Muzeul Judeţean de Istorie şi Artă din Zalău şi-a lansat cel de-al XXXIII-lea al revistei anuale “ACTA MVSEI POROLISSENSIS, arheologie-restaurare-consevare”.
Evenimentul a fost găzduit de secţia de istorie ”Vasile Lucăcel”, din cadrul Muzeului, joi, 4 aprilie, începând cu ora 14. În deschidere, Corina Bejinariu, directorul Muzeului Judeţean de Istorie şi Artă din Zalău, a făcut o scurtă prezentare a revistei instituţiei muzeale. ” Revista şi-a propus să valorifice istoria şi patrimoniul cultural al Sălajul. De-a lungul anilor profilul revistei s-a schimbat. Astfel, au existat volume tematice consacrate fie unor evenimente deosebite, precum manifestări ştiinţifice de amploare, fie unor personalităţi marcante ale locului. Valoarea revistei este dată de valoarea colaboratorilor noştri, de prestigiul acestora”, a concluzionat Corina Bejinariu.
Volumul lansat joi este dedicat personalităţii Évei Lakό, la împlinirea frumoasei vârste de 75 de ani. “Este un modest omagiu din partea actualului colectiv, pentru fosta noastră colegă Éva Lakό, muzeograful şi arheologul care, alături de primul director Vasile Lucăcel, poate fi aşezată în rândul întemeietorilor instituţiei muzeale zălăuane”, a ţinut să precizeze cercetatorul ştiinţific Ioan Bejinariu, arheolog în cadrul Muzeului.
Vizibil emoţionată, Éva Lakό a mărturisit că nu se aştepta să i se pregătească un astfel de moment şi că acest colectiv, în care şi-a desfăşurat activitatea mai bine de 34 de ani, a reprezentat pentru ea cea de a doua familie.
Noul număr al anuarului conţine 24 de studii de arheologie preistorică, dacică, romană şi medievală, precum şi din domeniul restaurării şi conservării. Studiile valorifică rezultate ale cercetării specialiştilor muzeului din Zalău, dar şi ale unor colaboratori fideli ai muzeului şi ai revistei care provin de la institute de cercetare şi muzee din Bucureşti, Cluj Napoca, Timişoara, Alba Iulia, Braşov.
“Lansarea noului volum reprezintă un dublu motiv de mândrie pentru colectivul muzeului, întrucât, începând cu acest număr, anuarul muzeului din Zalău este inclus în categoria B a bazei de date CNCS, ceea ce-l consacră drept unul dintre cele mai prestigioase, din punct de vedere ştiinţific, anuare muzeale din România. Doar şase reviste din sutele de astfel de publicaţii existente în întreaga ţară au fost incluse în această categorie”, au mai menţionat reprezentanţii Muzeului.
Frumoasa initiativa, felicitari Muzeului!Eva a fost cu adevarat un om valoros. Poate se inspira si alte institutii de cultura unde scara valorilor este alta, …in functie de cat ai dormitat in institutie…