Sursa foto: Shutterstock
Cele mai reușite prăjituri au nevoie de trei ingrediente care nu sunt menționate în rețete:
- răbdare;
- timp;
- ingrediente de bună calitate.
De răbdare ai nevoie de la pregătirea prealabilă a ingredientelor și până la scoaterea din cuptor a prăjiturii. De timp ai nevoie fiindcă altfel nu vei reuși să respecți pașii de preparare. Iar calitatea ingredientelor este de asemenea importantă, dacă vrei să ai parte de prăjituri bune.
În plus, orice gospodină știe că există numeroase sfaturi numai bune de respectat dacă vrem ca întreaga familie să dea iama la platourile cu prăjituri. Amintim, în acest articol, cele mai importante sfaturi, de luat aminte, pentru a avea parte de cele mai gustoase și frumoase prăjituri.
- Făina este folosită în majoritatea rețetelor. Există diferite tipuri de făină pentru prăjituri. Făina de prăjituri are mai puțin gluten, există torturi însă care necesită o făină cu mai mult gluten. Și tot legat de făină, cel mai bine este s-o cântărești, nu s-o măsori, pentru că numai astfel poți fi sigură de cantitatea exactă.
- În cazul în care vrei să faci un tort, ține minte că este foarte importantă respectarea instrucțiunilor din rețetă și a cantității ingredientelor. Nu se recomandă înlocuirea unor produse cu altele (de exemplu unt cu margarină).
- Este important să te asiguri că ai un cuptor care se încălzește uniform. De asemenea, reține că nu se deschide cuptorul în prima parte a coacerii.
- În unele cazuri, este recomandat să se preîncălzească cuptorul înainte de a se introduce prăjitura la copt.
- Poziționează corect tava în cuptor. Dacă rețeta nu conține indicații cu privire la acest aspect, plasează tava central și la mijloc. Dacă o pui mai sus riști să nu se coacă, dacă o pui prea jos riști să se ardă.
- Cel mai bine este să folosești la tapetatul tăvii hârtie de copt, nu făină, ulei sau unt.
- Mărimea tăvilor este importantă, nu uita că în timpul coacerii compoziția crește, iar dacă tava este prea mică este foarte posibil compoziția să dea pe dinafară.
- Blatul de tort trebuie scos din cuptor și răcit vreme de 20 de minute înainte de a-l scoate din formă.
- Temperaturile ingredientelor sunt și ele importante. De exemplu, dacă vrei ca aluatul prăjiturii să fie pufos, făina și ouăle trebuie să fie la temperatura camerei, iar untul ar trebui și el scos din frigider cu ceva vreme înainte.
- Este indicat să cerni făina în prealabil, pentru că astfel ingredientele vor fi mai bine amestecate, iar aluatul va fi mai bun.
- Dacă trebuie pusă glazură pe prăjitură, ai răbdare până prăjitura se răcește complet, altfel riști ca glazura să strice aluatul. Dacă prăjitura are multe fructe, aceasta se răcește cel mai bine în tavă. Înainte de a o scoate din tavă, desprinde prăjitura de tavă cu ajutorul unui cuțit.
- Dacă trebuie să bați albușurile, nu uita să adaugi un praf de sare, sau un strop de suc de lămâie, pentru că albușurile se vor bate mai repede și mai bine. De asemenea, albușurile se vor bate mai bine dacă sunt reci, scoase de la frigider.
- Dacă trebuie să razi ciocolată pe deasupra unei prăjituri, nu uita s-o lași mai întâi la frigider.
- Ca să verifici dacă prăjitura s-a copt, folosește o scobitoare sau o țepușă de la frigărui pe care o înfigi în partea groasă a prăjiturii. Dacă rămân urme de aluat înseamnă că prăjitura nu s-a copt și trebuie să mai stea în cuptor.
- Dacă prăjitura este rumenită în exterior, dar nu este gata în interior, înseamnă că nu este gata.
- Ca să însiropezi un blat, poți să-l străpungi cu o furculiță, în acest fel siropul va intra mai ușor în aluat.
Acestea sunt cele mai importante sfaturi pentru ca tu să te bucuri de prăjituri aspectuoase și gustoase. Nu uita, înainte de a începe să pregătești rețeta:
- citește-o cu atenție;
- pregătește ingredientele astfel încât să le ai la îndemână;
- pregătește ustensilele pe care le vei folosi.