Hidoasa politichie

Poate cel mai fin portret robot al politicianului roman este cel pe care-l realizeaza zi de zi omul din strada. Cel pe care-l vedem stand cuminte la semafor sau la cozile formate in fata ghiseelor pentru plata taxelor, impozitelor ori a utilitatilor din ce in ce mai impovaratoare. Astfel, intr-o descriere sumara, dar plina de profunzime, politicianul roman este descris ca un individ ipocrit pentru care mesajele transmise in discursurile nervoase tinute fie in campania electorala, fie la tribuna Parlamentului nu se regasesc niciodata in faptele sale. Practic, desi vorbeste aproape de fiecare data cand are ocazia de dreptatea sociala si mecanismele acesteia sau despre implementarea unei mentalitati occidentale tarii pentru care el, fiul trimis de popor in bancile legislativului, trudeste din greu, in realitate, el este cel care promoveaza traficul de influenta, indiferenta fata de banul public, santajul, lacomia sau dedublarea. Asa incat, cuvantul politicianului nu este urmat de fapte, iar dreptatea despre care iti tine prelegeri nu o poti gasi in viata aceasta, o poti regasi doar in viata cealalta, cand pentru multi, poate, e prea tarziu.

Si cu toate acestea, iata ca, dupa aproape 17 ani de reforme si parareforme, sudoarea de pe fruntile politicienilor nostri a fost stearsa, recent, de Raportul Comisiei Europene, prin care am fost anuntati ca: DA, la 1 ianuarie vom primi si noi buletin de Europa. Desi vestea e magulitoare si ai tendinta sa te bucuri si sa-ti spui Am reusit!, imediat ganduri negre incep sa-ti napadeasca imaginatia. Astfel, stai si te intrebi daca nu cumva conducatorii nostri – toti oameni politici nu vor solicita imediat dupa 1 ianuarie 2007 o pauza dupa mai bine de un deceniu de efort sustinut. Iar ca lucrurile s-ar putea sa se intample asa reiese si din luarile de pozitie ale partidelor aflate la guvernare. Practic, nu exista partid, din cercul guvernamental care sa nu-si fi aratat mai mult sau mai putin voalat intentia de a opta pentru alegerile anticipate.

Insa, ce nu realizeaza sau se prefac ca nu inteleg cei care tin fraiele tarii azi, este faptul ca electoratul, vazandu-se intrat in UE, ar putea fi tentat sa se razbune pe toti politicienii ce folosesc cuvinte sofisticate, dar care nu se regasesc in fapte si sa opteze pentru circ. Iar primele semne ale unui astfel de deznodamant apar tot mai des prin sondajele de opinie in care PNG si al sau Gigi Becali aduna tot mai multe procente de simpatie.

Poate ca pana la urma aerul proaspat al integrarii o sa-i faca pe romani sa nu dea cu bata in balta, asa cum era sa se intample in 2000, si sa nu prefere circul in detrimentul reformelor care vor trebui continuate multi ani de acum inainte, si asta pentru a nu transforma prima zi in Europa in ultima zi de reforma.

Leave a Comment