Biserica Ortodoxă Română (BOR) a prezentat raportul pentru veniturile realizate în anul 2014. Un fapt cel puţin curios este acela că, pe site-ul Ministerului Finanţelor Publice nu figurează indicatorii de bilanţ pentru trei eparhii: Arhiepiscopia Râmnicului, Arhiepiscopia Sucevei şi Rădăuţilor, şi, aţi ghicit, Episcopia Sălajului. Motivul îl puteţi afla citind rândurile care urmează.
Un număr de 21 de arhiepiscopii şi episcopii ortodoxe române au raportat venituri totale, la sfârşitul anului 2014, de 64,79 milioane de euro, conform datelor de bilanţ depuse la Ministerul Finanţelor Publice. Discutăm aşadar de veniturile raportate de fiecare Episcopie în parte. Legea spune că veniturile acestora provin din activităţi proprii, din donaţile enoraşilor şi din contribuţiile de la bugetul de stat, de la bugetul autorităţilor publice locale şi al altor instituţii. De asemenea, trebuie menţionat şi faptul că Biserica Ortodoxă Română beneficiază de facilităţi fiscale din partea statului. De exemplu, veniturile bisericilor din donaţiile oamenilor şi din activităţi comerciale (lumânări, cărţi, calendare, etc.) sunt scutite de impozite cu condiţia ca ele să fie folosite exclusiv pentru întreţinerea şi funcţionarea unităţilor de cult.
Tot legea stabileşte că veniturile realizate sunt folosite pentru susţinerea activităţilor unităţilor de cult. Oare? Vă reamintim că bugetul alocat în acest an Bisericii, a fost mai mare de şase ori faţă de cel alocat pentru anul 2014. În România, există în momentul de faţă 18.300 de biserici, 4.700 de şcoli şi 425 de spitale. În judeţul Sălaj erau la începutul anului, 460 de biserici. Prin comparaţie, în judeţul Tulcea există 90 de biserici. Sălajul deţine totodată şi recordurile pe ţară, în privinţa numărului de biserici dar şi al şcolilor.
Preotul vicar Ionuţ Pop, consilier economic în cadrul Episcopiei sălăjene ne-a confirmat, într-un comunicat de presă, faptul că Episcopia Sălajului transmite anual Raportul sectorului economic către Mitropolia Clujului, Maramureşului şi Sălajului, precum şi către Patriarhie. „Urmare a publicării Ordinului Ministrului Finanţelor Publice Nr. 936/2014 pentru aprobarea Sistemului de raportare contabilă la 30 iunie 2014 a operatorilor economici – în Monitorul Oficial nr. 540 din 21 iulie 2014, în conformitate cu Art. 2, Sistemul de raportare contabilă a operatorilor economici – obligaţia depunerii rapoartelor contabile se aplică persoanelor cărora le sunt incidente Reglementările contabile conforme cu Directiva a IV-a a Comunităţilor Economice Europene, parte componentă a Reglementărilor contabile conforme cu directivele europene, aprobate prin Ordinul ministrului finanţelor publice nr. 3.055/2009, cu modificarile şi completările ulterioare, şi care în exerciţiul financiar precedent au înregistrat o cifră de afaceri peste echivalentul în lei al sumei de 220.000 lei. Episcopia Sălajului nu are activităţi generatoare de astfel de venituri” se arată în comunicatul primit de la Episcopia Sălajului. Este vorba de veniturile provenite din vânzările de lumânări, cărţi de rugăciuni, iconiţe şi alte obiecte cu caracter bisericesc care se vând în biserici în mod obişnuit. Am înţeles, dar nu ne-am lămurit, ar rezulta că în bisaericile din sălaj, dai cu tunul şi nu găseşti la vânzare o lumânare sau o carticică de rugăciuni. Episcopia ne-a comnuicat că, la capitolul venituri, putem vorbi doar despre taxele eparihale, în rest, în Sălaj, nicio biserică nu a avut venituri din vânzări sau alt gen de venituri pentru care să existe obligaţia raportării. Nu ne-a spus nimic despre donaţiile enoriaşilor, banii proveniţi de la bugetul de stat, de la autorităţile judeţene şi locale sau de la alte instituţii. N-o fi fost nici un ban, Dumnezeu ştie.
