De ce au câinii coadă (şi de ce noi oamenii nu avem)?

Cozile pufoase, ondulate, scurte sau stufoase, sunt o caracteristica adorabila a prietenilor nostri imblaniti. Dar daca scopul acestora nu este amuzamentul nostru, de ce au cainii coada?

Dintre toate lucrurile pe care le iubim la caini (si sunt multe), iubim cel mai mult fetele lor dulci si cozile lor zglobii. Probabil stiti deja cand cainele dvs. va comunica ceva cu coada insa in afara de indicatorii de dispozitie, v-ati intrebat vreodata: De ce au cainii coada? Si mai mult, de ce cainii isi urmaresc coada sau alte comportamente ciudate cum ar fi sa isi clatine coada intr-o anumita parte?

Ei bine, toti acesti caini cu coada rasucita (in bucla), cu coada stufoasa, lunga sau inclinata natural, au aceste „anexe” ale corpului din mai multe motive.

Din ce este alcatuita coada cainelui?

Coada unui caine este practic un nucleu de os flexibil, care este o prelungire a [osului] spatelui, invelit in muschi si acoperit cu piele. In interior, exista o cantitate bogata de vase de sange si nervi.

Un caine foloseste muschii din coada pentru a o face sa se miste, sa se indoaie, sa se ridice, sa coboare sau sa o intoarca.

Dar acestea sunt doar elementele de baza.

Exista un numar aparent nesfarsit de moduri in care aceste componente se imbina pentru a forma o varietate de dimensiuni si forme, indiferent daca coada apartine unui caine de rasa pura sau mixta.

Cainii au cea mai mare diversitate morfologica dintre toate mamiferele. De exemplu, toti caii sunt practic la fel, cu exceptia dimensiunii.  Dar un Ogar irlandez si un caine Pugapoo mini sunt inca rude.

De ce au cainii coada?

Cainii au coada din 3 motive esentiale:

1. Ajuta la echilibrul si miscarea cainelui

Cozile ofera un contrabalans important pentru caini atunci cand acestia trebuie sa treaca prin spatii inguste si sa sara. Cand sar pentru a depasi ceva,  cainii isi arunca coada in sus, ceea ce ajuta la traiectoria sariturii si sa aterizeze pe picioarele din fata.

La fel ca o carma, o coada va ajuta un caine sa se intoarca rapid atunci cand alearga sau inoata. Prin balansarea intentionata a coadei intr-o parte sau alta in directia opusa oricarei inclinari a corpului, cainii isi mentin echilibrul, la fel cum un acrobat care merge pe sarma utilizeaza acea bara de echilibru.

2. Ajuta unii caini sa isi pastreze caldura corpului

Cand este prea frig pentru caini sa iasa afara, unele rase nordice, cum ar fi Shiba Inu si Husky Siberian, isi folosesc cozile cu blana stufoasa pentru a-si acoperi nasul si fata pentru a se incalzi.

3. Sunt o modalitate prin care un caine poate comunica cu ceilalti, inclusiv cu dvs.

Cainii detin mecanica miscarii cozii. Insa o pot controla? Ei bine, coada unui caine seamana mai mult cu sprancenele noastre, care arata o expresie a noastra dar oarecum dincolo de controlul nostru constient.

Cainii pot controla in mod constient muschii care provoaca miscarea cozii, dar  este practic pe pilot automat, condusa de instinctul cainelui.

Cainii incep sa transmita mesaje prin coada cand sunt foarte tineri. Cateii incep sa-si foloseasca cozile pentru a trimite semnale mamei si fratilor din cuib dupa doar cateva saptamani de viata  iar mai tarziu pentru a transmite mesaje colegilor de haita.

Cand vine vorba de comunicarea cu alti caini, cozile trimit mesaje clare de dominatie si supunere. Cozile care elibereaza mai mult din mirosul natural al cainelui din glandele anale sunt de obicei un semn de dominanta. Cainii supusi care incearca sa nu iasa in evidenta isi poarta coada mai jos, pentru a masca mirosul.

Toti cainii au coada?

Poate ati observat ca unii caini au cozi mai lungi, in timp ce altii au ceva asemanator unui ciot. Exista cateva motive pentru aceasta. Unii catelusi au coada amputata chirurgical printr-un proces numit andocare. Este frecvent practicata la unele rase de caini precum Doberman, Rottweiler, Pinscher pitic, Boxer, Schnauzer, Terrier, Corgi etc.

