Imaginea poate fi descărcată de aici.
Osteoporoza este o afecțiune medicală întâlnită atunci când anumiți factori cauzează pierderea densității osoase. Din acest motiv, oasele devin fragile și se pot fractura chiar și ca urmare a unui accident minor sau a unui acces de tuse. Cel mai adesea, fracturile asociate cu osteoporoza se produc la nivelul oaselor șoldului, încheieturii sau coloanei vertebrale. [1]
Dacă dorești să afli mai multe despre osteoporoză, citește în acest articol 3 lucruri esențiale pe care oricine ar trebui să le știe.
1. Osteoporoza poate fi prevenită
Osteoporoza este o afecțiune pe care o poți evita, mai ales dacă beneficiezi de o dietă echilibrată și de un stil de viață cât mai sănătos. Alimentația zilnică este importantă pentru că anumite minerale și vitamine sunt esențiale pentru producerea de țesut osos nou și protejarea celui existent. Este vorba în principal de calciu și vitamina D.
Recomandarea specialiștilor este ca femeile și bărbații între 18 și 50 de ani să asigure un aport de calciu de 1,000mg zilnic. Cantitatea crește la 1,200mg pe zi pentru femeile peste 50 de ani și bărbații peste 70. Vitamina D este la fel de importantă pentru că asigură o mai bună absorbție a calciului, fiind necesare pentru orice adult 600UI (unități internaționale) zilnic. După vârsta de 70 de ani, devin esențiale 800 UI/zi.
Adaugă anumite suplimente dietei zilnice numai la recomandarea medicului deoarece aportul excesiv de calciu poate cauza pietre la rinichi și crește riscul de boli cardiovasculare.
Este dezirabil și un stil de viață activ încă din tinerețe pentru că diferitele tipuri de exerciții fizice pot contribui la îmbunătățirea sănătății oaselor și mușchilor. Activități precum mersul, alergatul sau schiatul sunt excelente pentru oasele picioarelor, șoldurilor și coloanei vertebrale inferioare. Nu uita să eviți și consumul excesiv de alcool și tutun. [1]
2. Există anumiți factori de risc pe care nu îi poți evita
Dieta, stilul de viață, nivelurile hormonale, afecțiunile de care suferi și tratamentele pe care le urmezi sunt toate factori care influențează apariția osteoporozei și asupra cărora poți avea un anumit nivel de control. Cu toate acestea, există și o serie de riscuri pe care nu le poți evita:
- Sexul – femeile au o șansă mult mai mare decât bărbații de a dezvolta osteoporoză.
- Vârsta – procesul natural de îmbătrânire crește riscul de a fi diagnosticat cu această boală, în special odată cu apariția menopauzei.
- Rasa – persoanele caucaziene și cele cu descendență asiatică sunt mai predispuse la osteoporoză.
- Istoricul familial – existența unui părinte sau a unui frate/unei sore care suferă de această boală conduce la riscuri crescute, mai ales dacă aceste rude sunt diagnosticate cu o fractură.
- Constituția fizică – atunci când oasele corpului sunt mai mici, șansele de osteoporoză cresc pentru că există mai puțină masă osoasă care poate fi pierdută. [1, 2]
Toți acești factori lucrează silențios, motiv pentru care osteoporoza este identificată deseori târziu, atunci când are loc deja o fractură. De aceea este recomandată testarea densității osoase, mai ales în cazul femeilor ajunse la menopauză. Se utilizează, de regulă, osteodensitometria DEXA, o scanare care durează între 10 și 20 de minute și este lipsită de durere. [3, 4]
3. Osteoporoza nu poate fi vindecată
La momentul actual, osteoporoza este o boală care nu poate fi vindecată. Medicațiile prescrise de medicul specialist pot doar:
- încetini pierderea osoasă;
- stimula dezvoltarea de țesut osos nou;
- preveni fracturi viitoare;
- reduce nivelul de durere;
- maximiza șansele de a duce o viață normală. [3]
Toate aceste obiective implică atât medicamentele și suplimentele recomandate de medicul consultat, cât și anumite schimbări la nivelul stilului de viață. În principal, este necesară o dietă bogată în calciu și vitamina D, dar și proteine, magneziu, vitamina K și zinc. Exercițiile fizice sunt la fel de importante pentru că atunci când mușchii pun oasele în mișcare, nivelul de activitate înregistrat semnalează organismului nevoia de a produce țesut osos nou. [2]
Osteoporoza este o boală care conduce la oase fragile și fracturi neașteptate mai ales în cazul femeilor și vârstnicilor. De aceea este importantă practicarea prevenției și contactarea medicului la sesizarea unor dureri osoase.
Bibliografie:
- “Osteoporosis – Symptoms and Causes.” Mayo Clinic, 2021, www.mayoclinic.org/diseases-conditions/osteoporosis/symptoms-causes/syc-20351968. Accesat la 9 Nov. 2022.
- Stang, Debra. “What Do You Want to Know about Osteoporosis?” Healthline, Healthline Media, 19 July 2017, www.healthline.com/health/osteoporosis#senile-osteoporosis. Accesat la 9 Nov. 2022.
- MacGill, Markus. “What to Know about Osteoporosis.” Medicalnewstoday.com, Medical News Today, 22 July 2019, www.medicalnewstoday.com/articles/155646#signs-and-symptoms. Accesat la 9 Nov. 2022.
- The Orthopedic Clinic. “6 Interesting Facts about Osteoporosis – the Orthopedic Clinic.” The Orthopedic Clinic, 25 Apr. 2019, orthotoc.com/osteoporosis-facts/. Accesat la 9 Nov. 2022.
[…] Imaginea poate fi descărcată de aici. Osteoporoza este o afecțiune medicală întâlnită atunci când anumiți factori cauzează pierderea densității osoase. Din acest motiv, oasele devin fragile și se pot fractura chiar și ca urmare a unui accident minor sau a unui acces de tuse. Cel mai adesea, fracturile asociate cu osteoporoza se produc la nivelul oaselor șoldului, încheieturii sau coloanei vertebrale. [1] Dacă dorești să afli mai multe despre osteoporoză, citește în acest articol 3 lucruri esențiale pe care oricine ar trebui să le știe. 1. Osteoporoza poate fi… Citeste mai mult […]
[…] Imaginea poate fi descărcată de aici. Osteoporoza este o afecțiune medicală întâlnită atunci când anumiți factori cauzează pierderea densității osoase. Din acest motiv, oasele devin fragile și se pot fractura chiar și ca urmare a unui accident minor sau a unui acces de tuse. Cel mai adesea, fracturile asociate cu osteoporoza se produc la nivelul oaselor șoldului, încheieturii sau coloanei vertebrale. [1] Dacă dorești să afli mai multe despre osteoporoză, citește în acest articol 3 lucruri esențiale pe care oricine ar trebui să le știe. » Mai multe detalii […]
[…] CITESTE MAI MULTE DESPRE ACEASTA STIRE […]