Pentru că nu au respectat normele de igienă, trei restaurante din municipiul Zalău au fost sancţionate contravenţional cu amenzi în valoare totală de 1.800 de lei. După cum a explicat medicul veterinar Vasile Chindriş, purtător de cuvânt al Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Sălaj, în perioada 15 iunie – 28 august 2015, inspectorii instituţiei realizează, în echipe mixte, o serie de acţiuni de control, vizate fiind în principal unităţile situate în zone de interes turistic din întreg judeţul.
Până în prezent au fost verificate 12 astfel de unităţi, iar la trei dintre acestea s-au dispus măsuri constând în amenzi contravenţionale – 600 de lei individual pentru că reprezentanţii DSVSA Sălaj au descoperit: utilaje şi ustensile murdare pe care agenţii economici le utlizau în unitate, nerealizarea procedurii de dezinfecţie în incinta unităţii, lipsa curăţeniei în momentul controlului, utilizarea echipamentelor murdare de către lucrători, dar şi pavimente neigenizate corespunzător.
Medicul veterinar Chindriş a precizat că pentru prevenirea toxiinfecţiilor alimentare în perioada de vară recomandă tuturor persoanelor câteva măsuri generale şi anume: aprovizionarea cu alimente numai din unităţi aflate sub control sanitar veterinar şi evitarea surselor clandestine; spălarea temeinică a mâinilor cu apă şi săpun cu o frecvenţă adecvată în funcţie de activităţile desfăşurate, dar mai ales după atingerea animalelor sau dejecţiilor de animale, a solului, înainte şi după prepararea mâncării (în special după atingerea de carne crudă, ouă în coajă); spălarea sub jet de apă cu presiune a fructelor şi legumelor proaspete; tratamentul termic corespunzător al cărnii şi a cărnii tocate înainte de consum (cel puţin 70 de grade Celsius timp de 2 minute în interiorul cărnii);depozitarea separată a cărnii proaspete de alte alimente, precum şi utilizarea de tocătoare diferite de cele folosite pentru prepararea altor alimente; fierberea laptelui proaspăt înainte de consum; evitarea manipulării în condiţii de igienă precară a alimentelor. De asemenea este indicat ca persoanele care prezintă simptomatologie caracteristică bolilor transmisibile să evite prepararea şi servirea hranei.
Cate grade ? 700 ???????! Si cu ce scula extraterestra sa le obtinem ? Dar mai ales cum s-ar comporta carnea la aceasta temperatura ? Gata incinerata , carbune , ca doar indigestiile se trateaza si cu carbomedicinalis 🙂
Si totusi , care sunt restaurantele de care ar trebui sa ne ferim ? Sau trebuie sa ne punem la treaba intuitia ?
restaurantele le afli dupa ce se solutioneaza contestatiile in instanta, daca au facut asa ceva. Pana atunci, cei de la dsv nu au voie sa spuna numele lor pentru ca pot fi dati in judecata daca contestatia se solutioneaza in favoarea restaurantelor. Dupa aceea, o pot face.
Cred ca nici Etna nu produce 700 grade cand emana lava incandescenta!
Da’ nu te supara, de ce ai mai scris articolul daca nu zici care sunt restaurantele? Daca ai scris doar pt DSVSA, pune-i sa iti cumpere articolul si sa il puna in rama, pt bilant 2015
Anonimule, ori esti batut in cap, ori te prefaci. NU ITI DA NIMENI NUMELE UNITATILOR cat timp controalele sunt contestate. pana la solutia instantei ei sunt nevinovati. Publicarea numelor in cazul in care sunt gasiti nevinovati, chiar daca sanse practic nu exista, atrage consecinte grave dupa sine pentru orice for sau autoritate si e normal sa fie asa! Cand lucrurile sunt definitive, se pot comunica. Mai citeste legea si pe urma vino si vomita aberatii aici! V-ati obisnuit sa criticati ca niste ţaţe tot ce vedeti fara o minima documentare! Chiar cadeti in penibil.
Cu siguranta a fost scris 70° si a aparut 700, se vede ca e o eroare de tehnoredactare. Criticam si iar nu vedem padurea de copaci…
Macar daca nu puneai, Augusta draga, titlu acesta de avertizare > Daca tot nu poti scrie care sunt restaurantele cu pricina, care atentie ?!? La ce, la cine ??? Se vede draga Augusta, ca e greu tare cu jurnalismul . ce sa-i faci, fiecare castiga cum poate o paine !
Vai de mine cata democratie e in judetul nr.39!Nu poti scrie in ziar ca o firma a fost amendata de DSV!
Eventual poti scrie si punctul de vedere al reprezentantului firmei respective.
Tu vorbeşti, cetăţeanule? Scrii un rahat de comentariu şi nu ai sânge în instalaţie să te semnezi?
Vitejii sub anonimat vor numele restaurantelor! Cititi legea, prostilor! Reveniti cu comentarii mai bazate dupa aceea. Si cu pietrele, tot atunci.
Pai daca le-au dat amenda inseamna ca a fost jeg acolo. Contesta amenda ca sa le fie redusa(de asta se asteapta decizia instantei), asta nu-i scuteste de vina enorma ca pun in pericol sanatatea clientilor. Vrem numele localurilor in cauza!
ar trebui sa primeze in fata celui individual…
Situatia nu e finalizata, asa incat exista prezumtia de nevinovatie…
In cazul in care, insa, cele constatate prin actul control se verifica ulterior (dupa epuizarea tuturor cailor legale de atac), in baza principiului de mai sus, numele restaurantelor ar trebui, totusi, facute public…