Zalăul are un Centru de Informare şi Promovare Turistică

 

Centrul de Informare şi Promovare Turistică Zalău reprezintă un proiect la nivel municipal, dar şi judeţean, prin care municipiul Zalău, precum şi obiectivele turistice din judeţ, vor putea fi promovate de autorităţi dar şi de localnici, putând fi cunoscute, accesate şi exploarate mai uşor de către turiştii care ne vizitează, români sau veniţi din străinătate. Acest centru nu va deservi exclusiv municipiul Zalău, ci va avea ca arie de informare întreg judeţul Sălaj, având în vedere faptul că, deşi este un judeţ relativ mic, Sălajul ducea lipsă la nivel de municipiu, de un astfel de centru. Oriunde în lume, chiar şi în oraşele foarte mici, există un astfel de centru, un loc în care o persoană formată şi specializată în acest sens, oferă informaţii tuturor turiştilor, sfaturi, sugestii legate de obiectivele care pot fi vizitate şi orice altă informaţie de care un om care nu este din partea locului, ar putea avea nevoie. Un lucru firesc care iată, începând de astăzi, va începe să funcţioneze şi la Zalău, odată cu inaugurarea  centrului de către Primăria Zalău. Practic însă, centrul va începe să funcţioneze la capacitate, după ce posturile pentru personalul ce urmează să fie angajat în Centru scoase la concurs la sfârşitul lunii august, vor fi ocupate.

Un proiect firesc pentru un judeţ cu obiective turistice de interes

Primarul Radu Căpîlnaşiu e mândru de acest centru şi consideră, pe bună dreptate, că şi oraşul nostru merită să intre, oarecum oficial, în circuitul turistic naţional. „Dorim să promovăm oraşul, dar şi judeţul nostru. Inclusiv la nivel de turism de afaceri. Cei pe care îl vom angaja vor urma cursuri de specializare astfel încât, orice turist care va trece pragul acestui centru, inferent de unde provine sau ce doreşte să afle legat de municipiul Zalău sau Judeţul Sălaj, să fie sprijinit şi îndrumat în mod competent”, a spus primarul zălăuan. Ramona Butcovan este cea care s-a ocupat îndeaproape de acest proiect care începând de astăzi, a prins viaţă şi în Zalău. „Mai avem multe de făcut, acesta este doar începutul. Nu vreau să sune a laudă, însă chiar suntem mândri că am reuşit să integrăm şi judeţul nostru în acest circuit turistic naţional. Acest centru nu reprezintă doar un simplu birou, ci un întreg concept pe care îl vom dezvolta cu ajutorul locuitorilor, al oamenilor care cunosc judeţul şi frumuseţile lui, aşa că orice sprijin, orice sugestie, sunt aşteptate cu interes de noi, indiferent de unde, sau din partea cui vor veni”, a spus Ramona Butcovan. Proiectul a fost finanţat prin Programul Operațional Regional 2007 – 2013, Axa prioritară 5 ”Dezvoltarea durabilă şi promovarea turismului”, Autoritatea de Management pentru Programul Operaţional Regional este Ministerul Dezvoltării Regionale și Administraţiei Publice, iar Organismul Intermediar pentru Turism este Autoritatea Naţională pentru Turism prin Direcţia Gestionare Fonduri Comunitare pentru Turism. Durata proiectului a fost de 8 luni (22 noiembrie 2014 – 21 iulie 2015).

Un serviciu oferit de Primăria Municipiului Zalău

Bugetul total al proiectului a fost de 174.199,64 lei, din care 157.153,03 lei reprezintă finanţare din partea Fondului European pentru Dezvoltare Regională, 13.268,54 lei finanţare din partea bugetului de stat, 3.778,07 lei reprezintă contribuţia locală. Obiectivul general al proiectului a fost promovarea potenţialului turistic al municipiului Zalău şi judeţului Sălaj prin crearea acestuicentru de informare turistică. Scopul Centrului de Informare şi Promovare Turistică Zalău este, aşa cum rezultă din cele comunicate de Primăria Zalău, de a oferi informaţii turiştilor asupra ofertei turistice şi a atracţiilor turistice locale, regionale sau naţionale, de a oferi materiale de promovare locale, regionale sau naţionale, precum şi informații privind oferta locală de cazare, ca serviciu cu titlu gratuit. Alte activităţi vizează organizarea de evenimente cu potenţial de atragere a turiştilor şi colaborarea cu agenţi economici din domeniul turismului în vederea promovării obiectivelor turistice şi dezvoltării de proiecte comune. Centrul Naţional de Informare şi Promovare Turistică Zalău a fost amenajat la parterul Clădirii Transilvania (în spaţiul ocupat anterior de Ocolul Silvic Stejarul, corpul C, situat spre str. Gheorghe Doja). Biroul de informare a fost dotat cu echipamente IT&C (două calculatoare tip desktop, un calculator all-in-one, un televizor, imprimantă multifuncţională, fax, telefon), aparat foto. Totodată, spaţiul dispune de un sistem de supraveghere și de alarmă în caz de efracţie. Au fost realizate materiale de promovare ce vor fi distribuite în principalele locuri unde se găsesc turişti (hoteluri şi agenţii de turism), fiind realizat şi un site de promovare (turismzalau.ro), în limbile română, engleză, franceză şi germană, conform cerinţelor finanţatorului. Centrul va funcţiona ca serviciu destinat tuturor locuitorilor județului, turiștilor români și străini, serviciu oferit  de Primăria Zalău.

2 Thoughts to “Zalăul are un Centru de Informare şi Promovare Turistică”

  1. george

    d-le primar, ar fi indicat sa faceti o vizita sau sa trimiteti un angajat la cimitirul orthodox Zalau- nu cred ca in tara mai este asemenea situatie. nu se poate ajunge la morminte. banuiesc ca exista angajati pt. intretinere.

  2. Candidat

    Ce-i cu Poiana Narciselor de la Hida? De ce zic turistii din afara judetului ca acea zona este frecventata in sezon (luna mai) numai si numai de vite?

Leave a Comment