Pentru că unii profită cu nesimţire de pe urma bolnavilor de cancer, DNA a descins la Spitalul Judeţean şi Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate Sălaj

 

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) au efectuat în dimineaţa zilei de marţi, 28 iulie, percheziţii în şapte judeţe, printre care se numără şi Sălajul, într-un dosar ce vizează înţelegeri privind prescrierea unor medicamente cu „recompensarea” medicilor.
Potrivit unui comunicat de presă, au avut loc 61 de descinderi în municipiul Bucureşti şi în judeţele Ilfov, Sibiu, Mureş, Sălaj, Cluj, Bistriţa -Năsăud şi Timiş, la sediile unor societăţi comerciale şi la domiciliile unor persoane fizice.
Surse judiciare susţin că anchetatorii au făcut  percheziţii la clinici sau secţii de oncologie din cadrul spitalelor judeţene din Sibiu, Zalău şi Târgu Mureş, la Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate Sălaj, la Institutul Oncologic „Ion Chiricuţă” din Cluj-Napoca, la Cabinetul Oncologic de la mansarda Ambulatoriului de specialitate al Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Sibiu, la Spitalul Judeţean de Urgenţă Bistriţa şi la firme şi distribuitori de medicamente pentru cancer. Potrivit acestora, percheziţii au avut loc atât la secţia de oncologie din cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă Zalău, cât şi la domiciliile celor doi medici specialişti oncologi ai unităţii medicale.
De cealaltă parte, contactaţi, reprezentanţii Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate Sălaj s-au limitat doar la a confirma „vizita” procurorilor anticorupţie, în dimineaţa zilei de marţi, la sediul instituţiei, susţinând că, cel puţin deocamdată, nu pot oferi detalii.

Contactaţi, reprezentanţii Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate Sălaj s-au limitat doar la a confirma „vizita” procurorilor anticorupţie, la sediul instituţiei, în această dimineaţă, susţinând că, cel puţin deocamdată, nu pot oferi detalii.

Excursiile unor medici, achitate de firmele de medicamente
Potrivit procurorilor, cercetările au loc într-o cauză penală ce au legătură cu suspiciuni privind săvârşirea unor infracţiuni de corupţie şi asimilate celor de corupţie, comise în perioada 2012 – 2015.
Conform acestora, firmele de medicamente vizate sunt suspectate că au oferit unor medici din cadrul unor spitale din judeţele Mureş, Sălaj, Sibiu, Bistriţa-Năsăud şi Cluj achitarea cheltuielilor la diverse simpozioane şi congrese internaţionale, acoperind şi cheltuieli personale ale acestora, excursii în mai multe ţări, bunuri, foloase şi alte servicii, condiţionându-le de prescrierea medicamentelor pe care le produc sau pe care le distribuie şi optând pentru medicamentele mai scumpe în locul celor generice, echivalente, care au aceeaşi compoziţie chimică şi acelaşi efect terapeutic, dar sunt mai ieftine.
Unii dintre medicii care ar fi implicaţi în această activitate ar fi făcut parte din comisiile de achiziţii de medicamente organizate la nivelul spitalelor. Aceştia, pentru achiziţia anumitor medicamente, ar fi pretins şi primit foloase de la furnizorii de medicamente cărora le-ar fi oferit avantaje în acest scop.

Procurorii anticorupţie au dat şi câteva exemple în acest sens: „firmele de medicamente alocă sume mari (de exemplu în 2014 suma de 4.123.554,18 lei, achitată de o firmă de medicamente unui operator de turism, aceste <<sponsorizări>>, în realitate sunt o mită mascată, care este dată medicilor prin reprezentanţii zonali, în funcţie de vânzările realizate urmare a cointeresării cadrelor medicale, pentru prescrierea anumitor medicamente, iar în unele cazuri, pentru achiziţionarea în spitale a medicamentelor producătorilor agreaţi, medicii beneficiază de o serie de avantaje, a căror acordare este condiţionată de folosirea medicamentelor şi produselor companiilor implicate în cauză (excursii, vacanţe, bunuri de valoare, participări la congrese şi simpozioane, pentru care sunt achitate taxele de participare, transportul, cazarea, masa, activităţile de petrecere a timpului liber şi, uneori, asigurate cheltuieli personale ale medicilor). Au fost identificate facturi fiscale emise de firme de turism aferente unor evenimente realizate în oraşele Ottawa (perioada 12 -16.02.2013), San Diego (perioada 24 – 31.10.2013), eveniment Hotel Kronwell Braşov ( perioada 18-20.07.2014), eveniment Hotel Internaţional Iaşi (perioada 23-24.07.2014) şi eveniment Hotel Ramada Sibiu (perioada 01-03.08.2014)”.
Potrivit anchetatorilor, presupusul eveniment organizat la Ottawa, în perioada 12-16.02.2013, a avut loc în realitate la Paris, în luna ianuarie 2013. La deplasarea în Paris au participat aproximativ 30 de medici, fiind decontate cheltuieli de cazare, masă, transferuri, bilete de avion şi bilete de spectacol. De asemenea, evenimentul ce apare în acte ca fiind organizat la San Diego în perioada 24 – 31.10.2013, în realitate, deplasările s-au realizat la San Diego ( patru nopţi) şi Las Vegas ( trei nopţi), conform actelor deţinute de procurori. „Deşi în realitate deplasarea s-a efectuat în două locaţii succesive, reprezentatul firmei de medicamente a solicitat reprezentantului firmei de turism ca pe facturile ce vor fi emise să apară numai destinaţia San Diego, încercând să ascundă faptul că deplasarea în Las Vegas a avut în realitate un scop turistic”, explică sursa citată.

