Sursa foto: https://unsplash.com/photos/7QZtR50VQJE
Te numeri printre cei cărora gânditul excesiv, sau așa numitele „gânduri negre” nu le dau pace și îi obosesc, acestea fiind greu de alungat? Chiar dacă neliniștile sau îndoielile sunt ceva obișnuit, și care fac parte din viața oricui, atunci când te îngrijorezi excesiv, gândindu-te mereu la probleme, intri într-o rutină din care este tot mai greu să scapi.
Atunci când nu reușești să îți gestionezi gândirea, căzând în capcana „overthinking-ului”, îți faci de fapt mult rău, deoarece nu vei avea claritatea de a vedea lucrurile în mod realist, și de a lua astfel deciziile potrivite necesare la un moment dat. Mai mult, unii psihologi leagă acest tip de gândire în exces cu comportamente de anxietate sau depresie, ce pot să apară și ele pe un asemenea fond.
Ca să rămâi în control asupra gândurilor tale, află de mai jos șapte metode prin care poți să reacționezi eficient și să contracarezi „ruminarea” în exces.
1.Identifică o cauză a gândirii excesive
De multe ori, faptul că ai căzut în capcana gândirii excesive nu-ți oferă și libertatea de a-ți evalua cu detașare gândurile, și a vedea clar tipul de probleme care te-au condus la acest tip de ruminare.
Atunci când te surprinzi că te gândești în exces, mereu și mereu, la aceleași probleme, este indicat este să începi prin a identifica o cauză mai profundă pentru care s-a ajuns la gândurile care nu-ți dau pace.
Ce anume te rănește, mai exact, dintr-un comportament sau o vorbă care ți-au fost adresate? De ce ți-e frică, de fapt, cu adevărat?
2.Găsește un hobby
În momentele în care știi că gândurile în exces te copleșesc, le poți face față dacă îți găsești o preocupare care să te atragă cu adevărat. De exemplu, poți încerca să desenezi, să te ocupi de florile de pe balcon sau din grădină, ori să creezi picturi cu diamante pe o felicitare sau un tablou.
Oricare dintre aceste activități ușoare sunt benefice pentru reducerea stresului, și te vor ajuta să te concentrezi pe ceva mai relaxant și mai creativ.
3.Ține un jurnal
Păstrarea unui jurnal este și ea o rutină care te va ajuta să te eliberezi de gândurile în exces. Poți considera un asemenea obicei o metodă prin care să ”„scapi” la propriu de problemele tale.
În primul rând, o astfel de însemnare a evenimentelor zilnice te va face să fii mai conștient de ele, și de impactul pe care acestea îl au asupra ta. Mai mult, odată ce le-ai notat în agendă, poți considera că ele vor rămâne acolo, și este puțin probabil să revină cu aceeași intensitate în mintea ta pe măsură ce le-ai „descărcat” în scris.
4.Stabilește un termen limită
O altă metodă de a scăpa de gândurile în exces este să le dai un „termen limită”. Stabilește o limită de pentru „îngrijorare”, adică propune-ți să te gândești, de exemplu, maxim 15 minute la o problemă.
Odată ce acest timp a expirat, consideră îngrijorările tale încheiate, și permite-ți să te ocupi de altceva, în așa fel încât focusul tău mental să fie în altă parte.
5.Fii ancorat în prezent!
Ancorarea în prezent este o altă metodă utilă pe care este recomandat să o practici. Ea te poate ajuta să te concentrezi pe ceea ce faci și simți acum, în așa fel încât să nu fii preocupat de gândirea negativă sau în exces.
Fii atent și conștient la ceea ce se întâmplă în jurul tău aici și acum, în loc să te îngrijorezi despre ceea ce deja s-a întâmplat deja sau la lucruri care pot avea loc mai târziu.
6.Gândește alternativ
Atunci când gândurile negative nu-ți dau pace, poți încerca un tip alternativ de a pune problema. Mai exact, încearcă să identifici o soluție sau o cale de rezolvare pozitivă, sau cel puțin vezi care sunt aspectele bune din situația cu care te confrunți.
Chiar dacă nu vezi din prima un scenariu benefic, practicarea acestui mod de a vedea lucrurile are beneficii pe termen lung. Faptul că te gândești și la ceea ce ar putea merge bine te va ajuta, în timp, să recadrezi realitatea, observând și părțile pozitive, nu doar cele care generează probleme și stres.
În cele mai multe situații, îngrijorările care nu ne dau pace pot avea ca temei doar o frică nejustificată.
7.Fă mișcare!
Mișcarea este una dintre metodele cele mai eficiente pentru a contracara un comportament de tip „gândire excesivă” sau ruminare în exces a unor probleme. Când practici orice tip de sport, chiar și o alergare ușoară, în organism se eliberează endorfine, care contribuie la starea generală de bine.
Astfel, îți va fi mai ușor să îți organizezi timpul, te vei simți mai eficient iar mintea ta nu va mai avea atât timp de pierdut cu gânduri neînsemnate.
Practică metodele de mai sus, și vei putea observa efectele benefice în cel mai scurt timp!
[…] Sursa foto: https://unsplash.com/photos/7QZtR50VQJE Te numeri printre cei cărora gânditul excesiv, sau așa numitele „gânduri negre” nu le dau pace și îi obosesc, acestea fiind greu de alungat? Chiar dacă neliniștile sau îndoielile sunt ceva obișnuit, și care fac parte din viața oricui, atunci când te îngrijorezi excesiv, gândindu-te mereu la probleme, intri într-o rutină din care este tot mai greu să scapi. Atunci când nu reușești să îți gestionezi gândirea, căzând în capcana „overthinking-ului”, îți faci de fapt mult rău, deoarece nu vei avea claritatea de a vedea lucrurile în… Citeste mai mult […]