Gadgeturile, jocurile colorate și filmele captivante au făcut că, de-a lungul timpului, cititul cărților să treacă în plan secund. Copiilor le poate fi greu să se concentreze asupra procesului, iar pentru unii, cititul evocă doar asocieri negative cu școală, unde cititul este forțat.
Dar lectură este cea care modelează mentalitățile, construiește vocabularul, crește nivelul de alfabetizare și stimulează imaginația. Cu toate acestea, chiar și aceste beneficii evidente nu ar trebui să fie o scuză pentru a forța un copil să citească cărți pentru copii și a-l pedepsi dacă refuză. Principala sarcina a părinților nu este doar de a învață copilul să citească, ci și de a-l provoca să fie interesat de literatură. Așadar, părinții ar trebui să ia inițiativa de a-și ajuta copilul să înțeleagă că cititul poate fi, de asemenea, o pasiune plăcută.
La ce vârstă ar trebui să le oferim cărți copiilor?
Este greșit să credem că ar trebui să îi oferim cărți copilului doar atunci când acesta știe deja să citească. Cu cât introducem cărțile mai devreme, cu atât este mai probabil că acestea să devină o parte integrantă și naturală din viața copilului. Așadar, de îndată ce copilul este capabil să răspundă la intonație și la imagini, părinții pot alege cărți de la edituri pentru copii și să le citească cu voce tare. Este deosebit de util cititul înainte de culcare deoarece ușurează rutină de culcare.
Pentru bebeluși sunt recomandate cărți copii cu texte scurte, ilustrații vii și pagini groase – la această vârstă, bebelușilor le place să mestece tot ce le cade în mâna.
Copiii mai mari pot, de asemenea, să privească și să descrie imaginile din cărți. De exemplu, roagă-i să descrie diferitele sunete din imagine: o briza, iarbă care foșnește sau o vacă care mugește. O astfel de abordare îl va ajută pe copil să citească mai ușor în viitor.
De ce un copil nu vrea să citească
- Compulsie
Mulți copii de trei ani vor să-și petreacă timpul jucându-se, nu citind, chiar dacă este o carte interesantă. În plus, cititul ar trebui să fie asociat doar cu emoții plăcute. Prin urmare, copiii nu ar trebui să fie forțați sau constrânși să citească cărți. Dacă vor fi obligati să citească, în viitor vor refuza să ia în mâna orice carte.
- Gadgeturi
Gadgeturile îi înconjoară pe copiii din ziua de azi încă de la naștere: mai multe televizoare, laptopuri, smartphone-uri, console de jocuri și accesoriile aferente. Iar pentru un copil mic care nu înțelege de ce ar trebui să citească o carte când poate juca un joc interesant sau se poate uită la un desen animat, alegerile pentru petrecerea timpului liber vor fi evidente.
- Un exemplu negativ
Dacă nu există cărți acasă și niciunul dintre părinți nu petrece timp citind, este foarte probabil că și copilul tău să înceapă să se comporte la fel.
Ce să faci dacă copilul tău refuză categoric să citească
- Citește cu voce tare
Uneori, nici măcar cititul cu voce tare nu este suficient pentru a interesa copilul. Prin urmare, ai putea dori să îți încurajezi copilul să citiți împreună.
- Folosește imaginația copilului
Este mult mai ușor să te adâncești în lumea lecturii atunci când imaginația este implicată. De exemplu, părinții și copiii pot pretinde că sunt personaje din piesă, astfel încât lectura să nu se limiteze la acțiunea directă. Poți, de asemenea, să-l rogi pe copil să povestească o scurtă poveste în numele personajului, imaginandu-și ce s-a întâmplat înainte și după evenimentele din poveste. Forțând limitele cărții, poți atrage mai repede interesul tânărului cititor.
- Cere ajutorul copilului
Îi poți cere copilului să citească cu voce tare pentru a face mai distractiv pentru părinte să se ocupe de treburile casnice. El ar trebui să simtă că și contribuția sa este importantă, că face o diferența. În procesul de lectură, copilul poate deveni interesat de poveste și poate dori să continue să citească singur.
Acum că știi ce poți face, încearcă să implementezi aceste sfaturi și nu forța niciodată copilul să citească dacă el nu vrea. Dragostea de lectură va veni treptat, cu răbdare și afecțiune.
[…] Gadgeturile, jocurile colorate și filmele captivante au făcut că, de-a lungul timpului, cititul cărților să treacă în plan secund. Copiilor le poate fi greu să se concentreze asupra procesului, iar pentru unii, cititul evocă doar asocieri negative cu școală, unde cititul este forțat. Dar lectură este cea care modelează mentalitățile, construiește vocabularul, crește nivelul de alfabetizare și stimulează imaginația. Cu toate acestea, chiar și aceste beneficii evidente nu ar trebui să fie o scuză pentru a forța un copil să citească cărți pentru copii și a-l pedepsi dacă refuză. Principala sarcina a părinților nu este doar de a învață copilul să citească, ci și de a-l provoca să fie interesat de literatură. Așadar, părinții ar trebui să ia inițiativa de a-și ajuta copilul să înțeleagă că cititul poate fi, de asemenea, o pasiune plăcută. La ce vârstă ar trebui să le oferim cărți copiilor? Este greșit să credem că ar trebui să îi oferim cărți copilului doar atunci când acesta știe deja să citească. Cu cât introducem cărțile mai devreme, cu atât este mai probabil că acestea să devină o parte integrantă și naturală din viața copilului. Așadar, de îndată ce copilul este capabil să răspundă la intonație și la imagini, părinții pot alege cărți de la edituri pentru copii și să le citească cu… Citeste mai mult […]