Chiar dacă nu sunt atât de cunoscute ca sculele electrice (polizoare, bormaşini, ciocane rotopercutoare etc) aparatele de măsură cu laser joacă un rol foarte important în momentul în care proiectezi o locuinţă sau ai pur şi simplu de măsură distanţa dintre obiecte. Da, poţi să foloseşti şi ruleta ca să măsori distanţa dintre două tablouri, dar pierzi mult timp şi nici nu obţii o precizie atât de ridicată.
Nivela cu laser. Diferenţa dintre o nivela clasică (cea cu bule) şi o nivela cu laser este că, deşi prima aliniază corespunzător suprafeţele, cea din urmă duce proiectarea la un alt nivel (se poate folosi nu doar la marcaje, ci şi la design). Printre cele mai importante caracteristici ale acesteia se numără: domeniul de măsurare, culoarea faciculului (roşu, verde), numărul de linii/puncte, dacă are sau nu proiecţie la 360 grade, suport de perete sau trepied (inclus sau compatibil), husa textilă/valiza plastic, timpul maximum de funcţionare cu un set de baterii. Nivelele cu laser se împart în mai multe categorii:
- Nivele optice şi rotative: acestea se folosesc în faza iniţială a construcţiei, atunci când lucrarea este în etapa de şantier, fiind rezistente la condiţiile de lucru dificile de la exterior.
- Nivele laser cu linii: liniile proiectate sunt atât orizontale, cât şi verticale, ceea ce asigură o precizie foarte bună atunci când ai de montat plăci de gresie, faianţă, tablouri, poliţe şi nu numai.
- Nivele cu linii şi puncte: acestea sunt cele mai versatile tipuri de nivele, deoarece, pe lângă linii au şi puncte, ceea e asigura un grad înalt de precizie. Cu o nivela laser Bosch orice lucrare este dusă la un alt nivel, unul dintre motive fiind şi că, înainte de a fi scoase la vânzare, acestea sunt supuse la nenumărate teste care să le asigure: precizia ridicată, rezistenta la impact, protecţia împotriva prafului şi a stropirii cu apă.
Telemetru laser. Spre deosebire de nivela, care proiectează, telemetrul laser măsoară distanţa dintre două sau mai multe obiecte şi se situează undeva între o nivela laser şi clasică ruletă. La ce să fii atent când vrei să îţi achiziţionezi un telemetru cu laser? Enumăr aici câteva dintre cele mai importante caracteristici:
- domeniul de măsurare permis, dacă eşti genul de persoană care are mereu în minte un proiect nou, cel mai bine e să îţi iei un aparat care are un domeniu de măsurare cât mai mare pentru că nu se ştie niciodată când ai nevoie;
- dacă poţi să aloci mai mulţi bani, e bine să fii atent la brand (un telemetru bosch nu face rabat de la calitate) şi dacă are: pin măsurare din colţuri, transfer de date prin Bluetooth, câte valori memorează (funcţie utilă dacă trebuie să măsori distanţa dintre pereţii mai multor camere), dacă are luneta integrate etc.
Chiar dacă eşti tentat să spui că ce poţi face cu o nivela poţi face şi cu un telemetru, lucrurile nu stau chiar aşa şi e important să ştii de la început pentru ce îţi trebuie: dacă ai de proiectat (nivela laser) sau de măsurat (telemetru). Bineînţeles, că în cazul oricărei achiziţii, în funcţie de brand şi de funcţiile integrate, asigură-te că plăteşti preţul corect şi că sculele sunt originale.