Monumentul de la Guruslău, ridicat în cinstea ultimei victorii a lui Mihai Viteazul, din comuna Hereclean, se află în plin proces de restaurare. Lucrările, în valoare de aproximativ 450.000 de lei, sunt suportate de Consiliul Judeţean (CJ) Sălaj şi sunt executate de o firmă din Târgu Mureş, SC Ars Antioqua, atestată pentru lucrări de reabilitare a monumentelor istorice.
Monumentul „Mihai Viteazul”, situat în satul Guruslău, construit în anul 1976, face parte din domeniul public al judeţului Sălaj şi este un monument de importanţă locală, grupa valorică B – conform „Listei monumentelor istorice” aprobată printr-un Ordin al ministrului culturii şi cultelor în anul 2004. Potrivit CJ Sălaj, instituţia în subordinea căreia se află în administrare monumentul, lucrările de restaurare erau necesare deoarece din cauza infiltraţiilor apelor pluviale construcţia a început să se degradeze; la monument nemaifiind realizate lucrări de restaurare de mai bine de 39 de ani, de la inaugurarea din 1976.
Lucrările de restaurare au început în luna octombrie a anului trecut şi reprezintă o activitate complexă, care presupune eliminarea cauzelor degradărilor şi măsuri pentru asigurarea durabilităţii monumentului. În acest sens, constructorul are în vedere: realizarea unei sistematizări verticale pentru evacuarea apelor meteorice de lângă fundaţie; refacerea placării monumentului în întregime, utilizând, pentru lipirea plăcilor din travertin de betonul structural, materiale specifice care să neutralizeze efectul de migrare a sărurilor din beton, spre exterior; rostuirea suprafeţei restaurate cu mortar hidraulic. Aceste operaţii de restaurare, care vor fi finalizate în cursul acestui an, au ca scop readucerea monumentului la forma iniţială istorică, mai exact la nivelul exigenţelor perioadei de construcţie iniţială.
Opera a fost ridicată pe dealul Guruslăului, în cinstea victoriei lui Mihai Viteazul din 3 august 1601, împotriva lui Sigismund Bathory, ultima victorie înainte de asasinarea sa şi a fost inaugurat în 21 octombrie 1976. Obiectivul este o reconstrucţie, într-o formă impozantă, a monumentului de zece metri ridicat în 1928 pe colina din apropierea localităţii şi demolat în 1941 de autorităţile maghiare. Monumentul a fost realizat de sculptorul Victor Gaga şi are aproximativ 27 de metri înălţime.
Nici până în ziua de azi nu a fost pedepsit cel care a profanat Monumentul de Guruslău. Oare cine a fost porcu care tăiat cu dalta cuvintele Nicolae Ceauşescu ?
Trebuia impuscat, ca pe Ceausescu 🙂
Domnule ziarist te rod sa-ti finalizezi articolul;Si totusi: Cind ? De catre cine? Si in ce context se va da o explicatie clara cu privire la demolarea monumentului de catre autoritatile maghiare in anul 1941 si de ce n-au fost trase la raspundere?