Sursa foto: Shutterstock.com
Demența cuprinde mai multe tipuri de afectiuni cu evoluție progresivă, caracterizate de deteriorare cognitivă. Deși se asociază cu îmbătrânirea, aceasta nu apare la toți vârstnicii. Pierderea noțiunii timpului, dezorientarea în locuri familiare, uitarea evenimentelor și cunoscuților, schimbările de comportament sunt manifestări comune ale demenței. Astfel, impactul este major inclusiv asupra apropiaților. Iată care sunt provocările vieții alături de o persoană cu demență.
Acceptarea diagnosticului
Realitatea este dificil de acceptat atât pentru pacient, cât și pentru familie. Oferiți-vă timp pentru a procesa acest diagnostic, dar nu încercați să îl negați. Informați-vă cât mai mult cu privire la afecțiune și la planul de îngrijire a pacienților cu demență. Astfel, veți ști la ce să vă așteptați și cum să gestionați viitoare situații.
De asemenea, luați măsuri pentru încetinirea progresiei bolii: alimentație sănătoasă, odihnă, asigurarea unui mediu familial pozitiv, controlul stresului, activități constante de socializare și stimulare cognitivă.
Controlul emoțiilor
Povara emoțională este uriașă pentru pacienți și familie. Sentimente de frustrare, furie și negare sunt comune după aflarea diagnosticului. Ce puteți face:
- Încurajați pacientul să își exprime sentimentele, dar să își continue activitățile obișnuite.
- Oferiți-i suport emoțional și un mediu familial pozitiv.
- Controlați-vă emoțiile în prezența acestuia. Discutați cu alte persoane despre ceea ce vă îngrijorează.
- Luați în considerare un grup de suport.
Pierderea independenței pacientului
În stadii incipiente, pacientul trebuie încurajat să își mențină independența. Nu încercați să îi preluați toate responsabilitățile, ci oferiți-i ajutor când este nevoie. Spre exemplu:
- Amintiți-i care este numele cunoscuților și obiectelor.
- Ajutați-l să își administreze corect medicamentele.
- Ajutați-l să plătească facturile și să își gestioneze banii.
- Lipiți bilețele ajutătoare pe obiecte.
- Setați-i remindere sau mementouri pe telefon.
- Încurajați-l să adopte o rutină zilnică – activități obișnuite efectuate la aceleași ore.
Pe măsură ce boala progresează, pacientul devine din ce în ce mai dependent de persoanele din jur. În stadii avansate, acesta are nevoie permanentă de un îngrijitor. Va fi necesar ca un membru al familiei să se mute cu pacientul.
Dificultăți de comunicare
Odată cu progresia afecțiunii, dificultățile de comunicare sunt din ce în ce mai evidente. Pacientul va avea momente în care nu își va recunoaște rudele, nu va înțelege ce i se spune sau va reacționa agresiv. Cum gestionați aceste situații:
- Rămâneți calmi și răbdători! Acordați-i timp pentru a-și aminti sau a înțelege informația.
- Vorbiți clar și lent! Folosiți propoziții simple și schimbați formularea atunci când pacientul nu înțelege.
- Mențineți o postură relaxată, o expresie facială pozitivă, precum și un ton cald al vocii. Limbajul corpului este la fel de important ca modul de exprimare.
- Amintiți-i pacientului cine sunteți, cum vă numiți și discutați despre evenimente plăcute din trecut.
- Nu puneți întrebări referitoare la evenimentele foarte recente (memoria pe termen scurt). Pacientul se poate simți umilit dacă nu își amintește.
- Nu îi vorbiți precum unui copil, deoarece poate fi umilitor.
- Repetați întrebările ori de câte ori este necesar. Evitați expresiile de genul „Tocmai te-am întrebat”.
- Nu discutați despre pacient ca și cum nu ar fi prezent.
- Dacă adresează o întrebare delicată, evitați răspunsurile ce ar provoca tristețe. Spre exemplu, dacă întreabă despre o rudă care a decedat, răspundeți-i doar că nu este prezentă la momentul respectiv.
Neglijarea propriilor nevoi
Un pacient cu demență poate acapara toată atenția, astfel încât începeți să neglijați propriile nevoi. Însă acest lucru poate să afecteze relația cu pacientul, precum și propria sănătate mintală. Este important să luați măsuri pentru managementul stresului, să vă organizați optim timpul și să cereți ajutor altor persoane.
Așadar, eforturile apropiaților sunt esențiale în viața pacientului cu demență. Deși provocările sunt mari, îngrijirea celor dragi reprezintă o formă de exprimare a iubirii.
[…] Sursa foto: Shutterstock.com Demența cuprinde mai multe tipuri de afectiuni cu evoluție progresivă, caracterizate de deteriorare cognitivă. Deși se asociază cu îmbătrânirea, aceasta nu apare la toți vârstnicii. Pierderea noțiunii timpului, dezorientarea în locuri familiare, uitarea evenimentelor și cunoscuților, schimbările de comportament sunt manifestări comune ale demenței. Astfel, impactul este major inclusiv asupra apropiaților. Iată care sunt provocările vieții alături de o persoană cu demență. Acceptarea diagnosticului Realitatea este dificil de acceptat atât pentru pacient, cât și pentru familie. Oferiți-vă timp pentru a procesa acest diagnostic, » Mai multe detalii […]
[…] Sursa foto: Shutterstock.com Demența cuprinde mai multe tipuri de afectiuni cu evoluție progresivă, caracterizate de deteriorare cognitivă. Deși se asociază cu îmbătrânirea, aceasta nu apare la toți vârstnicii. Pierderea noțiunii timpului, dezorientarea în locuri familiare, uitarea evenimentelor și cunoscuților, schimbările de comportament sunt manifestări comune ale demenței. Astfel, impactul este major inclusiv asupra apropiaților. Iată care sunt provocările vieții alături de o persoană cu demență. Acceptarea diagnosticului Realitatea este dificil de acceptat atât pentru pacient, cât și pentru familie. Oferiți-vă timp pentru a procesa acest diagnostic, dar nu încercați… Citeste mai mult […]