Mănăstirea Strîmba din judeţul Sălaj, comuna Hida, îşi sărbătoreşte hramul – „Adormirea Maicii Domnului”, iar credincioşii sunt aşteptaţi vineri şi sâmbătă,14 – 15 august, la lăcaşul de cult. După cum a explicat stareţul Mănăstirii Strîmba, Grighentie Oţelea, vineri, de la ora 18, va începe slujba de Priveghere care va cuprinde Vecernia, Taina Sfântului Maslu, Paraclisul Maicii Domnului, Acatistul şi Prohodul Maicii Domnului, Slujbele de dezlegare, Molitfele Sfântului Vasile cel Mare şi Ion Gură de Aur şi rugăciuni de binecuvântare. A doua zi, 15 august, de la ora 8,30 la Mânăstirea Strîmba, programul va începe cu oficierea slujbei de sfinţire a apei – Utrenia, iar de la ora 9,30 va avea loc întâmpinarea Ierarhului urmată de Sfânta Liturhie Arhierească oficiată de Episcopul Sălajului, alături de un sobor de preoţi şi diaconi. Sărbătoarea „Adormirea Maicii Domnului” de la Mănăstrirea Strîmba se va încheia cu o agapă creştină. Strareţul Grighentie a precizat că şi în acest an, la mănăstire, sunt aşteptaţi să participe mii de credincioşi. „An de an, numărul credincioşilor care au ajuns la mănăstirea noastră cu ocazia acestei sărbători a crescut. Nu vreau să exagerez, dar anul trecut au fost aproximativ 10.000 de persoane, poate şi mai mult. Oameni cu credinţă, cu frică de Dumnezeu, din toate colţurile ţării, dar şi din străinătate. Vin aici, în aceste locuri înălţătoare să se roage şi se se închine icoanelor făcătoare de minuni”, a spus stareţul.
Un punct de reper pentru cei care vin la mănăstire îl constituie icoana „Maica Domnului cu pruncul” cunoscută şi sub denumirea de „Dulcea sărutare”. Potrivit tradiţiei, această icoană face parte din seria de icoane pictate în secolul al XVIII-lea de preotul Luca din Iclod, cel care a realizat şi icoana Maicii Domnului de la Nicula, în 1681. „Ea face minuni când, cei care vin aici, indiferent de cult, se roagă cu credinţă. Tradiţia acestei icoane atestă faptul că a fost cumpărată de groful maghiar Csaky Garbo, după care se păstrează şi numele comunei Gîrbou. El a cumpărat-o în 1673, de la Luca din Iclod şi a dăruit-o mănăstirii. Tot la Strâmba, de aproximativ doi ani, prin donaţiile bisericilor romano – catolice din Italia şi Grecia au ajuns moaştele Sfântului Ierarh Nicolae şi ale Sfântului Nectarie.
Mănăstirea Strîmba este situată în comuna Hida, la marginea satului Păduriş, la limita judeţul Sălaj cu judeţul Cluj. Este cea mai veche aşezare monahală din judeţ, cu o istorie ce merge până în urmă cu aproape 600 de ani.