Sursa foto: https://pixabay.com/photos/baby-eating-firsts-food-child-2423896/
Hrănirea corectă și sănătoasă a bebelușului în primele 12 luni de viață este foarte importantă. În această perioadă cel mic va crește și se va dezvolta mai mult decât în orice alt interval care va urma. Pentru a putea susține această creștere, bebelușul va avea nevoie de o alimentație bogată în nutrienți și vitamine, creată special pentru sistemul său digestiv aflat în curs de dezvoltare.
Conform Organizației Mondiale a Sănătății [1], bebelușul ar trebui să fie hrănit exclusiv la sân primele 6 luni din viață. Abia apoi este posibilă introducerea treptată a alimentelor solide, laptele rămânând însă alimentația de bază chiar și în acele momente. Pentru a veni în ajutorul proaspeților părinți, în continuare vom menționa câteva informații generale despre alimentația corectă a celui mic și etapele acesteia.
Atenție! Indicațiile precizate sunt generale și nu trebuie implementate fără a discuta cu medicul specialist. Fiecare bebeluș este diferit, așa că doar medicul poate întocmi un plan alimentar sigur și personalizat. Cu toate acestea, următoarele informații ar fi bine de știut, de luat în considerare și de discutat cu medicul.
4 informații despre alimentația corectă a bebelușului
De la hrănitul cu lapte la introducerea alimentelor solide și metode sigure de alimentație, hrănirea celui mic în primele luni de viață poate fi destul de complicată pentru unii părinți. Pentru a înțelege mai bine această perioadă, următoarele informații ar putea fi de ajutor.
Importanța hrănitului de la sân
În articolul menționat mai sus [1], Organizația Mondială a Sănătății preciza că hrănirea exclusivă la sân prezintă numeroase beneficii, atât pentru bebeluș, cât și pentru mamă. Cel mai important dintre acestea este protecția împotriva infecțiilor gastrointestinale.
Mai mult decât atât, laptele matern reprezintă și o sursă importantă de energie și nutrienți pentru cel mic. Acesta poate oferi cel puțin jumătate din energia necesară pentru bebelușii cu vârsta între 6 și 12 luni.
Laptele de la sân și laptele praf sau formulă
Chiar dacă alimentația principală ar trebui să se bazeze pe laptele de la sân, există cazuri în care această opțiune nu este disponibilă. Fie că este vorba despre stilul de viață al mamei, despre medicamentele pe care le ia sau orice alte motive, laptele praf pentru bebeluși poate reprezenta o alternativă sigură și sănătoasă, acesta oferindu-i pruncului nutrienții necesari pentru a se dezvolta.
Deoarece alegerea laptelui poate fi și una personală, discuția cu medicul specialist în legătură cu avantajele și dezavantajele fiecărei opțiuni este recomandată.
Introducerea alimentelor solide în dieta celui mic
După 6 luni de viață, se pot introduce treptat și alimente solide sub formă de piure, la indicația medicului. Deoarece laptele va reprezenta încă sursa principală de nutrienți, se poate începe familiarizarea bebelușului cu alimente solide printr-o singură linguriță pe zi, crescând apoi cantitatea odată cu trecerea timpului.
Este recomandat ca fiecare aliment solid să fie introdus separat pe o durată de 2-3 zile, pentru a observa mai ușor reacția bebelușului și prezența potențialelor alergii.
Evitarea anumitor tipuri de alimente
Deoarece bebelușii nu ar trebui să consume prea multă sare, este recomandată evitarea alimentelor comercializate în conserve, dar și a celor care sunt, de regulă, mai bogate în sare, cum ar fi baconul, cârnații, biscuiții sărați etc.
Cantitatea de sare trebuie luată în considerare și atunci când se prepară masa pentru întreaga familie și din care va fi hrănit cel mic. În acest caz, fie i se va face separat o porție fără sare, fie toată masa va fi nesărată de la bun început.
Mierea este un alt produs care nu trebuie oferit celui mic în primul an de viață. Acesta poate conține bacterii care pot duce la apariția botulismului infantil, o afecțiune extrem de severă.
Evită, așadar mâncarea prea bogată în sare, introdu treptat alimente solide în dieta celui mic, de preferat după primele 6 luni de viață și, dacă este posibil, încearcă să pui hrănirea la sân pe primul loc. Nu uita să consulți un medic specialist pentru a realiza un plan personalizat pentru cel mic!
Referințe:
- “Infant and Young Child Feeding.” World Health Organization, World Health Organization, 9 June 2021, www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/infant-and-young-child-feeding.