Lumina albastră artificială, de la ecranul computerului sau al smartphone-ului, este dăunătoare asupra sănătății noastre și mai ales asupra ochilor. Oamenii de știință au spus că lumina albastră în special de 455 nm influențează creierul uman să nu mai producă melatonină. Un deficit de acest hormon duce la apariția unor probleme de somn, crește riscul de insomnie și de treziri frecvente pe parcursul nopții.
Conform specialiștilor, cei mai buni ochelari de protecție pentru calculator sunt ochelarii normali, fără dioptrii, care au lentile speciale de protecție, ce acționează în mod eficient, blocând un procentaj mare din lumina albastră.
Există mai multe tipuri de lentile, unele pot bloca foarte puțină lumină, aproximativ 15%, iar altele pot bloca foarte multă lumină, de până la 90%. Când comandați astfel de lentile, cel mai bine este să alegeți ochelari care să blocheze lumina albastră în procent de 70% – 90%, pentru că astfel de ochelari protejează foarte bine de efectele nocive ale luminii albastre.
O soluție ar fi să vă îmbunătățiți somnul și bunăstarea cu ochelari pc muunel.
Ca și alți oameni, probabil și dvs. vă uitați multe ore pe zi la ecranul unui dispozitiv electronic, fie el smartphone, computer, tabletă, laptop. Asta înseamnă o expunere de lungă durată la lumina albastră, ceea ce poate produce un disconfort la ochi (senzație de încordare, oboseală oculară, uscăciune, încețoșarea vederii). Puteți evita aceste simptome purtând o pereche de ochelari protecție ecran, care au lentile ce reduc sau chiar elimină expunerea ochiului la lumina albastră.
Ochii sunt foarte sensibili și vederea este prețioasă, prin urmare, este deosebit de important să vă protejați ochii de efectele negative ale luminii albastre. Într-adevăr, conform studiilor cercetătorilor, riscurile oculare sunt numeroase dacă ochii sunt expuși în mod continuu și timp îndelungat la lumina albastră. Studiile științifice arată că lumina albastră poate fi devastatoare pentru sănătatea ochilor, astfel:
- Poate declanșa reacții toxice în celulele fotoreceptoare ale ochilor
- Poate avea un impact negativ asupra retinei, declanșând în timp degenerescența maculară (cea mai frecventă cauză de orbire la oameni)
- Poate schimba ritmul circadian și atenua producția de melatonină, care este hormonul somnului
- Poate afecta ochii și crește nevoia de a purta ochelari de vedere.
Având în vedere aceste inconveniente este clară necesitatea purtării de ochelari de protecție împotriva luminii albastre. Producătorii vă oferă o gamă largă de ochelari de protecție profesioniști, care sunt potriviți pentru multe profesii. Aceștia au lentile speciale și respectă toate standardele europene actuale. Nu mai rămâne decât să căutați o clinică acreditată ce produce astfel de ochelari de protecție a ochilor împotriva luminii albastre și să cereți sfatul medicului oftalmolog pentru a alege ochelarii ideali, care să răspundă nevoilor dvs., mediului în care lucrați și riscurilor profesionale.
Cercetările moderne arată că timpul petrecut în fața ecranului calculatorului nu este atât de inofensiv pe cât pare, ba din contra, poate avea efecte nocive asupra vederii din cauza expunerii mult timp la lumina albastră.
O soluție pentru a vă proteja ochii de efectele nocive ale luminii albastre este și folosirea de filtre de ecran de tip Night Mode care reduc lumina în mod optim. În prezent există tehnologii inovatoare ce filtrează lungimile de undă dăunătoare și care pot rezolva astfel de probleme cu lumina albastră. Dintre acestea fac parte:
- Modul AOC Low Blue Light de la monitoarele AOC, la care temperatura culorii estemodificată astfel încât să elimine nuanțele de albastru
- Tehnologia AOC Anti Blue Light ce permite eliminarea a 90% din lumina albastră care dăunează ochilor, ea fiind comutată pe o lungime de undă inofensivă a spectrului.
Aceste tehnologii sunt recomandate de specialiști pentru că îmbunătățesc siguranța și bunăstarea oamenilor. Prin folosirea ecranelor AOC se filtrează lumina albastră și se reduc efectele ei potențiale asupra ochilor. În acest mod, nu este afectată producția de melatonină și nu sunt modificate nici ritmurile circadiene ale oamenilor.