Temperaturile ridicate din ultima perioadă şi lipsa precipitaţiilor afectează culturile agricole din judeţul Sălaj. Influenţa secetei se va resimţi de abia la toamnă, când agricultorii vor începe recolta. Culturile de porumb, floarea soarelui şi cele de cartofi sunt deja compromise.
Directorul Direcţiei Agricole Judeţene (DAJ) Sălaj, Valentin Duca, atrage atenţia că fermierii şi agricultorii sălăjeni vor avea de suferit din cauza secetei din această perioadă. „Pierderile se vor resimţi la recolta culturilor de porumb, floarea soarelui şi cartofi. Se poate observa, în special la culturile de porumb şi floarea soarelui, cum plantele au început să se îngălbenească, iar din lipsa apei, bobul nu se dezvoltă aşa cum trebuie. Aceeaşi problemă se poate remarca şi la culturile de cartofi, unde lipsa apei se resimte în dezvoltarea tuberculului. Cantităţile de cereale care urmează să fie recoltate vor fi mai mici comparativ cu anul trecut”, a precizat reprezentatul agriculturii sălăjene. La nivel de judeţ au fost însămânţate peste 23.000 de hectare de porumb, aproximativ 2.500 de hectare de floarea soarelui şi peste 6.600 de hectare de cartofi, acestea fiind cele mai afectate culturi din cauza secetei.
În timp ce seceta usucă culturile precizate, cele peste 2.500 de hectare de viţă-de- vie, cultivate de viticultorii sălăjeni, nu sunt până în acest moment în pericol. Şi asta având în vedere faptul că viţa-de -vie suportă mai bine căldura în comparaţie cu alte culturi. „Datorită temperaturilor mari, prielnice viţei de vie, bobul de strugure va fi anul acesta mai mic, dar mai dulce, va acumula mai mult zahăr, prielnic în producţia de vin”, a adăugat directorul instituţiei sălăjene.
Afectate parţial până în prezent de fenenomene precizate, sunt şi aproximativ 110.000 de hectare de pomi fructiferi şi fâneţe, pagubele nefiind, până la această oră, însemnate. În opinia reprezenatului DAJ Sălaj, sistemele de irigaţii, inexistente în tot judeţul încă din anul 1990, ar fi benefice în producţia culturilor agricole.
În present, judeţul Sălaj dispune de circa 120.000 de hectare de teren arabil, peste 36.000 de hectare de fâneţe, peste 74.000 de hectare de păşuni, circa 4.700 hectare de livezi şi peste 2.500 de hectare cu vii. Exceptând livezile şi viile, la celelalte categorii de terenuri, suprafeţele au rămas relativ neschimbate în ultimele două decenii. În schimb, Sălajul are mai puţine livezi şi vii, după ce fostele CAP-uri şi IAS-uri, retrocedate foştilor proprietari, au fost lăsate în paragină. În ceea ce priveşte terenul arabil, este recunoscut faptul că Sălajul nu este un judeţ agricol, solul având clasele de fertilitate III, IV şi V, adică fertilitate mijlocie, slabă şi foarte slabă. Ramura de bază a agriculturii judeţului este cultura de câmp, iar în zootehnie creşterea ovinelor deţine un loc mai răsărit. În ceea ce priveşte pământul, acesta este muncit în proporţie de 60-70 la sută.
La vremuri de secetă cruntă, ateul Ceauşescu pornea irigaţiile. Ăştia pornesc rugăciunile !