Dacă trebuie să pierzi câteva kilograme, nu trebuie neapărat să te înfometezi. Nici măcar nu este nevoie să urmezi o dieta drastică, dacă ții cont de câteva sfaturi simple.
Dacă mâncați sau beți mai mult decât are nevoie corpul dumneavoastră, sigur vă veți îngrășa deoarece energia pe care nu o folosiți este stocată sub formă de grăsime. În schimb, dacă mâncați și beți mai puțin, veți pierde în greutate.
Reduceți consumul de zahăr
Consumul regulat de alimente și băuturi bogate în zahăr crește riscul de obezitate și carii dentare.
De cele mai multe ori, alimentele și băuturile dulci sunt bogate în energie (măsurată în kilojuli sau calorii) și dacă sunt consumate prea des pot contribui la creșterea în greutate. De asemenea, pot provoca carii, mai ales dacă sunt mâncate/băute între mese.
Zaharurile libere reprezintă toate zaharurile adăugate în alimente, băuturi sau care se găsesc în mod natural în miere, siropuri, sucuri de fructe și smoothie-uri neîndulcite. Cu siuranță, acesta este tipul de zahăr pe care ar trebui să îl reduceți, mai degrabă decât zahărul găsit în fructe și lapte.
Multe alimente și băuturi ambalate conțin cantități uimitor de mari de zaharuri libere.
Zaharurile libere se găsesc în multe alimente, cum ar fi:
- băuturi carbogazoase cu zahăr
- cereale cu zahăr pentru micul dejun
- prăjituri
- biscuiti
- produse de patiserie și budinci
- dulciuri și ciocolată
- băuturi alcoolice
În acest context, etichetele alimentelor pot ajuta. Folosiți-le pentru a verifica cât de mult zahăr conțin alimentele. Astfel, mai mult de 22,5 g de zaharuri totale la 100 g înseamnă că alimentele sunt bogate în zahăr, în timp ce 5 g de zaharuri totale sau mai puțin la 100 g înseamnă că alimentele sunt sărace în zahăr.
Mâncați mai puțină sare: nu mai mult de 6 g pe zi pentru adulți
Consumul de sare poate crește tensiunea arterială. Persoanele cu hipertensiune arterială sunt mai predispuse în a dezvolta boli de inimă sau de a avea un accident vascular cerebral.
Și chiar dacă nu adăugați sare în mâncare, este posibil să mâncați prea mult. Aproximativ trei sferturi din sarea pe care o consumați se află deja în alimente când le cumpărați, cum ar fi cerealele pentru micul dejun, supele, pâinea și sosurile. Și în acest caz, folosiți etichetele produselor alimentare pentru a vă ajuta să reduceți. Mai mult de 1,5 g de sare la 100 g înseamnă că alimentele sunt bogate în sare.
Adulții și copiii cu vârsta de până la 11 ani nu trebuie să mănânce mai mult de 6 g de sare (aproximativ o linguriță) pe zi. Copiii mai mici ar trebui să consume și mai puțină.
Nu trebuie să vă fie sete!
Trebuie să beți multe lichide pentru a preveni deshidratarea. Guvernul recomandă să beți 6 până la 8 pahare în fiecare zi. Acestea trebuie să fie în plus față de lichidul pe care îl obțineți din alimentele pe care le consumați.
Toate băuturile nealcoolice contează, dar apa, laptele cu conținut scăzut de grăsimi și băuturile mai puțin zaharoase, respectiv ceaiul și cafeaua, sunt alegeri mai sănătoase.
Încercați să evitați băuturile răcoritoare și carbogazoase cu zahăr, deoarece sunt bogate în calorii. De asemenea, sunt dăunătoare pentru dinții dumneavoastră. Chiar și sucul de fructe și smoothie-urile neîndulcite sunt bogate în zaharuri libere.
Atenție, tot ceea ce consumați, respectiv băuturi din suc de fructe, sucuri de legume și smoothie-uri, nu trebuie să depășească 150 ml pe zi, adică un pahar mic.
Nu uitați să beți mai multe lichide pe vreme caldă sau în timpul exercițiilor fizice.