 

Alti caini se nasc asa. Cozile aproape inexistente (sau inclinate) pot aparea in mod natural, datorita unei mutatii.

Ati putea crede ca acei caini cu picioare scurte, cum este Corgi Galez Pembroke sau Schipperke asemanator vulpii, au nevoie de cozi la fel de mult ca si alte rase. Cu toate acestea, ei (si altii) par sa se descurce fara ele. De fapt, Jack Russell Terrier-ul cu coada bobtail este unul dintre cei mai rapizi caini din lume. Si cainii cu coada naturala bobtail (sau andocata chirurgical) se descurca extrem de bine in competitiile de agilitate, vanatoare, recuperare si pastorit.

Ce se intampla? Ramane un mister. Nu exista studii stiintifice publicate care sa compare locomotia cainilor cu coada andocata cu cei cu coada intacta. Este posibil ca acesti caini sa fie ambii la fel de buni la aceste activitati, incat usoarele deficite de performanta rezultate din coada scurta sa nu fie usor de detectat.

Cum comunica cainii fara coada?

Cainii fara coada pot intampina ceva mai multe dificultati in a comunica pe deplin starea lor de spirit altor caini, carora le este, de asemenea, mai dificil sa interpreteze un mesaj de la un caine fara coada.

Rasele cu coada foarte scurta (ciot) se bazeaza adesea pe expresiile faciale, pe urechi si pe vocalizari pentru a comunica. S-ar putea sa nu aiba o coada, dar asta nu-i impiedica sa dea din coada. Miscarea incepe de la piept sau umeri, iar daca este vorba de un Bulldog francez, miscarea incepe de la urechi.

Pot exista si unele probleme de comunicare. Mai multe studii au aratat ca cainii cu cozi scurte sau absente au de doua ori mai multe sanse de a avea intalniri agresive cu alti caini decat cainii cu cozi mai lungi si mai vizibile.

Daca aveti un caine cu coada scurta, asigurati-va ca urmariti indeaproape interactiunile acestuia cu alti caini. Respectati regulile, mai ales cand iesiti in oras sau in parcul pentru caini.

De ce oamenii nu au coada, la fel ca si cainii?

O coada pare minunata, asa ca de ce nu au si oamenii una? De fapt am avut, acum cateva milioane de ani. Intre timp, cozile au disparut.

Ei bine, nu in totalitate. Mai avem o coada pentru aproximativ primele 8 saptamani de dezvoltare embrionara dar o pierdem intr-un proces numit apoptoza – o moarte celulara programata care face parte din dezvoltarea vietii multicelulare. Desi extrem de rar, exista inca oameni care se nasc cu o coada. Insa cei mai multi dintre noi ne multumim sa apreciem in schimb cozile prietenilor nostri patrupezi. Cozile lor, nasurile, urechile mari… ati inteles ideea.

 

 

 

 

2 Thoughts to “De ce au câinii coadă (şi de ce noi oamenii nu avem)?”

  1. […] Cozile pufoase, ondulate, scurte sau stufoase, sunt o caracteristica adorabila a prietenilor nostri imblaniti. Dar daca scopul acestora nu este amuzamentul nostru, de ce au cainii coada? Dintre toate lucrurile pe care le iubim la caini (si sunt multe), iubim cel mai mult fetele lor dulci si cozile lor zglobii. Probabil stiti deja cand cainele dvs. va comunica ceva cu coada insa in afara de indicatorii de dispozitie, v-ati intrebat vreodata: De ce au cainii coada? Si mai mult, de ce cainii isi urmaresc coada sau alte comportamente ciudate cum… Citeste mai mult […]

  2. […] Cozile pufoase, ondulate, scurte sau stufoase, sunt o caracteristica adorabila a prietenilor nostri imblaniti. Dar daca scopul acestora nu este amuzamentul nostru, de ce au cainii coada? Dintre toate lucrurile pe care le iubim la caini (si sunt multe), iubim cel mai mult fetele lor dulci si cozile lor zglobii. Probabil stiti deja cand cainele dvs. va comunica ceva cu coada insa in afara de indicatorii de dispozitie, v-ati intrebat vreodata: De ce au cainii coada? Si mai mult, de ce cainii isi urmaresc coada sau alte comportamente ciudate cum…  » Mai multe detalii […]

Comments are closed.