Sănătatea orală este importantă, atât pentru starea generală de bine, cât și pentru confortul psihologic al fiecăruia dintre noi. Mulți cresc cu o rutină riguroasă și duc mai departe niște reguli simple, pe care cu toții ar trebuie să le cunoaștem – reguli la care avem cu toții acces. Dacă ei nu se confruntă cu mari probleme datorită prevenției, alții amână periajul de seară pe mâine, uită să folosească ața dentară și folosesc mult prea târziu apa de gură.
Despre vizitele la stomatologie ce știi? Specialiștii LLL Dental te așteaptă la o consultație de rutină la fiecare 6 luni. Ceea ce pentru unii înseamnă prevenție, pentru alții înseamnă prea mult. Cât te costă lipsa prevenției? O sănătate orală precară. Află mai multe despre prevenție și rolul acesteia în sănătatea dentară, citind articolul până la final.
Igiena orală zilnică
Primul pas în prevenirea problemelor dentare este igiena zilnică. Nu trebuie să faci magie, ci să adopți câteva reguli simple: periajul dinților de cel puțin două ori pe zi, ață dentară pentru a îndepărta resturile alimentare prinse în spațiile interdentare și clătirea cu apă de gură. O rutină corectă va preveni acumularea plăcii bacteriene – principala cauză a afecțiunilor gingivale.
Vizitele regulate la medicul stomatolog
Găsește o clinică stomatologică unde să te simți confortabil și mergi la control de 2 ori pe an sau așa cum îți indică echipa medicală. Controalele de rutină permit identificare eventualelor afecțiuni dentare și gingivale în stadii incipiente, atunci când tratamentul este mai simplu, mai ușor de tolerat și mai accesibil ca preț.
Alimentația
Nu neglija alimentația! Consumul excesiv de zahăr, alimentele procesate, sucurile acidulate, alimentele și băuturile puternic pigmentate dăunează grav sănătății dentare. Optează pentru o alimentație echilibrată, care să-ți ofere zilnic aportul optim de calciu, fosfor și vitamine. Ai nevoie de dinți puternici pe termen lung, deci de un smalț greu de atacat de carii și bacterii.
Evitarea obiceiurilor dăunătoare
Obiceiurile dăunătoare, deci viciile au, de asemenea, un impact negativ asupra sănătății dentare. Fumatul excesiv, alcoolul și ticul de a mesteca obiecte dure (ex: rosul creionului, rosul unghiilor) contribuie activ la deteriorarea dinților. Renunțarea la aceste obiceiuri îți garantează o dantură mult mai puternică.
Fluorizarea
Sunt pacienți care sunt mult mai predispuși la apariția cariilor. Lor li se recomandă tratamentele cu fluor. Aceasta substanță întărește smalțul dentar și îi sporește rezistența împotriva factorilor nocivi. Poți utiliza pastă de dinți cu fluor, dar ar fi bine să ceri sfatul medicului.
Hidratarea
Includem și hidratarea pe această listă deoarece saliva are un rol important în prevenirea afecțiunilor dentare și gingivale. Aceasta neutralizează acizii și ajută la eliminarea resturilor alimentare. Consumă cât mai multă apă și evită băuturile carbogazoase pentru a menține producția necesară de salivă.
Sigilarea dentară
Tot o procedură de prevenție este și sigilarea dentară. Această tehnică oferă protecție suprafețelor ocluzale împotriva cariilor. Se aplică un strat protector pe suprafața dintelui, prevenind astfel acumularea resturilor alimentare și formarea plăcii bacteriene. De cele mai multe ori, se recomandă la copii.
Informații primite din surse sigure
Deși suntem tentați să considerăm că le știm pe toate, ar fi bine să lăsăm specialiștii să vorbească aici. Cu sănătatea nu te joci! Dacă nu știi ce trebuie să faci pentru a preveni afecțiunile dentare, întrebă medicul stomatolog. De la el poți primi informații corecte și personalizate.
În final, prevenția este cel mai sigur plan de tratament. Nu te costă mult și nici nu trebuie să-ți dai viața peste cap pentru a îndeplini câteva sarcini simple.