Graţie proiectelor cofinanţate din fonduri europene, în această perioadă, în comuna Sălăţig se află în plină desfăşurare două lucrări. Este vorba despre înfiinţarea unui Centru de informare turistică şi reabilitarea sediului primăriei. După cum a explicat edilul de la Sălăţig, Molnar Jozef, construcţia Centrului de informare turistică se realizează printr-un proiect finanţat din fonduri europene pe „Măsura 313” – Încurajarea activităţilor turistice prin Fondul European de Dezvoltare Rurală (FEADR). „Valoarea investiţiei, bani europeni, este de 12 miliarde de lei vechi şi a fost obţinută printr-un proiect declarat eligibil. Lucrările pentru construcţia centrului au demarat în primăvara acestui an şi vor fi finalizate în cursul lunii septembrie”, a precizat primarul de la Sălăţig. Centrul va deservi pentru promovarea patrimoniul cultural şi turistic din zonă. Printre obiective turistice care pot fi vizitate, de turiştii sau persoanele care se află în trecere în zonă, se numără bisericile monument istoric, barajul de acumulare şi ateliere de olărit – odinioară meşteşug cu tradiţie în zonă.
Tot în această perioadă, în centrul de comună se realizează lucrări de modernizare şi extindere la sediul primăriei. Investiţia privind modernizarea clădirii precizate este în valoare de 800.000 de lei. Finanţarea lucrării se realizează prin Grupul de Acţiune Locală (GAL), dar şi din bugetul propriu. Lucrările de modernizare, care includ printre altele şi introducerea apei potabile şi realizarea de grupuri sanitare în incinta clădirii vor fi finalizate la mijlocul lunii septembrie.
Istoricul localităţii
Localităţile comunei menţionate au fost atestate documentar în secolul al XIV-lea, astfel: Sălăţig – în anul 1329 sub denumirea de Zylagzegh, Bulgari în anul 1377, Deja în anul 1343, Mineu în anul 1335 şi Noţig în anul 1387. Tradiţia populară spune că în localitate circulă din bătrâni o poveste despre ţinutul Sălăţig şi anume că, pe vremuri, în apropierea locului unde se află lacul de acumulare de pe valea Şandrei era un sat, cu numele Şandra. Fiind atacaţi de tătari, locuitorii satului s-au refugiat în pădurile din apropiere, despărţindu-se în două părţi. În timp, fiind nevoiţi să vieţuiască în pădure, fiecare grup de fugari au format noi sate, unul dintre acestea fiind satul Sălăţig, iar celălalt fiind satul Mineu. Aceeaşi poveste mai spune că, pentru a nu lăsa pe mâna păgânilor clopotele bisericii, acestea au fost aruncate într-o fântână, iar acestea – în noaptea unei anumite sărbători – se pot auzi cum bat.
Intrebare:Primarul din Salatig cand a fost ultima data in Mineu?Cred ca uita ca este primarul comunei Salatig si nu a satului Deja.De atata amar de vreme de cand este primar nu a fost in stare sa asfalteze drumurile din Mineu,Bulgari,Salatig,Notig.Sunt curios daca mai candideaza…….