Copiii din prezent au acces la jucării de toate formele și de toate dimensiunile. Unele jucării sunt drăgălașe și foarte moi, în timp ce altele sunt de înaltă tehnologie, dar știai că jucăriile moi sunt de obicei preferate de copii mai mult decât cele complexe? Pentru copii, un cățel de pluș este un prieten care poate să îl asculte pe cel mic sau care poate să vorbească și să meargă cu copilul peste tot. De asemenea, poate fi util pentru a regla sentimentele și emoțiile celor mici.
Mai ții minte primul tău ursuleț? Pentru foarte mulți copii acel cadou cu blană este primul prieten din copilărie așa că nue ste deloc de mirare că cei mici pot să se atașeze atât de mult de copii. Numeroase studii arată deja că jucăriile mai au un efect pozitiv și asupra dezvoltării copilului. Chiar și în era tehnologică de astăzi, magazinele din toată lumea sunt pline cu jucării moi și iubite de multe persoane.
Ce beneficii oferă jucăriile de pluș pentru copii?
Bebelușii adoră să simtă noi texturi și jucăriile moi pot să ofere combinația perfectă pentru a dezvolta abilitățile senzoriale ale celor mici, încurajând totodată creșterea socială și emoțională. Chiar și va vârste foarte fragede, bebelușii încep să înțeleagă foarte bine noile culori, dimensiunile și texturile lumii din jurul lor, iar jucăriile moi sunt o metodă foarte bună pentru ca aceștia să exploreze lucruri noi. La fel ca și adulții, bebelușii simt suferință și anxietate, atunci când sunt singuri sau când se întâmplă ceva negativ cu ei.
Lumea pare la început un loc primejdios și o metodă foarte bună de a elimina aceste stări și de a le oferi confort este să le arăți că animalul lot favorit cu blană este mereu acolo. Jucăriile moi pot să le ofere copiilor un sentiment de liniște. De asemenea, sunt cele care îi ajută pe cei mici să se autocalmeze.
Pe lângă faptul că oferă un sentiment de confort, jucăriile moi îi ajută și pe bebeluși să-și dezvolte abilitățile sociale. Animalele pufoase și plușate îi pot ajuta de asemenea pe copii să creeze diverse scenarii. Ei vor începe să imite ceea ce le este familiar, cum ar fi să hrănească ursulețul de pluș așa cum face și mama lor cu ei, pot să își imagineze că sunt părinții cățelului de pluș sau că ursulețul este fratele lor. Acest lucru poate servi drept fundație pentru consolidarea abilităților lor sociale.
Deoarece jocul de simulare îi încurajează să interacționeze cu alte persoane, jucăriile moi pot ajuta bebelușii să-și dezvolte abilitățile de limbaj și comunicare. Jocul de simulare îi încurajează să vorbească cu alte persoane, punând bazele pentru a învăța scrisul și cititul în viitorul apropiat.
Jucăriile moi îi încurajează și pe bebeluși să aibă grijă de alte persoane și să aprecieze prezența relațiilor. Îi ajută să înțeleagă importanța empatiei și a compasiunii, precum și să-și satisfacă nevoia de a-i hrăni pe ceilalți.
Atunci când cumperi jucării moi pentru bebeluși, este important să te asiguri că acestea sunt potrivite pentru cei sub 12 luni. Datorită instinctului bebelușului de a explora cu gura, este important să nu existe părți mici sau fibre libere care pot prezenta pericol de sufocare.
Pentru copiii ceva mai mari, jucăriile din pluș pot fi mai complexe. Spre exemplu, copiii iubesc să folosească jucării din pluș interactive, așa cum sunt cățeii care latră sau animăluțele care vorbesc. Acestea sunt mai ușor de integrat în jocurile pe care le creaza.
Un alt aspect la fel de important este faptul că jucăriile de pluș pentru copiii ceva mai mari ar trebui să fie mai realiste decât cele pentru bebeluș. Dacă unui bebeluș îi place un ursuleț cât mai mare și cât mai pufos, copiii mai mari pot prefera un cățeluș care să arate mai apropiat de unul real și care să se integreze mai ușor în jocurile pe care și le imaginează. Același lucru este valabil și pentru ursuleți. Un ursuleț drăgălaș cu papion și lăbuțe roz nu se va integra deloc bine într-un joc în care copilul este un vânător priceput sau în care salvează animalele din pădure. Acesta este motivul pentru care copiii ar trebui să primească jucării care să îi ajute să se joace.