În perioada pe care o traversăm cu toții, traiul zilnic nu e deloc ușor. Mai ales dacă te numeri printre cei care au copii de crescut. Dar trebuie să știi că ai anumite beneficii de care poți profita dacă ești angajat cu acte în regulă.
Tuturor ne este greu să ne adaptăm din mers situației incerte create de pandemie. Iar cei care au copii sunt în derivă. Totuși, cei care ocupă locuri de muncă în Zalău și în restul țării, în calitate de angajați, au anumite drepturi de care pot beneficia. Angajații cu copiii la școală, grădiniță sau creșă au temeri care pot avea impact asupra concentrării la locul de muncă. Dar important de știut este faptul că există prevederi legale care le vin în ajutor, permițându-le să fie și părinți și salariați deopotrivă. De la zile libere până la ajutoare financiare, pot benedicia de diferite tipuri de spirjin din partea angajatorilor.
Zile libere plătite, dedicate sănătății copiilor
Concediul medical pentru îngrijirea copilului este un drept legal. Când copilul este bolnav, oricare părinte angajat poate primi zile de concediu medical pentru îngrijirea copilului. Dar se acordă numai pentru copiii cu vârste de până la 7 ani. Iar indemnizația primită pentru perioada de boală este de 85% din media tuturor veniturilor din ultimele șase luni. Și se acordă în limita a 45 de zile calendaristice pe an pentru un copil, indiferent dacă certificatul este eliberat pe numele mamei sau al tatălui. Această limită poate fi prelungită dacă este vorba despre boli infecțioase sau contagioase, neoplazii, dacă copilul este imobilizat în aparat gipsat sau este supus unor intervenții chirurgicale.
În aceeași categorie intră și o zi liberă plătită pentru verificarea anuală a stării de sănătate a copilului. Legea 91/2014 oferă acest dreot, pentru ca unul dintre părinţi să poată solicita angajatorului o zi liberă. Aceasta se acordă la cerere, cu minimum 15 zile lucrătoare înainte de vizita la medic. Ulterior, i se va aduce angajatorului adeverința doveditoare. În afară de cerere, părintele angajat trebuie să depună și o declarație din care să reiasă că celălalt părinte nu a cerut şi nu va cere liber în anul respectiv pentru verificarea sănătăţii copilului. În cazul în care angajatul are mai mult de doi copii, poate solicita două zile libere.
Liber, pe perioada închiderii școlilor
În situațiile în care școlile se închid, angajații părinți au dreptul la zile libere plătite. Legea nr. 19/2020 și OUG 147/2020 le-au permis acestora anul trecut să stea acasă cu copiii, fiind remunerați. Lega nr. 19/2020 le permite părinților să ceară zile libere plătite pentru supravegherea copiilor în situaţiile în care activitatea şcolilor, grădiniţelor şi creşelor este suspendată sau închisă temporar din cauza condițiilor meteorologice nefavorabile (inundații sau ninsori abundente) sau a altor situații extreme decretate de autorități, cum ar fi revenirea la starea de urgență.
Sprijin material
Părinții angajați mai pot beneficia și de anumite facilități fiscale, precum tichetele de creșă. Salariații care nu au beneficiat de concediul și indemnizația acordate pentru creșterea copilului în vârstă de până la 2 ani pot primi de la angajatorii lor tichete de creșă pentru achitarea taxelor instituției unde este înscris cel mic Acestea se pot cumula cu alocația copiilor și cu stimulentul de inserție.
Deși nu este un ajutor propriu-zis venit din partea angajatorului, și deducerea personală este un beneficiu al părinților angajași. Cei care au persoane în întreținere, fie că este vorba de copii sau adulți, și care au venituri salariale brute de până în 3.600 lei pot beneficia de o deducere personală, care le reduce dările la stat și le lasă un pic mai mulți bani în buzunar. Deducerea se acordă lunar și nu este suportată de angajator. Cei cu venituri lunare brute de până în 1.950 lei și care au persoane în întreținere vor primi o deducere personală cuprinsă între 670 lei și 1.310 lei, în funcție de numărul de persoane. Deduceri se pot acorda și celor cu venituri mai mari, dar numai până la 3.600 lei.
Programul de muncă se personalizează
Pentru a veni în ajutorul salariaților, angajatorii au la dispoziție mai multe soluții pentru adaptarea programului de lucru, în funcție de nevoile lor. Programul de lucru inegal înseamnă că angajatul nu trebuie să respecte cele 8 ore zilnice, ci poate lucra un număr diferit de ore în fiecare zi. Totalul săptămânal nu trebuie să depășească 48 de ore.
Programul individualizat de lucru presupune împărțirea duratei de muncă în două perioade, una fixă și una variabilă. În perioada fixă, salariații se află cu toții la serviciu, iar în cea variabilă, fiecare angajat își alege când vine și când pleacă sau când muncește, în cazul telesalariaților. Se poate opta și pentru trecerea de la un program de lucru de opt ore la norma parțială, cu modificarea aferentă a salariului. În plus, există și posibilitatea de trecere în munca la domiciliu sau telemuncă, cu trecerea clauzei în contract.
Ce beneficii mai oferă angajatorii
Prin regulamentul intern sau contractul colectiv de muncă, pot fi incluse și alte beneficii pentru părinții angajați. Spre exemplu, unii angajatori oferă și abonamente medicale private pentru copii; concediu paternal suplimentar, pe lângă cel de 15 zile legal. Se mai oferă și tichete cadou de Ziua Copilului sau de Crăciun ori petreceri dedicate copiilor. Sunt angajatori care oferă și zile suplimentare de concediu de odihnă pentru părinți