Sursa foto: https://unsplash.com/photos/RAFAi1JqScw
Construcțiile auxiliare locuinței sunt o necesitate, mai ales fiindcă pe lângă casă întotdeauna există ceva de făcut. Dacă vrei și tu să-ți construiești o magazie și ai nevoie de informații pe care să te poți baza, citește rândurile de mai jos și vei descoperi pașii pe care îi ai de parcurs.
1. Fă un necesar de materiale
Dacă știi deja cât de mare vrei să fie magazia ta, nu vei întâmpina nicio problemă în ceea ce privește realizarea sa. Găsești placi de OSB pe site-ul Mathaus.ro, dar și scândură și căpriori, cuie și scule de prelucrare a lemnului. De asemenea, vei avea nevoie de izolație, pentru pereții magaziei, dar și de beton, pentru a realiza pardoseala acesteia.
2. Trasează amprenta la sol a construcției
După ce ai cumpărat materialele, poți începe să realizezi magazia, începând, așa cum este și firesc, cu fundația. Vei avea nevoie să sapi în pământ pentru a putea încastra construcția, iar, mai apoi, vei începe să construiești, puțin câte puțin structura de lemn.
Săpătura poate fi realizată în mod manual, dacă nu vorbim despre o magazie foarte mare, sau poți opta pentru una mecanizată, în cazul în care iei în considerare o ușurare a muncii. Toarnă fundația, dacă vrei să stabilizezi construcția sau înfige pilonii din lemn în pământ, cu același scop.
3. Realizează pardoseala magaziei
Pardoseala magaziei poate fi realizată din lemn sau din OSB. Și a doua opțiune este foarte eficientă pentru că placajul OSB este un material cald, care va păstra o temperatură optimă la interior. La nivelul pardoselii însă va trebui să fii atent pentru că va fi necesară stabilizarea terenului. Dacă acesta are chiar și cea mai mică pantă, atunci și pardoseala va fi la fel. De aceea, este recomandat să realizezi nivelarea terenului și stabilizarea, astfel încât magazia să poată avea un substrat solid.
4. Ridică pereții
Pereții magaziei pot fi realizați tot din placaj OSB, de altfel, cea mai simplă și mai ieftină metodă de construcție. Vei avea nevoie de stâlpișori din lemn cu secțiune pătrată pentru a realiza îmbinarea în zona pereților, dar și de suficiente plăci pentru a realiza întreaga structură.
5. Construiește acoperișul magaziei
Spre deosebire de locuințe, acolo unde este nevoie de un calcul foarte bine realizat la nivelul pantei, în cazul unei magazii poți foarte bine să te rezumi la un acoperiș cu o singură pantă, direcționând astfel apa din precipitații spre o zonă sigură. Acoperișul pentru o magazie trebuie să respecte însă o regulă: aceea a greutății. Pentru că vorbim despre o structură din lemn, acoperișul ar trebui să fie realizat din tablă, astfel încât să nu încarce suplimentar construcția.
6. Izolează pereții pentru confort
Opțiunile în acest caz sunt multiple. Ai la dispoziție de la spumă poliuretanică și polistiren (materiale cu structură ușoară) la vata minerală, pentru cazul în care îți dorești o izolație temeinică (și din punct de vedere fonic). Izolarea termică a pereților este necesară dacă intenționezi să transformi magazia într-o zonă de lucru și nu doar de depozitare.
7. Realizează instalația electrică
O magazie trebuie să fie alimentată electric, așa că ia în calcul varianta unui generator sau cablarea directă la rețea. Orice alegi, ai nevoie de electricitate pentru a realiza diverse activități specifice în acest spațiu.Trebuie să ai în vedere și împământarea instalației electrice astfel încât spațiul să fie sigur. Prin urmare, acesta este un pas extrem de necesar în construcția unei magazii.
Construirea unei magazii nu este o muncă dificilă, însă este nevoie să ai în vedere toate etapele pentru a fi sigur că aceasta va rezista și se va comporta conform așteptărilor, mai ales la nivel de durabilitate.