Strategii pentru insuflarea abilităților de gestionare a banilor la copii 

https://www.pexels.com/photo/little-child-playing-with-coins-on-floor-7118205/ 

Este esențial să le insuflați copiilor bune abilități de gestionare a banilor. Părinții ar trebui să le prezinte copiilor lor abilități, practici și virtuți care îi fac mai buni administratori. Dar cum puteți face acest lucru mai eficient? Experții noștri în finanțe de familie de la horacredit.ro au compilat cele mai eficiente modalități de a le insufla copiilor managementul financiar. Continuați să citiți pentru a învăța și a o face mai bine. 

Introduceți noțiunile de bază

Prezentarea bazelor banilor copiilor dvs. este cea mai bună modalitate de a începe călătoria către un management financiar responsabil. Ar trebui să vă învățați copiii despre următoarele concepte:

  • Ce sunt banii.
  • Cum arată banii.
  • De unde provin banii.

Pe măsură ce copiii dvs. cresc, puteți introduce alte idei complexe, cum ar fi:

  • Pentru ce sunt destinați banii – satisfacerea nevoilor și dorințelor.
  • Cum să cheltuiască banii în mod responsabil, introducându-i în buget și economisire.
  • Cum să obțină valoare pentru bani.

Învățați-i pe copii cum să își câștige singuri banii

Acum, a le vorbi copiilor despre bani nu este suficient dacă vreți ca ei să îi gestioneze în mod responsabil. Trebuie să îi învățați despre ceva ce pot atinge și cu care pot interacționa în viața reală. Astfel, trebuie să îi învățați pe copii să prețuiască banii permițându-le să îi aibă pe ai lor. 

O modalitate de a le permite copiilor să aibă banii lor este să le oferiți banii. Nu le oferiți doar cadouri. Prin aceasta, nu ne referim la faptul că nu ar trebui să le oferiți bani gratis, deoarece a dărui este o modalitate practică de a le insufla generozitatea. În schimb, ne referim la faptul că trebuie să echilibrezi și să le arăți cum să-și câștige banii. Puteți face acest lucru cerându-le să facă o anumită muncă și recompensându-i pentru aceasta. Mai mult, puteți recompensa mici realizări, cum ar fi obținerea unei anumite note la școală. 

Arătați-le pericolele capcanei datoriilor

Formarea dumneavoastră ar trebui să includă și prezentarea copiilor pericolelor capcanei datoriilor și a modului în care pot fi evitate. Arătați-le unele dintre cele mai comune instrumente pentru a cădea în datorii, cum ar fi abuzul de carduri de credit. Explicați-le posibilele pericole ale acumulării de datorii cu dobândă mare. De asemenea, arătați-le importanța plății facturilor la timp și a menținerii unui scor de credit bun.

Învățați-i să facă un buget și să investească

Bugetarea și investițiile sunt două elemente esențiale pe care ar trebui să le insuflați copiilor dumneavoastră. Un copil care înțelege să facă un buget învață disciplina financiară. Astfel, ei nu pot cheltui bani pe care nu i-au planificat. 

Învățarea copiilor despre investiții le arată puterea de a multiplica puținul pe care îl au în loc să cheltuiască totul pe lucruri care nu generează venituri. În acest fel, copilul tău va crește pentru a evita sindromul consumerismului de această vârstă, în care nu se poziționează în lanțul valoric al producției. De asemenea, investiția îi învață valoarea pe termen lung a banilor și de ce răbdarea este esențială pentru întregul proces.

Folosiți abordarea celor „trei borcane” 

Puteți folosi, de asemenea, abordarea celor „trei borcane” pentru a le insufla copiilor dumneavoastră o gestionare financiară adecvată. Această metodă îi ajută pe copiii dumneavoastră să stabilească priorități și să își planifice cheltuielile. Această metodă îi învață pe copii că banii nu sunt destinați doar pentru cheltuieli. Ei cresc învățând că pot stabili diferite obiective pentru banii lor. 

