Amenajarea unei curți în stil retro: 6 ponturi

Sursa foto: https://unsplash.com/photos/DnF20dIFz-I

 

Stilul retro este adorat de nostalgici și de cei care sunt atrași de parfumul unor vremuri pe care le știu doar din amintirile împărtășite de bunici sau părinți. Dacă și tu te numeri printre ei, poți să te întorci în timp câteva zeci de ani și să retrăiești un crâmpei din acele vremuri în confortul oferit de curtea casei tale. Cum poți face asta? Foarte simplu: amenajându-ți curtea într-o notă retro, cu toate elementele specifice acestui stil.

Îți dăm și noi o mână de ajutor și îți oferim câteva ponturi, pe care le poți afla continuând să citești până la sfârșit.

 

Mobilier de epocă

Elementele de mobilier pentru curte și grădină trebuie să poarte patina timpului și să aibă un design care să amintească de mobila de epocă utilizată la exterior. Nu trebuie să cauți prin ofertele magazinelor de antichități, pentru că astfel de piese poți găsi  și în magazinele de bricolaj. E drept că nu sunt atât de vechi precum cele clasice însă acest fapt reprezintă un avantaj, pentru că au o durată de viață mult mai lungă. Ca design însă, nu diferă foarte mult, mai ales că finisajele sunt în așa fel realizate încât piesele să pară vechi.

 

Pavaj simplu, doar pe căile de acces

Pavajul trebuie să aibă strict rol practic, fără a ieși cu nimic în evidență, pentru că altele sunt detaliile definitorii ale unei curți retro. De aceea, trebuie să folosești materiale simple, cum ar fi pavelele antichizate, care se montează ușor, sunt rezistente și se potrivesc perfect cu decorul grădinii. Vor fi pavate aleea principală și celelalte căi de acces unde există trafic, pentru celelalte zone fiind mult mai potrivit gazonul.

 

Culori în tonuri calde

Curțile retro au un aer vesel, prin de viață, asta și datorită culorilor care atrag atenția oricui trece pe stradă.  Roșul, verdele, albastrul, galbenul albul și portocaliul sunt culori care nu trebuie să lipsească din decorul unei curți în stil retro.

 

Flori tradiționale

Plantele au un rol important în amenajarea oricărei curți, iar în cazul de față trebuie să te axezi în special pe cele tradiționale, cu un colorit bogat și mirosuri îmbătătoare. Mușcatele de la ferestre nu trebuie să lipsească, acestea putând fi plasate și pe terasa casei, în ghivece suspendate.

În ceea ce privește curtea, acesta trebuie să abunde de regina nopții, maci, trandafiri, margarete și crizanteme. De asemenea, câteva straturi bine îngrijite cu panseluțe, zambile și gura-leului se potrivesc perfect în rondul din fața casei.

 

Obiecte vechi recondiționate

Poți să apelezi la această soluție pentru un plus de originalitate dar și pentru a completa decorul curții cu elementele necesare. Pentru început, aruncă o privire prin magazia cu vechituri, pentru că sigur vei găsi acolo ceva care poate fi recondiționat, recăpătându-și vechea utilitate sau o alta complet nouă.

De exemplu, din niște valize vechi poți improviza un suport original pentru ghivecele de flori iar o găleată din tablă sau o stropitoare veche poate deveni ghiveci. De asemenea, un aparat de radio vechi arată foarte bine ca obiect decorativ agățat într-un colț al terasei, la fel și o bicicletă revopsită, instalată în mijlocul unui rond de flori.

 

Spațiu de relaxare cu perne moi și colorate

Și spațiul de relaxare trebuie să poarte amprenta retro, iar în acest scop poți să instalezi pe terasă o canapea generoasă pe care să așezi cât mai multe perne confortabile, în culori pastelate. Acestea pot avea diferite forme și dimensiuni, însă cel mai important este să fie viu colorate.

 

Acestea sunt câteva soluții simple și foarte eficiente, care te pot ajuta să-ți transformi curtea într-un spațiu care și-ți amintească de copilăria petrecută în grădina bunicilor sau a casei părintești.