Dincolo de cifrele economice, mai mult sau mai puţin clare la nivel de episcopie, Sălajul este judeţul cu cele mai multe biserici pe cap de locuitor din ţară, cu un lăcaş de cult pentru mai puţin de 600 locuitori. Avem însă şi un record cu adevărat fericit, cel legat de şcoli. Astfel, referitor la numărul unităţilor de învăţământ raportat la cel al locuitorilor, deţinem poziţia cea mai bună pe ţară, cu o unitate de învăţământ la fiecare 1928 de locuitori.
Este scandalos cum afacerile bisericeşti sunt scutite de impozite în timp ce micul întreprinzător român este sufocat de taxe. RUŞINE !
Profitabila sarlatanie religia asta!
La Salaj, saracie lucie!
Pentru ce trebuie sa le spuna cei de la Episcopie celor de la ziar, ce bani sau cati au?
Niciodată de la acest ziar nu s a vorbit bine de biserica!
Lipsesc laudele si osanalele, asa e. Au si pt ce sa fie laudati, cei din Episcopie.
pentru ca traiesc in lux din bani publici !
Cultele religioase care desfasoara si activitati economice depun bilant doar anual, nu si semestrial, conform OMFP 1969/2007, iar unitatile de cult conduc doar evidenta contabila in partida simpla, deci nu trebuie sa depuna bilant contabil. Iata de ce nu a depus Episcopia Salajului bilant, a respectat legea, adica OMFP 1969/2007.
E vorba de anul 2014!!! Buna dimineata.
enoriasule luzar , legea se aplica si in 2014
Tu vezi ce kkt scrii? Ai citit comentariile?
de ce te bagi in troaca porcilor? lasa-i dracului de popi si politicieni si sa ne rugam sa-i trasneasca pe toti, poate asa o sa se sture de lux si bogatie !
lasa mai ca s-au marit salariiile cu 75% la personalul neclerical, la aiia de trag clopotele si plimba blidul cu bani
au raspundere mare domnule 🙂 si le este si foarte greu, lucreaza in conditii grele si stress 🙂
OMFP 1969/2007 este in vigoare. Buna dimineata!!!!!
Asa cum spune chiar OMFP invocat de catre Dl. Tamba, trebuia depus bilant anual pentru anul (intreg) 2014…
Deci, nu vorbim de bilant semestrial pt sem.I 2015, (care nu trebuie depus)…
ca „venituri” nu inseamna „viituri”, ci „banuti”, adica „ochiul draqului”…
Asa este, dar dl.preot vicar face referire la bilanturi semestriale. In rest este OK, sa aveti o zi buna!
cred ca biserica a ajuns la cel mai josnic nivel posibil,mi-e mila de sufletul lor acolo,in IAD!
Pt cel de la ora 12:00!
Esti un handicapat!
o fi el handicapat, dar este o vorba: ” Gura pacatosului, adevar zice ! ”
si daca si babele cedincioase au inceput sa-si faca cruce cand au vazut ce palat/castel si-a tras episcopal, nu mai ai ce comenta.
biserica si politica din tara asta au dat mana cu dracul, numai sa le fie lor mai bine, caci poporul e prost si rabda.
cand PRIMUL smecher s-a intalnit cu PRIMUL fraier…
Tot e bine ca si politicienii au priceput in sfarsit ca biserica ortodoxa nu a respectat si nu va respecta iniciodata vreo lege pentru ca ei asa au fost invatati pe parcursul istoriei .Exploateaza credinciosi pe toate caile posibile pentru ca au suficient timp sa gandeasca . intreb si eu a fost vreo data cineva pedepsit pentru nerespectarea legilor ?A facut cineva vreo data un control pe linie economica la vreo biserica sau la BOR ? Cel mult s-au comparat nr. de biserici cu nr. de scoli sau spitale, mai departe??? Alo D-l PONTA sunteti pe fir?????????guvernare sanatoasa