Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) a făcut publică distribuţia pe judeţe a primelor 313 persoane verificate în cadrul „Programului de asigurare a conformării fiscale a persoanelor fizice cu risc fiscal”. Pe listă se află şi patru persoane din judeţul Sălaj. Cei mai mulţi sunt din judeţul Ilfov – 34, din Bucureşti – 31 şi din Suceava -14.
Fiscul a anunţat la sfârşitul săptămânii trecute modul în care au fost selectate persoanele fizice cu venituri mari care prezintă risc fiscal şi cărora le va fi controlată averea. În şapte paşi, au fost aleşi, din 14.365.000 de contribuabili persoane fizice, 5.399 de contribuabili vizaţi de verificări, respectiv 313 care intră la control în prima etapă.
Pe cine verifică Fiscul?
Potrivit ANAF au fost înfiinţate opt servicii distincte de verificări fiscale pentru acest program, în structura Direcţiei de Verificări Fiscale. Serviciile sunt la Cluj-Napoca, Timişoara, Braşov, Iaşi, Galaţi, Ploieşti, Craiova şi Bucureşti. De asemenea, au fost alocate 100 de posturi, pentru care au fost selectaţi deja 60 de inspectori care se ocupă exclusive de marile averi. În prima etapă, sunt 313 de cazuri vizate pentru verificarea fiscală prealabilă documentară.
La primul pas, din cele 14.365.236 de persoane cu venituri impozabile în România, au fost identificate cele care au cheltuieli semnificative, adică: asociaţi sau acţionari care au împrumutat firma cu sume peste 200.000 de lei, persoane fizice care cumpără bunuri sau case în valoare de peste 70.000 de euro, persoane fizice cu depozite anuale mai mari de 150.000 de lei şi persoane fizice care au cumpărat maşini mai scumpe de 25.000 de euro
Au fost selectate 295.253 de persoane fizice şi au intrat în al doilea filtru, analiza de risc, unde au fost verificate următoarele: venituri personale declarate în perioada recentă, cheltuieli personale şi creşterea valorii patrimoniului – achiziţii de locuinţe şi terenuri, constituiri de depozite bancare, împrumuturi către firme, achiziţii de autovehicule, nave şi aeronave şi surse neimpozabile la care au apelat, respectiv estimări de sume retrase din depozite bancare.
ANAF precizează că această verificare poate vizează doar veniturile obţinute începând cu anul 2011, iar veniturile declarate pentru anul 2013 sunt ultimele disponibille, întrucât cele aferente lui 2014 au ultimul termen de declarare 25 mai 2015, la care se adaugă perioada pentru procesarea informaţiilor. După cel de al doilea filtru au fost selectate 132.246 de persoane fizice cu diferenţe între veniturile estimate şi cele declarate, mai mare cu 10 zece, dar nu mai puţin de 50.000 de lei. Acestea au intrat la filtrul al treilea, determinarea cazurilor semnificative prin: risc annual de nedeclarare mai mare de un million de lei, aproximativ 220.000 de euro, în oricare dintre anii 2011-2013; achiziţii de proprietăţi imobiliare în intervalul 2011-2013, de minimum 700.000 lei – circa 150.000 de euro şi achiziţii de autoturisme în valoare însumată de minimum 350.000 de lei, circa 75.000 de euro, tot în perioada aprecizată. Au rezultat 5.884 de persoane fizice cu grad ridicat de risc fiscal, care au intrat în filtrul al patrulea: determinarea posibilităţii de acoperire a riscului între rude, cu trei componente: identificarea persoanelor în diverse grade de rudenie – soţ, soţie, rude sau afini până la gradul II, relaţionaţi cu eşantionul de 5.884 de persoane; verificarea veniturilor declarate semnificative ale soţilor care ar putea compensa sau diminua riscurile calculate pentru cei 5.884 şi verificarea apartenenţei la grupul de risc (132.246) a persoanelor aflate în diverse grade de rudenie cu eşantionul de 5.884.
Patron bogat la firmă săracă
ANAF precizează că, din cele 5.884 de persoane au fost eliminate 1.161 de persoane pentru care riscul de nedeclarare era acoperit de veniturile soţilor. Au rămas 4.723 de contribuabili cu grad ridicat de risc fiscal, cărora li s-au adăugat alte 3.156 de persoane, rude sau afini până la gradul II, identificaţi cu risc fiscal din eşantionul de 132.246.
Prin urmare, au fost 7.879 de contribuabili propuşi pentru verificare amănunţită, “aşezaţi” în patru grupe de risc. Este vorba despre: patron bogat de firmă săracă, care deţine un patrimoniu semnificativ (case, maşini, împrumuturi către firme) care nu corespunde cu veniturile declarate, care sunt mult mai mici; deţin firme cu cifre de afaceri viabile, dar cu rezultate proaste – sunt tot timpul pe pierdere sau cuun profit mult prea mic, faţă de cifra de afaceri; persoane cu patrimoniu semnificativ, dar fără activităţi economice recunoscute. În cazul acestora există posibilitatea ca persoanele să obţină venituri fie din activităţi legale dar nedeclarate, fie din activităţi ilegalale cămătărie, trafic de persoane, showbiz. Astfel, ultima cifră la care a ajuns ANAF pentru verificări a fost de 5.399 de persoane cu risc fiscal, vizaţi pentru verificare în prima serie.
Unele persoane nu au fost de acord cu modul în care a fost făcută această selecţie, aducând drept argument faptul că în Constituţie se spune faptul că „Averea dobândită licit nu poate fi confiscată. Caracterul licit al dobândirii se prezumă”.
De asemenea, alte semne de întrebare au fost puse referitor la modul în care a verificat Fiscul cheltuielile celor în cauză sau cum au fost justificate veniturile soţilor sau cum s-a ajuns la cifra de 5.399 din prima serie, din numărul total de 7.879.
cum dracu’ zici ca-s instariti prin munca cinstita, daca anaf i-a pus pe lista celor cu risc fiscal??? anaful nici nu i-a verificat, dar tu ai si tras concluziile!
esti praf, hai ca m ai facut sa rad ))))))
te-a afectat rau caldura de afara…
Am eu 4 salajeni capalnasiu,bode, halmajan,crecan notaru