Criptomonedele – tendințe și perspective în 2021

Investițiile în criptomoneda reprezintă un tip de investiții nou, dar în același timp, foarte popular. Prima monedă digitală, sau criptomoneda, bitcoin (BTC), a apărut în 2009, iar de atunci valoarea acesteia a crescut de la cca $0 până la câteva zeci de mii de dolari.

Totodată, pe lângă Bitcoin există peste 2.000 de alte criptomonede disponibile pentru investiții. Primii crypto entuziaști au devenit milionari cu mult timp în urmă. În același timp, tranzacționarea criptomonedelor în 2021 rămâne a fi actuală. Experții la nivel mondial prognozează o creștere continuă a acestor active descentralizate. Se prognozează că popularitatea acestui tip de investiție va crește în continuu, acest lucru fiind determinat de câteva beneficii esențiale pe care le presupune investiția în crypto monedă.

Beneficiile investițiilor în criptomonedă

Precum am menționat, popularitatea investițiilor de acest tip este determinată de câteva beneficii esențiale:

– Oportunitate de a obține venituri considerabile – crypto monedele reprezintă active cu volatilitate înaltă, astfel, pot genera venituri considerabile în perioade restrânse de timp;

– Implicarea personală minimă a investitorului – investitorul doar cumpără valuta virtuală, iar după aceasta decide cum să o gestioneze.

– A deveni investitor este ușor chiar și pentru un începător

– Sunt acceptabile și investițiile mici – majoritatea platformelor de tranzacționare a crypto monedelor acceptă investiții modeste (adică nu este nevoie să investiți în procurarea unei unități întregi, puteți achiziționa doar o parte dintr-o monedă virtuală)


Cele mai populare strategii de investi
ții în crypto monede

Printre investitorii care tranzacționează crypto prevalează 3 strategii:

Strategia “cumpără și uită”. Probabil că aceasta este cea mai simplă strategie de investiții în crypto. Totodată, în acest caz, banii sunt investiți în activul de care nu ai nevoie imediată în perioada curentă. Acest lucru permite înregistrarea profiturilor pe termen lung. Totodată, destul de real este și scenariul în care, într-o perioadă mai lungă, valoarea monedei virtuale va scădea. În acest caz va fi nevoie să vindeți moneda cu pierdere.  În caz contrar, dacă valoarea monedei scade, va trebui să o vindeți în pierdere.

Chiar și atunci când cumpărați bitcoin pentru o lungă perioadă de timp, este important să alegeți momentul potrivit. Următoarea strategie descrisă vă poate ajuta să găsiți momentul potrivit – media.

Media. Găsirea momentului perfect pentru a cumpăra bitcoin este literalmente imposibilă. La orice preț cumpărătorul va cumpăra activul, este foarte probabil ca acesta să scadă înainte de a intra în faza de creștere pe termen lung. Prin urmare, unii investitori folosesc strategia de „medie”.

Această strategie funcționează astfel: utilizatorul își împarte capitalul în mai multe părți și le investește treptat în crypto monedă. Aceasta este considerată o strategie destul de simplă pentru începători. Aplicând aceasta strategie, veți cumpăra în fiecare zi bitcoini în valoare de x USD. Indiferent de fluctuațiile pieței, de cele mai multe ori, într-o strategie pe termen lung, această abordare se justifică.

Diversificare. Această strategie presupune diversificarea portofoliului de investiții în crypto monedă. Astfel, veți investi nu doar într-o singură monedă, reducând esențial riscurile de pierdere. Datorită diversificării, este posibilă reechilibrarea portofoliului de investiții. Traderul adaugă o gamă largă de active criptografice în portofoliu, cu posibilitatea de a vinde ceva în orice moment, în funcție de dinamica ratelor. Calculul este același – în timp piața crește, dar în același timp investitorul va păstra un sentiment de control asupra situației.

 

De ce crypto monedele sunt atât de populare?

  • Sistem descentralizat. Orice criptomonedă reprezintă un sistem independent pentru efectuarea de tranzacții între portofele. Eliberarea monedelor într-un astfel de sistem se realizează prin minerit. Monedele nu aparțin sistemului bancar și nu sunt legate de cursul de schimb al monedelor de stat. Dar, în același timp, nu sunt susținute de aur, ca moneda reală, iar rata lor se bazează pe încrederea utilizatorilor. Descentralizarea este adesea benefică pentru decontările reciproce în afaceri și între utilizatorii obișnuiți.
  • Anonimat. Transferurile, adică tranzacțiile din cadrul sistemului, sunt considerate anonime. În același timp, este posibil ca un utilizator să nu știe nimic despre celălalt, cu excepția adresei portofelului.
  • Fără centru de emisie de monede. Conform regulilor stabilite în economie, banca națională se angajează în emisiunea de monedă în țară. Spre deosebire de monedele naționale, criptomonedele pot fi exploatate de oricine – folosind mineri speciali sau computere, indiferent de locația lor în lume.
  • Selecție largă de criptomonede. În primii ani, doar Bitcoin era popular, cu un decalaj uriaș față de alte monede. Astăzi, există deja cincisprezece sute de altcoins diferiți pe piață. Astfel, există o diversificare atât a oportunităților de investiții, cât și a posibilităților de utilizare a monedei potrivite.

Concluzie

Investițiile în criptomonedă reprezintă un tip de investiții popular, dar și eficient în ceea ce privește generarea de venituri în termen scurt. APlicând o strategie potrivită de investiție și gestionare risc, investitorii pot reduce considerabil  riscurile, sporindu-si șansele la câștig.