut de umiditate și cenușă, așa că arderea lor oferă un randament foarte bun și este… Citeste mai mult […]