Este foarte greu să găsești uneori un loc de muncă mai ales atunci când nu ai experiență profesională. În general, recrutorii preferă să aleagă unele persoane care au lucrat deja pe unele posturi similare sau persoane care sunt proaspăt licențiate.
Dar, chiar dacă nu ai deloc experiență, îți poți găsi sau depune CV-ul la un loc de muncă care îți place, asta chiar dacă nu ai experiență! Nu uita că la început toată lumea creează un CV și că ar trebui și tu să faci la fel.
Iată câteva sfaturi care s-ar putea să îți vină în ajutor.
Începe de jos.
Ai reperat un post care îți place, un domeniu care te interesează, dar nu ai lucrat deloc până acum în acest domeniu? Începe cu unele activități sau joburi care nu necesită calificare. Poți, de exemplu, să faci un stagiu de observare, voluntariat sau chiar să începii cu munca de jos. Nu vei câștiga prea mulți bani, asta e sigur, dar poți să demonstrezi că ai calitățile necesare, că ești implicat sau că ești capabil să obții o promovare pentru a ajunge la postul pe care îl dorești.
Este un lucru care îți va deschide multe uși și îți va permite chiar să îți construiești anumită rețea profesională.
Cel mai bine ar fi deci ca la început, să lași garda mai jos, să cobori puți criteriile sau pretențiile deoarece uneori joburile mai mici pot să fie veritabile trambuline!
Fii autodidact.
Nu trebuie să faci cea mai bună școală sau să studiezi timp de șase ani pentru a dobândi unele cunoștințe sau competențe. Poți să fii autodidact, adică să înveți singur care sunt lucrurile de care ai nevoie pentru domeniul în care vrei să activezi.
Poți căuta unele cursuri gratuite, citi toate cărțile cu privire la subiect, să îi urmărești pe cei care sunt cunoscuți sau influenceri din domeniu, ascultă podcasturi, privește cursuri pe YouTube, participă la Webinarii…. în zilele noastre Internetul este cea mai bună sursă de informații.
Iar atunci când vei indica la tine în CV și faptul că ai participat de bună voie la unele cursuri de formare, vei demonstra nu numai că știi foarte bine domeniul în care vrei să activezi, ci mai ales că ești și entuziast și voluntar.
Și atunci când mergi la un interviu de angajare, este un lucru care face diferența!
Fă un bilanț al competențelor tale.
Chiar dacă nu ai o experiență profesională propriu-zis, adică dobândită la locul de muncă sau la o firmă, totuși ai o anumită experiență. Trebuie să te gândești, de exemplu, la misiunile tale de voluntariat, unde cu siguranță că a trebuit să te ocupi de un proiect, să conduci o echipă sau cu siguranță că până acum ai dus un proiect la bun sfârșit, chiar dacă acest lucru a fost la școală.
Cu siguranță că ai dobândit unele competențe care le poți pune în valoare în CV și la următoarea candidatură. Scopul este de a reuși să identifici toate aceste competențe care nu provin de la o reală experiență, dar care trebuie să fie valorizate în CV.
Evidențiază interesele și hobby-urile
Menționând hobby-urile în CV-ul tău este un lucru care îți poate aduce și puncte! Pe lângă faptul că oferi o imagine de ansamblu asupra a ceea ce te pasionează, indicarea hobby-urilor pe care le practici îți permite să implici abilități transversale care ar putea fi de interes pentru recrutor. De exemplu, menționând că practici un sport de echipă, îți ilustrezi spiritul de echipă, explicând că îți place să călătorești mult, îți indici capacitatea de adaptare și curiozitatea, precizând că ești un fan al picturii, îți sugerezi creativitatea … Ai înțeles, centrele tale de interes sunt mai mult decât hobby-uri!
Un recrutor care caută pe cineva pentru o poziție internațională va avea mai multe șanse să angajeze un candidat obișnuit cu călătoriile, la fel cum un angajator care caută un agent de vânzări se va adresa unui candidat căruia îi place concurența și care are spirit de provocare.
Distribuie CV-ul cât mai multor persoane
Când îți cauți un prim loc de muncă, trebuie să știi și să te faci vizibil. Depinde de tine să-ți postezi CV-ul pe TikTok cu ajutorul unei mici coregrafii sau al unui filmuleț, dar dacă vrei să fii sigur că ajungi la ținta potrivită (companii), este mai bine să distribui CV-ul pe o platformă consultată de mii de recrutori.
Deci, chiar și fără experiență, ai o mulține de lucruri pe care să le faci pentru ca șansele să fie mereu de partea ta. Ce mai aștepți?