Accidentul vascular cerebral, boala Parkinson sau boala Alzheimer, toate aceste afectiuni imobilizează pacientul săptămâni sau chiar ani la pat. Sarcina ingrijirii pacientului la pat cade de obicei asupra membrilor familiei.
În afară de angajamentul mental și emoțional, munca de zi cu zi a îngrijitorului necesită cunoștințe temeinice. Îngrijirea adecvată a pielii, profilaxia anti-escare și o dietă adaptata nevoilor, asigura pacientului confortul necesar în aceste momente dificile si totodata vor permite evitarea ulcerelor de presiune sau a modificărilor necrotice.
Cum să ai grijă de un pacient imobilizat?
Rețineți că măsurile de igienă de bază trebuie efectuate zilnic.
Prin urmare, dacă starea de sănătate a pacientului o permite, este necesar să-l așezați într-o poziție înaltă și să începeți spălarea. Este important să respectați câteva reguli simple în timpul acestui proces:
- evitați bureții care nu se usucă bine sau cei pe care au rămas fragmente de epidermă moartă, deoarece favorizează creșterea microorganismelor,
- spalati-va bine pe maini înainte de a atinge pacientul,
- uscați pielea pacientului prin atingeri usoare, nu prin frecare, deoarece mișcarile bruste pot rani epiderma,
- acoperiți partea spălată a corpului cu un prosop pentru a evita o raceala,
- aveți grijă de îngrijirea regulata a părului și a unghiilor, precum și spălarea regulată a dinților,
- dacă este posibil, permiteți pacientului să folosească cada sau dușul, ajustând corespunzător baia la nevoile pacientului.
Pentru a facilita curățarea, puteți utiliza produse cosmetice pentru ingrijirea corpului din oferta SAM-Distribution.
Cum se previn ulcerele de presiune?
Datorită imobilizării pe termen lung a pacientului, presiunea apare în multe puncte ale corpului si este asociată cu afectarea circulației sanguine și formarea ulcerelor de presiune.
Ca urmare a acestui proces, apar modificări necrotice în țesuturi. Acest lucru poate fi văzut ca ulcere ale pielii care sunt adesea dificil de vindecat din cauza infecțiilor secundare.
Astfel de răni dureroase reduc semnificativ confortul vieții unui pacient imobilizat, prin urmare ar trebui luate măsuri adecvate pentru a preveni ulcerele de presiune.
Un colac antiescara poate ajuta pacientul deoarece reduce contactul cu zonele de presiune. Acesta este un dispozitiv medical folosit pentru prevenirea formării ulcerelor sub presiune, în profilaxia anti-escare sau postoperator. Iata cateva sfaturi practice:
1. Schimbați poziția în mod regulat
În primul rând, presiunea asupra pielii ar trebui redusă, așa că la fiecare 2-3 ore schimbăm poziția corpului persoanei imobilizate sau aflate într-un scaun cu rotile. Când epiderma s-a inrosit într-un anumit loc, cel mai bine este să folositi colacul medicinal cât mai curand posibil pentru a opri procesul de formare a plăgii. În acest scop, pot fi utilizate si tampoane, perne și saltele antiescara.
Profilaxia anti-escare presupune limitarea factorilor de risc. Este necesar să împiedicăm pacientul să stea într-un așternut umed, iar pielea să fie în contact prelungit cu fecale, urina sau materiale plastice.
2. Aveți grijă de pielea unei persoane imobilizate
Igiena zilnică este baza îngrijirii pielii pentru un pacient cu mobilitate limitată. În acest scop, puteți utiliza apă cu săpun sau produse speciale îmbogățit cu pantenol. Orice iritare a epidermei este ameliorată de propolis, care poate fi aplicat pe suprafața pielii folosind unguente sau spray-uri cu acest ingredient.
3. Dieta este ectrem de importanta
Dieta unui pacient bolnav trebuie să fie echilibrată, variată și să satisfacă nevoile sale energetice. Atunci când există deficiente in alimentație, trebuie să apelati la produse specializate sub formă lichidă care să ofere pacientului nutrienții necesari.
[…] grijă de un pacient imobilizat? Rețineți că măsurile de… Articolul Sfaturi pentru îngrijirea corectă a unui pacient cu escare apare prima dată în Magazin Sălăjean. Citeste mai […]