Sursa foto: www.pexels.com
Durerea de cap, denumită în termeni medicali cefalee, este o problemă cu care probabil cu toții ne-am confruntat la un moment dat. Uneori trece cu o cafea, alteori după un somn bun, la unii se remediază cu ceva dulce sau cu un masaj. În cel mai rău caz, majoritatea scăpăm de ea după somnul de noapte. În acest articol poți afla ce tipuri de cefalee există și când e cazul să te îngrijorezi.
Tipuri de cefalee
Conform specialiștilor, există 3 tipuri principale de cefalee: tensiune, migrenă și cefalee de tip cluster. Lor li se pot adăuga cefalee de origine sinusală, senzația de înghețare a creierului și cefaleea de mișcare [1].
Tensiune
Aceste dureri de cap sunt adeseori surde și se pot extinde la nivelul cefei, gâtului și umerilor. Senzația pe care o experimentează mulți dintre pacienți este că au capul prins ca într-o menghină.
Stresul, oboseala, postura necorespunzătoare, lipsa de somn sunt printre cele mai frecvente cauze ale acestui tip de durere de cap. Episoadele de durere se pot remedia imediat – cu masaj sau stretching – în câteva ore sau în câteva zile.
Medicii recomandă deseori un tratament analgezic administrat la nevoie: aspirină, paracetamol, ibuprofen care sunt foarte eficiente în a diminua până la dispariție acest tip de durere [2].
Migrenă
Migrenele generează o durere foarte puternică, debilitantă, care împiedică pacientul să își desfășoare activitățile zilnice obișnuite. De cele mai multe ori, durerea începe în spatele ochilor și ulterior se extinde pe jumătate de cap. Migrena determină simptome destul de caracteristice: durerea e pulsatilă, poate declanșa greață și vărsături și poate dura o zi întreagă. În general, lumina și zgomotele puternice agravează durerea.
Unii dintre pacienții care suferă de migrenă experimentează senzația de aură, care îi avertizează despre iminența apariției durerii. În acest caz, administrarea de analgezice poate preveni declanșarea episodului migrenos. Amorțelile, furnicăturile și apariția petelor luminoase în câmpul vizual sunt tot simptome frecvente ale migrenelor [3].
Cefaleea de tip cluster
Acest tip de durere de cap îi afectează mai frecvent pe bărbați decât pe femei. Durerea e caracteristică, în sensul că pe o perioadă de 1 – 3 luni, apar câteva episoade de durere pe o singură jumătate de cap, în fiecare zi. Odată episodul încheiat, el se poate relua la distanță de câțiva ani.
Durerea începe brusc și fără avertisment și poate dura între 30 – 60 minute, timp în care analgezicele obișnuite nu au nici un efect vizibil [1].
Cefaleea de origine sinusală
Cefaleea sinusală apare adesea în sinuzitele acute și este localizată în spatele nasului, ochilor și frunții, la nivelul obrajilor sau chiar și în zona maxilarului superior. Analgezicele pot oferi o ameliorare, ca și antiinflamatoarele, dar durerea dispare odată ce infecția a fost eliminată [1].
Cefaleea de mișcare
Cefaleea de mișcare apare consecutiv exercițiului fizic. Hidratarea adecvată, efortul gradual și, uneori, antiinflamatoarele ajută la ținerea lucrurilor sub control [2].
Durerea de cap – un semnal de alarmă
De cele mai multe ori, durerea de cap nu reprezintă un simptom al unei alte afecțiuni severe. Ea apare și dispare, cedează în general relativ ușor la antiinflamatoare și analgezice și poate fi gestionată de către pacient.
Există, totuși, și situații în care intervenția medicului este recomandată, iar o consultație se impune:
- Când cefaleea apare ca urmare a unei lovituri la cap;
- Când cefaleea este foarte puternică și se agravează;
- Când apar și alte simptome: febră, gât înțepenit, probleme de memorie, tulburări vizuale, vorbire neclară, amorțeli, convulsii [3].
Deși deranjantă și, uneori, cu impact puternic asupra vieții de zi cu zi, durerea de cap este cel mai adesea inofensivă și lipsită de semnificații clinice importante. Totuși, în rarele situații în care nu se înscrie în unul dintre tiparele cunoscute și când este însoțită și de alte semne, impune o evaluare medicală.
Bibliografie:
- https://www.healthline.com/health/headache/types-of-headaches afisat la 26.05.2022
- https://www.medicalnewstoday.com/articles/320767 afișat la 26.05.2022
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4590146/ afișat la 26.05.2022
[…] Sursa foto: http://www.pexels.com Durerea de cap, denumită în termeni medicali cefalee, este o problemă cu care probabil cu toții ne-am confruntat la un moment dat. Uneori trece cu o cafea, alteori după un somn bun, la unii se remediază cu ceva dulce sau cu un masaj. În cel mai rău caz, majoritatea scăpăm de ea după somnul de noapte. În acest articol poți afla ce tipuri de cefalee există și când e cazul să te îngrijorezi. Tipuri de cefalee Conform specialiștilor, există 3 tipuri principale de cefalee: tensiune, » Mai multe detalii […]
[…] CITESTE MAI MULTE DESPRE ACEASTA STIRE […]