Sursa foto: Shutterstock
Analizele pentru uree și acid uric sunt teste comune de sânge care pot oferi informații valoroase despre sănătate ta. Continuă să citești pentru a afla de ce sunt ele atât de importante și care sunt situațiile în care pot fi recomandate!
Ce sunt acidul uric și ureea?
Acidul uric și ureea sunt două produse finale de metabolism. Acidul uric este produsul final al metabolismului purinelor, un tip de compuși chimici care se găsesc în anumite alimente, precum carnea roșie, anumite tipuri de pește și alcool, în timp ce ureea este produsul final al metabolismului proteinelor, rezultat prin descompunerea acestora în stomac și intestin.
De ce sunt importante analizele pentru uree și acid uric?
Analizele pentru uree și acid uric sunt esențiale pentru evaluarea funcțiilor renale și hepatice, precum și pentru monitorizarea aportului proteic asigurat prin alimentație.
Medicul ți-ar putea recomanda să faci analiza de uree serică, să vezi dacă este mare sau scăzută, ca o metodă de a evalua funcția renală ori hepatică sau consumul de proteine. Scăderile fiziologice ale ureei serice pot fi întâlnite, de exemplu, în cazul unei alimentații sărace în proteine, la copiii aflați în perioada de creștere, la pacienții aflați în convalescență, la gravide sau la persoanele în stare de hiperhidratare. În contrast, scăderile patologice ale ureei serice pot indica boli hepatice grave, administrare excesivă de lichide parenteral, stări toxice sau malnutriție. Creșterile fiziologice sunt întâlnite la persoanele cu o alimentație bogată în proteine, în timp ce creșterile patologice pot indica insuficiență renală acută sau cronică, boli renale precum glomerulonefrite sau pielonefrite, obstrucții la nivelul tractului urinar, infarct miocardic acut, hemoragii digestive, diabet zaharat complicat sau boli neoplazice.
În ceea ce privește acidul uric, acesta poate crește în urma unui aport alimentar de purine, în insuficiența renală, gută, leucemie și alte afecțiuni sau în anumite tratamente. Valorile scăzute ale acidului uric seric pot fi și ele asociate cu diverse afecțiuni, inclusiv cu boala Wilson, sindromul Fanconi, acromegalie sau boala celiacă.
Cine ar trebui să facă analize pentru uree și acid uric?
Analizele pentru acid uric și uree au un rol important în diagnosticarea și monitorizarea a diverse boli, iar efectuarea lor poate fi indicată în numeroase situații.
Analiza de acid uric este recomandată mai ales în diagnosticul gutei, o afecțiune dureroasă care afectează articulațiile. De asemenea, aceasta poate fi utilizată pentru monitorizarea pacienților cu leucemie, o formă de cancer ce afectează celulele din măduva osoasă, în cazul unei insuficiențe renale ori în cazul unei sarcini toxice. Vrei să afli mai multe? Vezi pe MedLife când este recomandată analiza de acid uric!
Pe de altă parte, testul de uree serică este recomandat a fi efectuat anual, pentru a monitoriza procesul de formare și eliminare a ureei și funcția renală. Mai poate fi util în diagnosticul și tratamentul bolilor renale și metabolice, pentru monitorizarea dializei la pacienții cu insuficiență renală cronică sau acută ori când apar simptome precum scăderea cantității de urină eliminate, disconfortul la urinare, edemele sau tensiunea arterială ridicată.
Analizele pentru uree și acid uric sunt teste simple de sânge care pot oferi informații valoroase despre sănătatea rinichilor și a altor organe. Rezultatele lor pot fi însă interpretate doar de către un medic.
Disclaimer: Informațiile din acest articol nu sunt destinate a fi un substitut pentru vizita la medic. Dacă ai întrebări sau nelămuriri cu privire la analizele pentru uree și acid uric, vrei să afli dacă ai nevoie de ele ori ce înseamnă rezultatele lor, programează-te o consultație!
Surse:
https://www.medlife.ro/glosar-medical/analize-medicale/uree-serica
https://www.medlife.ro/glosar-medical/analize-medicale/acid-uric
[…] carnea roșie, anumite tipuri de pește și alcool, în timp… Articolul Analizele pentru uree și acid uric: de ce sunt importante apare prima dată în Magazin Sălăjean. Citeste mai […]