Cum se calculează costul unui gram de aur?

Sursa foto: https://p0.piqsels.com/preview/56/821/69/gold-desktop-celebration-jewelry.jpg 

Aurul este unul dintre metalele prețioase care încă stârnește interesul oamenilor. Mulți investitori îl preferă deoarece îl văd ca un activ de refugiu, care își păstrează prețul în perioadele de criză sau instabilitate politică. Însă și persoanele fizice preferă aurul când vine vorba de achiziția unor bijuterii deosebite, care să-și păstreze ori chiar să-și crească valoarea în timp. Accesoriile confecționate din acest material sunt considerate o moștenire de familie veritabilă, datorită durabilității sale. E drept, aurul prezintă numeroase avantaje, iar în zilele noastre a devenit accesibil oamenilor din toate categoriile sociale. Dacă te gândești să-ți cheltui și tu banii pe acest minereu rar sau din contră, să valorifici câteva piese din aur, descoperă mai departe cum se calculează costul unui gram.

Determină puritatea aurului

Aurul este un metal moale, care poate fi prelucrat doar prin amestec cu alte metale, precum zinc, argint ori cupru. Într-o astfel de combinație constituie un aliaj, iar în funcție de părțile de aur conținute se determină puritatea produsului final. Karatul este unitatea de măsură standard folosită pentru măsurarea purității aurului. În starea sa naturală, acest metal prețios are 24 de karate, ceea ce înseamnă că nu a fost aliat cu alte metale. Fiecare karat înseamnă 1/24 părți de aur în aliaj, iar potrivit legislației în vigoare nivelul de puritate se marchează obligatoriu pe orice piesă din acest metal prețios. Ca să vezi cât este gramul de aur trebuie să cunoști câte karate are acesta. Poți afla asta prin analizarea marcajului, efectuarea unui test de aciditate sau gravură.

Cele mai cunoscute tipuri de karate la aur sunt:

  • 9k – 9/24 părți de aur în aliaj, puritate de 37,5%;
  • 10k – 10/24 părți de aur în aliaj, puritate de 41,7%;
  • 12k – 12/24 părți de aur în aliaj, puritate 50%;
  • 14k – 14/24 părți de aur în aliaj, puritate 58,3%;
  • 18k – 18/24 părți de aur în aliaj, puritate 75%;
  •  22k – 22/24 părți de aur în aliaj, puritate 91,7%;
  • 24k – 24/24 părți de aur, puritate 99,9%.

Stabilește greutatea aurului

Odată stabilită puritatea aurului este necesar să determini și greutatea acestuia. Metalele prețioase se cântăresc în grame. În țările anglo-saxone, aurul se cântărește folosind ca unitate de măsură uncia troy sau uncia monetară, unde 1 unicie troy înseamnă 31,1034768 grame. Balanțele electronice sunt perfecte pentru cântărirea aurului, însă trebuie folosite în mod corespunzător.

Ca să aflăm puritatea unei piese împărțim numărul karatelor la 24 și apoi înmulțim cu 100. Astfel, un obiect de 18 karate va avea o puritate de 75% aur. Ei bine, în momentul cântăririi metalului prețios este necesar să se pună laolaltă doar același material pentru a obține un rezultat corect. Dacă există aur de diferite karate, se va cântări pe rând.

Calculează costul unui gram de aur

Dacă știi puritatea aurului și greutatea sa, ca să-i afli valoarea trebuie să iei în considerare și prețul de referință pentru aur (XAU). Apoi, înmulțește greutatea metalului în grame cu puritatea lui și prețul la care se vinde aurul. De exemplu, dacă luăm în calcul un preț de 260 de lei pentru un gram de aur și o piesă de 10 grame, de 12 karate, rezultă: 10 x 0,5 (puritate 50%) x 260 lei = 1.300 lei.

În mod realist, prețul aurului diferă în funcție de cât sunt consumatorii dispuși să plătească pentru el sau în funcție de furnizor. De pildă, la o casă de amanet costul unui gram de aur va fi mai mic decât prețul practicat de un magazin specializat ori prețul pieței în general.

 

Prețul unui gram de aur diferă de la o zi la alta. Însă în ciuda acestui lucru, metalul prețios își păstrează valoarea, reprezintă unul dintre cele mai sigure active și o acoperire extraordinară în situațiile economice dificile.

One Thought to “Cum se calculează costul unui gram de aur?”

  1. […] Sursa foto: https://p0.piqsels.com/preview/56/821/69/gold-desktop-celebration-jewelry.jpg  Aurul este unul dintre metalele prețioase care încă stârnește interesul oamenilor. Mulți investitori îl preferă deoarece îl văd ca un activ de refugiu, care își păstrează prețul în perioadele de criză sau instabilitate politică. Însă și persoanele fizice preferă aurul când vine vorba de achiziția unor bijuterii deosebite, care să-și păstreze ori chiar să-și crească valoarea în timp. Accesoriile confecționate din acest material sunt considerate o moștenire de familie veritabilă, datorită durabilității sale. E drept, aurul prezintă numeroase avantaje, iar în zilele noastre a devenit accesibil oamenilor…  » Mai multe detalii […]

Comments are closed.