Elevii sălăjeni care nu au reuşit să promoveze Bacalaureatul se pot înscrie, începând de luni, 13 iulie, la a doua sesiune, cea de toamnă. Examenele vor începe în 17 august cu evaluarea competenţelor lingvistice de comunicare orală la limba română şi se vor încheia în 28 august, când va avea loc proba scrisă la alegere a profilului şi specializării. În Sălaj, peste 63 la sută dintre candidaţii care au susţinut probele la Bacalaureat 2015 au promovat examenul. În sesiunea iunie – iulie, au fost prezenţi peste 1.900 de candidaţi din cei 2.062 înscrişi şi au promovat examenul aproape 1.200 de absolvenţi. Peste 700 au fost declaraţi respinşi, din care 113 cu medii între 5 şi 5, 99, media de promovare fiind minimum 6. În privinţa notelor de promovare (minimum nota 5) cel mai bun procent s-a înregistrat pentru intervalul 8 – 8,99 (29, 96%).
Reamintim că, în urma soluţionării contestaţiilor, rata de promovabilitate a Bacalaureatului în Sălaj a crescut la 63,16 la sută de la 61,7 la sută, potrivit informaţiilor primite de la Marcel Lucaciu, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Şcolar Judeţean Sălaj. Din cele 627 de contestaţii depuse au fost admise doar 308, din care 244 cu note mai mari, iar 64 cu note mai mici. Astfel, în urma soluţionării contestaţiilor, 244 elevi sălăjeni au obţinut note mai mari: 127 la limba română, opt la limba maternă, 29 la proba obligatorie a profilului şi 80 la proba la alegere a profilului şi a specializării. În schimb, alţi 64 de absolvenţi de liceu s-au ales cu note mai mici după ce le-au contestat pe cele obţinute iniţial: 14 la limba română, 20 la proba obligatorie a profilului şi 30 la proba la alegere a profilului şi a specializării.
În acest an, numărul contestaţiilor depuse la examenul de Bacalaureat a fost aproape dublu comparativ cu anul trecut. Nu mai puţin de 627 de elevi s-au declarat nemulţumiţi de notele pe care le-au primit, considerându-le mult prea mici. Soluţionarea contestaţiilor s-a făcut în judeţul Bihor.
În ceea ce priveşte sesiunea de toamnă a Bacalaureatului, probele de evaluarea a competenţelor se vor desfăşura între 17 şi 21 august, iar probele scrise vor începe din 24 august, cu cea la limba şi literatura română, potrivit calendarului întocmit de Ministerul Educaţiei. În 25 august, va avea loc proba scrisă la limba maternă, urmând ca în 26 august, candidaţii să suţină proba obligatorie a profilului. În 28 august, se va desfăşura ultima testare, respectiv proba la alegere a profilului şi specializării. Primele rezultate vor fi afişate în 1 septembrie, până la ora 16, iar depunerea eventualelor contestaţii se va face între orele 16 şi 20. Afişarea rezultatelor finale va avea loc în 4 septembrie.