Jocul este benefic pentru copii, deoarece este oportunitatea perfectă pentru a învăța despre ei înșiși sau de a descoperi lumea din jur. Joaca este de multe ori solitară, iar asta face parte din dezvoltarea personală, fiind o etapă importantă în evoluția copiilor. Cu toate acestea, jocul social, în care cei mici se implică împreună cu prietenii lor în activități distractive, este la fel de importantă.
Cu ajutorul unor jocuri interactive copii, cei mici învață cum să coopereze, să negocieze, să rezolve probleme ori conflicte. Una dintre cele mai mari beneficii pentru copii la vârste mici este să meargă la grădiniță ori la centre dedicate, unde se pot juca ori pot socializa cu cei de aceeași vârstă. Aici pot întâlni diverse personalități și pot exersa abilitățile sociale de care vor beneficia toată viața.
Unii copii sunt extrovertiți, în timp ce alții sunt introvertiți. Primii adoră să stea în mijlocul prietenilor, în timp ce copiii din a doua categorie preferă să fie într-un grup mic sau chiar să se joace singuri. Toate aceste trăsături de personalitate pot avea legătură cu modul în care au fost crescuți, dacă provin dintr-o familie numeroasă, dar și care este poziția lor între ceilalți frați.
Indiferent de tipologia copilului tău, trebuie să ai în vedere că jocul cu prietenii este o modalitate importantă pentru cei mici de a învăța cum să se poarte cu ceilalți, inclusiv cooperarea, negocierea sau rezolvarea problemelor. Avantajul major este faptul că joaca este distractivă, așa că toată lumea se va simți bine. Dar uneori se poate să fie nevoie să intervii discret, dacă observi că abilitățile sociale nu sunt cel mai mare avantaj al celui mic. Atunci când ai un copil timid sau precaut să știi că nu este neapărat un lucru rău, așa că nu trebuie să faci eforturi să-i schimbi personalitatea. Dar îl poți ajuta să învețe să fie mai confortabil atunci când este în public, și să învețe să își facă singur prieteni.
Comunicare, exprimarea emoțiilor și chiar leadershipul sunt abilități care se experimentează în copilăria mică, din acest motiv jocul cu prietenii este atât de important.
Iată care sunt principalele metode prin care poți încuraja comunicarea între copii
- Organizează întâlniri de joacă
- Ajută copiii să se cunoască
- Creează oportunități de joacă în echipă
- Planifică vizite cu familia la prieteni care au copii de vârste apropiate
- Cumpără un câine
- Poți să intervii pentru a-i ajuta pe copii să se împace
- Mergeți în excursii sau concedii cu alte familii cu copii
- Exersează diferite situații cu care vă veți întâlni pe parcursul unei zile
- Încurajează-l să se înscrie la cluburi de activități pentru copii
- Înscrie-l la un sport
La copiii mici, dacă apare și timiditatea, este important ca adulții să intervină pentru ”a sparge gheața”. Cu toate acestea, nu este nevoie să faciliteze toată interacțiunea. De la un punct încolo, copiii trebuie să lucreze împreună cât mai independent posibil, iar ajutorul primit prea des și pe perioade prea lungi de timp le poate suprima această abilitate.
Anxietatea poate fi unul dintre motivele pentru care copilul tău să evite interacțiunea cu alți copii, așa că, dacă nu observi o îmbunătățire în comportamentul lui după ce ai încercat toate metodele descrise mai sus, poți cere sfatul unui specialist. Cu toate acestea, trebuie să te asiguri că așteptările tale nu sunt nerealiste. Dacă îți dorești ca cel mic să fie întotdeauna sufletul petrecerii sau liderul grupului, probabil că ar trebui să nu pui prea multă presiune pe el.
Copiii lucrează bine cu alți copii, mai ales dacă sunt expuși de mici acestor interacțiuni. Jocurile pe echipe sau cele de construcții sunt printre cele mai recomandate pentru ca cei mici să se implice în aceste sarcini comune.