Inovațiile din domeniul tehnologic sunt menite să faciliteze diversele activități pe care le au de realizat oamenii.
Imprimarea 3d este una dintre inovațiile tehnologice menite să facă acest lucru, aceasta oferindu-le consumatorilor posibilitatea de a obține produse inovative printr-un efort minim. Aceste inovații tehnologice au adus în atenția consumatorilor atât imprimanta 3d de consum larg, care este destinată utilizării la scară largă, pentru realizarea unor obiecte diverse, cât și imprimanta 3d profesională care este destinată celor care își desfășoară activitatea profesională într-un anume domeniu.
Procesul de printare 3d
În ceea ce privește tehnologiile utilizate, toate imprimantele 3d se bazează pe același proces de printare: pre-procesarea, printarea propriu-zisă și post-procesarea. În cadrul pre-procesării, un model digital 3d al obiectului care urmează să fie printat este împărțit în bucăți mici cu ajutorul unui software de printare 3d. Acest software calculează grosimea fiecărei componente și pregătește imprimanta pentru procesul de printare. Printarea propriu-zisă este realizată atunci când este apăsat butonul de printare. Imprimanta pune straturi subțiri de material de construcție având ca suport un material din gel. În funcție de complexitatea obiectului printat, procesul de imprimare poate dura de la câteva minute la câteva ore. În funcție de tipul de tehnologie utilizat, post-procesarea poate implica îndepărtarea materialului suport sau încercarea de obținere a unei rezoluții mai mari.
Imprimanta 3d de consum vs. imprimanta 3d profesională
În funcție de cost, de capacități și de aplicațiile pe care le are, o imprimantă poate fi de consum sau profesională.
Imprimanta de consum le este destinată celor care o folosesc în scop amator, de hobby, fiind mici și ușor de utilizat, pe când cele profesionale le sunt destinate profesioniștilor din diverse domenii, așa cum este cel medical. Deși au evoluat considerabil în ultima vreme, imprimantele de consum rămân în nișa practicării de hobby-uri. Utilizatorii acestora realizează replici ale unor obiecte la scară mai mică și tocmai de aceea dimensiunea acestora este redusă – sunt destinate utilizării acasă, pe când cele profesionale au dimensiuni mari, fiind destinate realizării de produse care sunt apoi folosite în domeniile profesionale respective.
Imprimantele de consum se bazează pe tehnologia FDM care funcționează prin topirea plasticului printr-o duză, în timă ce tehnologiile utilizate de imprimantele profesionale sunt FDM, SLS, SLA sau PolyJet. Materialele utilizate pentru imprimarea de consum sunt cele din termoplastic, precum ABS sau PLA. Acestea se topesc la căldură și se solidifică la temperatura camerei, ceea ce le face perfecte pentru procesul de imprimare. Materialele utilizate pentru imprimare profesională sunt: termoplastic, fotopolimeri, materiale SLA. Imprimantele 3d profesionale sunt utilizate pentru modelare, realizare de instrumente și creare de proptotipuri funcționale, fiind mai scumpe, mai puternice și mai eficiente decât imprimantele de consum.