Sursă foto: Shutterstock
Problemele articulare pot apărea atât la persoanele în vârstă, cât și la tineri, din cauza unor afecțiuni, infecții, traumatisme, unui efort fizic intens sau a unor motive necunoscute. Iată care sunt principalele soluții pentru menținerea sănătății articulațiilor, reducerea disconfortului, ameliorarea durerilor și redarea mobilității.
Tratamente pentru problemele articulațiilor
Cel mai des sunt afectate articulațiile de la nivelul genunchiului, șoldului, spatelui, umărului, gleznei, cotului, mâinii și gâtului. Simptomele comune pentru bolile articulare sunt durerea puternică și persistentă, inflamare, roșeață, rigiditate și mobilitate scăzută, instabilitate și oboseală.
În general, afecțiunile articulațiilor nu pot fi vindecate, însă medicul specialist poate recomanda un plan de tratament pentru reducerea durerilor, atenuarea simptomelor și încetinirea progresului bolii.
-
Suplimente alimentare
Pentru menținerea sănătății și reducerea simptomelor, pot fi utilizate suplimente alimentare, cu substanțe care se găsesc în mod natural în componența cartilajului articular, precum glucozamina și condroitina. YogaFlex ameliorează durerea și sensibilitatea articulațiilor, cu ajutorul celor două substanțe care contribuie la menținerea cartilajului sănătos și la refacerea acestuia.
-
Medicamente
În funcție de afecțiunea articulară, medicul specialist poate prescrie medicamente antiinflamatoare nesteroidiene, precum ibuprofenul, pentru ameliorarea inflamației și reducerea durerii. De asemenea, pot fi recomandate diferite tipuri de analgezice sau alte tratamente medicamentoase.
-
Soluții locale
Pot fi folosite geluri, creme sau plasturi care se aplică pe zona afectată, cu acțiune locală pentru ameliorarea durerii. Produsele pot avea în componență substanțe ca diclofenac sau un extras din ardei iute. O altă metodă de reducere a durerii poate fi masajul, indicat de doctor.
-
Injecții
În cazul în care tratamentul medicamentos nu își face efectul, medicul poate recomanda injecții. Acestea se fac în articulațiile afectate și pot fi cu steroizi, plasmă, soluție hialuronică ș.a. Medicul stabilește planul de tratament și acesta trebuie respectat întocmai, pentru a nu risca agravarea problemelor articulare.
-
Terapie pentru mobilitatea articulațiilor
Atât pentru menținerea mobilității, cât și pentru refacerea acesteia sunt recomandate sesiuni de kinetoterapie, ergoterapie, fizioterapie, electroterapie și termoterapie. Sunt realizate de profesioniști, în conformitate cu schema de tratament. Terapia contribuie la prevenirea rigidității și deformării articulare, atrofierii musculare și ameliorării durerilor.
-
Intervenții chirurgicale
Pot fi supuse unor intervenții chirurgicale cazurile severe, cu o distrugere avansată a cartilajului sau cu alte probleme grave articulare. Scopul operațiilor poate fi de remediere a deformărilor articulației sau de înlocuire a cartilajului.
Alte soluții de reducere a durerii și de încetinire a progresului afecțiunilor articulare pot fi: folosirea unui bandaj elastic și de comprese reci, cu gheață, de câteva ori pe zi; odihna și limitarea activităților care provoacă durere; menținerea unei greutăți normale și a unui stil de viață sănătos, renunțarea la fumat.
Consultă medicul specialist la orice semn al unei afecțiuni articulare, pentru diagnostic și tratament. Calitatea vieții poate fi îmbunătățită semnificativ dacă afecțiunea este descoperită din timp și se aplică soluțiile recomandate de doctor.
Referințe:
- „Joint Pain: Causes, Symptoms, and Treatment Options.” Medical News Today, MediLexicon International, www.medicalnewstoday.com/articles/joint-pain#home-remedies. Accesat la 21 ianuarie 2022.
- Watson, Stephanie. „Why Do My Joints Hurt? Causes of Joint Pain & Pain Relief Options.” WebMD, WebMD, www.webmd.com/pain-management/guide/joint-pain. Accesat la 21 ianuarie 2022.