Pentru a atinge acest obiectiv, puteți crea trei borcane separate în care copiii să își pună banii ori de câte ori îi primesc din orice sursă. Vedeți mai jos cum funcționează.

  • Cheltuieli. Acest borcan poate avea bani pentru a cumpăra jucării sau dulciuri.
  • Economii. Borcanul de economii conține banii pe care copilul nu îi poate cumpăra cu un singur câștig. De exemplu, ei pot folosi acești bani pentru a-și cumpăra pantofii sport de vis sau o bicicletă nouă.
  • Împărtășirea. Cel de-al treilea borcan conține banii pe care copilul trebuie să-i ofere altora sau să susțină o cauză nobilă. De exemplu, ei pot dona acești bani unor organizații umanitare de caritate în rândul refugiaților sau al celor mai puțin norocoși din societate. În acest fel, copilul crește știind că banii nu sunt meniți doar pentru a satisface nevoile proprii, ci ar trebui să satisfacă și nevoile altora. 

Învățați-i despre economisire

Economiile sunt esențiale în încercarea de a produce copii responsabili din punct de vedere financiar. Ar trebui să începeți să vă învățați copilul despre importanța economisirii banilor pentru uzul viitor. Această instruire îl învață pe copil puterea consecvenței și cum lucrurile mici se pot acumula pentru a deveni mari. 

Economiile îi învață, de asemenea, pe copii puterea răbdării și a gratificării întârziate, deoarece economiile îi pot ajuta să cumpere lucruri mai târziu, în numerar, în loc să le cumpere acum pe datorie. În acest fel, copiii învață puterea gratificării amânate și pot evita capcana datoriilor de a dori să aibă totul aici și acum. De asemenea, îi puteți învăța cum economiile la bancă le pot aduce o dobândă anuală, mărindu-le banii în numerar.

Folosiți exemple din viața reală

Puteți, de asemenea, să le dezvoltați responsabilitatea financiară copiilor dvs. implicându-i în exemple și evenimente din viața reală. De exemplu, îi puteți scoate la cumpărături și îi puteți implica în decizia de stabilire a bugetului familiei. Îi puteți învăța cum să facă cumpărături din vitrină, să compare calitatea și să ia decizii în funcție de valoare. În acest fel, copiii dvs. vor crește și vor înțelege că prețul articolelor nu este singurul aspect de luat în considerare. 

De asemenea, puteți profita de situațiile din viața de zi cu zi pentru a-i învăța pe copiii dvs. bunele obiceiuri de gestionare a banilor. De exemplu, puteți discuta despre facturi în așteptare, chitanțe și cheltuieli pentru a-i face să înțeleagă valoarea gestionării responsabile a banilor. De asemenea, îi puteți implica în deciziile financiare ale familiei pentru a-i echipa cu abilități practice de care vor avea nevoie mâine. 

Învățați-i mulțumirea și recunoștința

În cele din urmă, învățați-i pe copii virtuți precum mulțumirea și recunoștința. Lasă-ți copilul să înțeleagă că fericirea nu este legată de cumpărarea tuturor lucrurilor materiale pe care ți le dorești. În acest fel, ei vor crește, știind că nu dețin nimic în viață, dar, în schimb, datorează totul în încredere, ca un serviciu de iubire față de ceilalți. 

Gânduri finale 

Creșterea unor copii responsabili din punct de vedere financiar este vitală și posibilă dacă știi cum să o faci. Astfel, am discutat cele mai importante strategii pentru a insufla responsabilitatea financiară copiilor pe măsură ce cresc. Mingea este în terenul dumneavoastră să le folosiți pentru a vă pregăti copiii pentru viitorul lor.

One Thought to “Strategii pentru insuflarea abilităților de gestionare a banilor la copii ”

  1. […] aceștia devin adulți responsabili. Iată strategiile care vă vor ajuta în acest sens. Articolul Strategii pentru insuflarea abilităților de gestionare a banilor la copii  apare prima dată în Magazin Sălăjean. Citeste mai […]

Comments are closed.