Recompensele ajută la motivare și inspirația copilului tău.
Ele oferă o întărire a unui comportament pe care îți dorești să îl încurajezi la copilul tău, în același timp în care îl încurajează să ducă la îndeplinire o sarcină mai dificilă pentru el.
De ce să oferi recompense copilului?
Recompensele sunt doar o recunoaștere a unui lucru făcut și nu sunt o mită, așa cum mulți părinți consideră. O recompensă este un gest planificat din timp, în timp ce mita este un gest spontan, luat într-o situație de criză, pentru a redirecționa comportamentul înspre un altul.
În timp ce laudele și cuvintele de apreciere sunt una dintre cele mai eficiente forme de recompensă pe care le poți oferi copilul tău, și recompensele tangibile sau fizice sunt apreciate de copii.
Indiferent că vorbim de un privilegiu sau de o anumită activitate preferată de copil.
Recompensele susțin progresul copilului
Înainte de a oferi orice fel de recompensă, trebuie să iei în calcul faptul că aceasta trebuie să aibă o valoare în ochii copilului tău.
Dacă îi oferi ceva ce nu îi place, nu îl vei motiva și încuraja să progreseze și nici nu îi stârnești interesul în a obține recompensa respectivă.
În timp ce recompensele nu ar trebui să fie niciodată făcute la întâmplare, nici nu trebuie să le faci să fie dificil de obținut.
Mai degrabă, aici trebuie să încurajezi procesul, și să le oferi atât la fiecare pas făcut cât și la final.
Recompensează de fiecare dată efortul depus al copilului tău și nu realizarea în sine. Așa îl înveți să fie mândru de ceea ce a reușit să facă indiferent că acest lucru a adus sau nu un câștig fizic.
Creează un grafic pentru a monitoriza progresul copilului tău
Cea mai bună modalitate prin care îl poți face pe copilul tău conștient de progresul pe care îl face este să creezi un grafic cu pașii pe care îi are de urmat pentru a îndeplini o anumită sarcină și să îi oferi recompense după fiecare pas făcut.
Acest lucru îl va motiva să nu renunțe și se va simți mândru de fiecare reușită în timp ce va învăța să se bucure de procesul în sine și nu neapărat doar de rezultat.
Te poți folosi de acest grafic sub forma unui tabel sau a unui borcan unde copilul tău poate aduna puncte de fiecare dată când mai face un pas.
Atunci când se adună un anume scor, îl poți recompensa cu o activitate preferată sau un joc de pe kosmoskids.ro.
Dacă copilul are un comportament mai neadecvat atunci poți să elimini un punc dar nu înainte de a-i explica de ce și cum ar putea să facă ca data viitoare să câștige acel punct din start.
Recompensele ajută la evitarea santajului
Așa cum am spus mai sus, mita este un gest spontan pentru a ieși dintr-o situație de criză în timp ce recompensele sunt programate.
Dacă spre exemplu copilul tău face o criză într-un magazin, vei avea tendința de a-i oferi o recompensă pe loc pentru a-i opri comportamentul.
Acest lucru nu este o recompensă ci este o mită de care copilul se va prinde și se va folosi ori de câte ori are ocazia pentru a obține ceea ce îți dorește. În acest caz, vei încuraja șantajul copilui asupra ta.
Însă atunci când oferi un sistem complex de recompense, copilul știe deja că în anumite cazuri comportamentale va câștiga un punct sau i se va lua, iar aici intervine un comportament conștient și o alegere pe care acesta o face.
Tipuri de recompense pe care le poți oferii.
Laudă-l. Este gratuit și copilul apreciază mult să afle că părinții lui sunt încântați de reușita ui.
Citește- povestea preferată atunci când el vrea și de câte ori vrea.
Lasă-l să se uite la desene, un film sau un clip preferată pe o anumită perioadă de timp.
Oferă-i dulciurile favorite sau o mâncare pe care nu o mânâncă tot timpul.
Lasă-l să stea până mai târziu cu o jumătate de oră decât stă de obicei. În acest timp poate face orice îi face plăcere.
Lasă-l să aleagă ce veți mânca la cină.
Oferă-i 15 minute în plus de stat în fața tv-ului sau a tabletei.
Lasa-l să își aleagă un loc din grădină unde să îi așezi cortul sau locul de joacă.
Pictează un perete din camera lui, pe care el îl alege.
Faceți o petrecere în pijama în familie.
Lasă-l să sară în bălți.
Ia-l cu tine când gătești chiar dacă îți face dezastru în bucătărie.
Cumpără-i jocul preferat și jucați-vă împreună.
[…] Recompensele ajută la motivare și inspirația copilului tău. Ele oferă o întărire a unui comportament pe care îți dorești să îl încurajezi la copilul tău, în același timp în care îl încurajează să ducă la îndeplinire o sarcină mai dificilă pentru el. De ce să oferi recompense copilului? Recompensele sunt doar o recunoaștere a unui lucru făcut și nu sunt o mită, așa cum mulți părinți consideră. O recompensă este un gest planificat din timp, în timp ce mita este un gest spontan, » Mai multe detalii […]