Sunt implicaţi 16 medici specialişti oncologi
Anchetatorii susţin că în aceste activităţi ar fi fost implicaţi 16 medici, şefi ai clinicilor şi secţiilor de oncologie, medici specialişti oncologi, coordonatori şi responsabili ai Programului Naţional de Sănătate, subprogramul Oncologie, inclusiv un preşedinte al Comisiei de Oncologie şi un inspector de la DSP Mureş, care controlează farmacii.
Potrivit acestora, la nivel naţional, fenomenul este „îngrijorător” pentru sistemul de sănătate, acţiunile de „recompensare” a unor persoane din lumea medicală, în scopul creşterii vânzărilor de medicamente pe piaţa farmaceutică din România pentru anumite companii farmaceutice sau pentru medicamente distribuite de anumiţi distribuitori fiind larg răspândite. Reprezentanţii zonali ai firmelor de medicamente ar fi fost cei care ţineau efectiv legătura cu medicii coordonatori de program şi cei de specialitate, pe care îi stimulau material pentru a prescrie, cu predilecţie, produse ale firmelor implicate, precum şi cu funcţionarii CJAS, pentru aprobarea cu celeritate a dosarelor pacienţilor cărora li se decontează, în cadrul Programului Naţional de Sănătate, aceste medicamente.

Medicamente, doar de la distribuitorii agreaţi
În această reţea, în unele situaţii, ar fi fost implicaţi şi reprezentanţi şi angajaţi ai unor farmacii, care asigurau eliberarea medicamentelor prescrise cu predilecţie de către medici şi care erau aprovizionaţi, pe baza înţelegerilor existente, de către producătorii şi distribuitorii agreaţi, susţin sursele citate. În multe situaţii, livrarea către farmacii a anumitor medicamente de către producătorii şi distribuitorii agreaţi s-ar fi realizat după emiterea reţetelor de către medici, urmărindu-se cu atenţie să nu fie eliberate alte medicamente alternative. În acest scop, ar fi existat o comunicare strânsă între medicul prescriptor, farmacist şi reprezentantul medical sau managerul de produs, în vederea coordonării activităţii, a mai precizat sursa citată.
Procurorii DNA beneficiază în cauză de sprijin de specialitate din partea Serviciului Român de Informaţii şi din partea Brigăzii Speciale de Intervenţie a Jandarmeriei.

11 Thoughts to “Pentru că unii profită cu nesimţire de pe urma bolnavilor de cancer, DNA a descins la Spitalul Judeţean şi Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate Sălaj”

  1. Anonim

    spitalul din zalau nu are clinica de oncologie. Eventual, sectie! chiar trebuie sa luati de bun orice scrie intr-un comunicat?

  2. Anonim

    scrie clinici sau sectii

    1. Anonim

      ziaristul a modificat ulterior 🙂

  3. Anonim

    No Marius , amu-i amu

  4. Anonim

    Medicii din Zalau sunt cancerul judetului, mai rau decat politicienii!

  5. 1977

    Adevar spune cel de la 3:01,tatal meu a fost tratat cu ser fiziologic in loc de tratament pt cancer,deoarece medicul stia ca este in faza terminala si medicamentele le vindea altor bolnavi pe bani frumosi.
    Sunt curios ce se va intampla,sper sa iasa adevarul la suprafata si cei care au gresit sa plateasca.

  6. Zălăuan

    Acest ziar este local aşa că mă aşteptam să ne dea amănunte despre cei doi medici din Zalău la care au făcut percheziţii DNA. Informţii la nivel naţional găsim în presa centrală !

  7. Anonim

    nume, vrem nume! nici ca v-ar fi fost greu, doar numai 2 oncologi sunt in tot zalaul! dar pe lenti barna de ce nu l-ati intrebat nimic despre vizita mascatilor?

  8. Anonim

    amu sa-l vad pe mariusica tautu pe unde isi scoate camasa! ca prea se credea invincibil! un arogant care uita ca ulciorul spart nu merge de multe ori la apa!

  9. ass

    intra pe site la dna, adica PNA si vezi detalii colo.

  10. Nimeni....

    Oare de ce a trebuit sa trimita DNA oameni din capitala pentu a ancheta ilegalitatile astora, cand si noi avem pe aici din “aia” si inca platiti cu bani grei…..

Leave a Comment