Tehnologia blockchain Metaverse este un subiect nou pentru mulți dintre noi, fiind încă în curs de dezvoltare. Conceptual este foarte bine dezvoltat acest subiect, cu rădăcini adânci. Scenariștii și scriitorii de Science Fiction au lucrat la acest concept ani de zile, visând să depășească limitele lumii fizice pentru a explora orizonturi noi, nemărginite, nelimitate, pentru a crea noi și noi posibilități. Metaversul face totul posibil, indiferent de ce anume vă propuneți.
Terminologia metaverse a apărut pentru prima dată într-un bestseller, numit Snow Crash, în anul 1992, scris de autorul Neal Stephenson. Vorbindu-se despre acesta ca o ficțiuni la început, conceptul începe să prindă rădăcini și, mai mult decât atât, metaversul începe să se materializeze. După ce mulți autori și-au arătat interes pentru acest termen și ideile revoluționare din spate, acesta a devenit ecranizat, însă popularitatea cuvântului și a beneficiilor a venit anul trecut, în 2021, în luna septembrie. Mark Zuckerberg, CEO Facebook, și-a arătat interesul pentru metaverse. Mai mult decât atât, acesta a dat de înțeles că dorește să-și unească comunitatea și platforma de e-commerce cu ajutorul metaverse. Declarația lui celebră la acel moment a fost „Scopul nostru suprem este de a dezvolta metaverse până va ajunge la potențialul maxim” Ulterior Facebook și Instagram și-au schimbat denumirea în Meta.
Revenind la cartea autorului Stephenson, acesta descrie metaversul ca un spațiu digital comun pe care oamenii îl accesează folosind ochelari de realitate virtuală, VR, și folosesc o rețea partajată de fibră optică. Metaversul folosește versiuni virtuale ale spațiilor cotidiene, de la parcuri, clădiri, până la cele mai nebune imaginații, în care legea fizică nu se aplică, ci doar regulile și limitările imaginate de noi.
Fiind o lume virtuală, în care există tranzacții, care este singura modalitate prin care poți materializa bunuri și servicii? Criptomonedele. Pentru a trăi, a lucra și a juca într-o realitate alternativă ai nevoie de finanțare. Înțelegerea opțiunilor, avantajele și dezavantajele anumitor proiecte te pot ajuta să iei cea mai bună decizie în metaverse.
Dar haide să vedem împreună care sunt cele mai bune proiecte din metaverse.
1. Decentraland (MANA)
Decentraland este una dintre cele mai adoptate criptomonede Metaverse de pe piață. Finele anului 2021 a adus Decentraland în atenția presei cu a vândut un imobil virtual la prețul de 2,4 milioane de dolari în Metaverse. O altă companie importantă, Samsung a decis să deschidă un magazin virtual în Decentraland. Pe lângă popularitatea și atenția de care se bucură, Decentraland încapsulează întreaga esență a Metaversului. Fiind destinat să fie controlat de comunitate, oferind oamenilor posibilități de a face ceea ce își doresc. Moneda care se folosește în această realitate virtuală este MANA. În funcție de ce cantitate de MANA ai, poți lua decizii în Decentraland.
2. Sandbox (SAND)
Sandbox și-a câștigat publicul în 2021, odată cu o creștere într-un ritm accelerat. Este o platformă virtuală de gaming. Aceasta are un sistem de tipul play-to-earn, prin care te distrezi și câștigi venituri în urma activității desfășurate. În plus, recompensele dobândite în ecosistemul Sandbox sunt foarte ușor de transferat pe orice altă platformă. Astfel încât aceasta a devenit una dintre platformele de top pentru jucătorii și creatorii de NFT-uri. Moneda folosită în Sandbox este SAND, iar preconizările despre creșterea prețului acestei monede sunt foarte realizabile.
3. Axie Infinity (AXS)
Axie Infinity, ca și celelalte două de mai sus, a fost unul dintre cei mai performante criptomonede metaverse în 2021. Privind în 2022, există mai multe motive pentru a crede că AXS ar putea depăși piața ca performanță cu o marjă uriașă. Unul dintre factorii cheie care ar putea determina prețul acțiunilor Axie Infinity în 2022 este FOMO în jurul criptomonedelor metaverse. În 2021, compania din spatele proiectului a strâns 150 de milioane de dolari, banii fiind folosiți pentru a crea versiunea 2 a Axie Infinity.
4. Iluviu (ILV)
Iluviu este un open world, un peisaj frumos pe care jucătorii îl pot traversa. Pe măsură ce traversează, completează misiuni și descoperă misterul ce stă la baza Illuvium. Fiecare jucător are propriile sale abilități, puncte slabe și tari. Odată găsit un Iluvial, acesta poate fi păstrat și stocat în portofelul de jucător. Toate activitățile sunt NFT-uri care pot fi tranzacționate în joc sau pe alte platforme. Aceasta rulează pe platforma Ethereum și folosește un token prin rețeaua ERC20, numit ILV.
5. ETF Metaverse
Acesta este un fond de investiții care funcționează similar cu piața de valori, doar că este bazat pe Metaverse. Fiind un index, aceasta este compusă dintr-o mulțime de alte companii, oferindu-le investitorilor posibilitatea de a diversifica, putând să cumpere un segment larg al pieței Metaverse.
În prezent, ETF-ul Metaverse are o capitalizare de piață de 71 miliarde de dolari, fiind compus din 41 de companii. Acestea includ investiții în companii de software precum Cloudflare și Nvidia, în companii de gaming, printre care Unity și Roblox, dar și în companii ce creează content pe metaverse ca Tencent, Sea și Snap.
Metaverse pare să fie viitorul lumii digitale. Dacă încă ești pe clasic, dar vrei să intri în lumea criptomonedelor, te invităm să vezi locațiile bancomantelor de criptomonede sau să cauți cea mai bună platformă online de tranzacționare. Ține minte că fără crypto nu poți ajunge în metaverse.