Principiul precedentului se vrea si in justitia romana

Potrivit site-ului oficial al Ministerului Justitiei, ministrul Monica Macovei intentioneaza sa introduca in justitie asa-numitul principiu al precedentului. Acest principiu este specific sistemului anglo-saxon si se caracterizeaza prin faptul ca o sentinta a unei instante superioare trebuie obligatoriu luata in calcul in cazul proceselor similare din instantele de rang inferior.

Vrem sa avem o justitie predictibila, previzibila, nu mai vrem sa avem solutii diametral opuse sau foarte mult diferite intre ele, vrem solutii care sa mearga pe un anumit precedent judiciar, astfel incat toata lumea sa stie ce urmeaza sa se intample in justitie, si-a argumentat demersul ministrul Monica Macovei. Pentru ca procesul de introducere a precedentului sa nu intampine greutati, a fost modificat Codul de Procedura Civila, astfel ca deciziile Inaltei Curti in recurs in interesul legii au devenit obligatorii pentru judecatori.

La introducerea in justitia romaneasca a principiului precedentului lucreaza, pe baza unui acord in acest domeniu, si o echipa de patru judecatori britanici intre care se afla si un secretar de stat in Ministerul Britanic pentru afaceri Constitutionale. Unul din obiectivele vizate este scurtarea procedurilor judecatoresti, care la ora actuala ingreuneaza sistemul judiciar romanesc. Nu mai exista sisteme de drept continental pure. Realitatea aceasta este: trebuie sa combinam cele doua sisteme (n.r. anglo-saxon si continental), iar accentul se va pune pe precedentul judiciar tocmai datorita faptului ca da stabilitate si previzibilitate sistemului judiciar, a mai declarat ministrul Macovei.

Rugat sa comenteze demersul Monicai Macovei, Viorel Pop – presedintele Tribunalului Salaj, a declarat ca desi nu exista, in acest moment, un punct de vedere unitar, demersul fiind inca la nivel de discutii, initiativa ministrului este bine-venita. Din punctul meu de vedere este corect si normal sa gasim solutii cat mai bune pentru unificarea practicii judiciare a instantelor romanesti.

Leave a Comment