Un bărbat din Maine, SUA, a devenit subiectul unei povești demne de un film după ce a câștigat imensul jackpot de 1,35 miliarde de dolari la loteria Mega Millions. Spre deosebire de loteria greacă Kino, care organizează extrageri la fiecare 5 minute și care este foarte populară în România, Mega Millions este o loterie americană cunoscută pentru premiile sale uriașe, atingând adesea sume de ordinul sutelor de milioane sau chiar al miliardelor de dolari.
Însă, nu câștigul în sine este surpriza, ci faptul că bărbatul a dat în judecată mama fiicei sale pentru că a divulgat familia despre acest câștig colosal. Se pare că, în acest caz, norocul a venit cu un preț neașteptat, transformând o poveste de succes într-un adevărat labirint juridic și personal.
Bărbatul, identificat în documentele judiciare sub pseudonimul „John Doe”, a ales să-și revendice premiul printr-o plată unică de 723,56 milioane de dolari, ceea ce i-ar aduce, după taxe, peste 404 milioane de dolari. El avea opțiunea de a-și revendica premiul printr-un trust, pentru a-și păstra anonimatul.
Această decizie de a-și păstra anonimatul, care părea să fie una logică și relativ ușor de realizat, cel puțin la început, a fost dată peste cap tocmai de către o persoană foarte apropiată.
Totuși, anonimatul său a fost pus în pericol când mama fiicei sale, cunoscută în proces ca „Sara Smith”, a încălcat un acord de non-divulgare (NDA). Acest tip de acord, destul de comun în SUA, implică păstrarea confidențialității unor informații sensibile. Sara Smith a semnat acest NDA cu două săptămâni înainte ca bărbatul să își revendice premiul, promițând să nu dezvăluie câștigul până când fiica lor va împlini 18 ani, în iunie 2032, pentru a proteja identitatea și siguranța tatălui.
Situația complicată în care se află acum „John Doe” subliniază cât de delicat este echilibrul între intimitate și publicitate în era digitală.
Însă, potrivit acuzațiilor, Sara Smith nu a respectat acordul, divulgând secretul câștigului fabulos familiei bărbatului. Acest lucru a dus la un lanț de divulgări neautorizate, punându-i în pericol anonimatul și siguranța. Acum, „John Doe” cere despăgubiri de cel puțin 100.000 de dolari pentru fiecare încălcare a NDA, plus cheltuielile de judecată și onorariile avocaților.