Chiar dacă legislaţia din domeniul muncii prevede faptul că „drepturile salariale se plătesc înainte de oricare alte obligaţii băneşti ale angajatorilor”, în judeţul Sălaj, zeci de angajatori „au uitat” să-şi plătească lucrătorii. Dovada cea mai clară în acest sens: sesizările înregistrate la Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Sălaj.
După cum a explicat Luminiţa Nemeş, inspector şef la instituţia precizată, în cadrul şedinţei ordinare de Colegiu Prefectural de vineri, 22 mai, în cursul anului 2014 la sediul ITM din municipiul Zalău au fost înregistrate 93 de sesizări din care 88 în domeniul relaţiilor de muncă (RM) şi cinci în domeniul securitătii şi sănătătii în muncă (SSM), rezultând că numărul preponderent este cel al sesizărilor care reclamă încălcari legate de prevederile Codului Muncii. Astfel, în domeniul RM, din totalul sesizărilor înregistrate, 45 sunt cu privire la neplata drepturilor salariale, reprezentând 51,15 la sută din totalul sesizărilor; 20 sesizează munca fără forme legale de angajare – 22,72 la sută; 13 – reclamă munca suplimenatră, munca în timpul repausului săptămânal şi munca în timpul sărbătorilor legale reprezentand un procent de 14,77 la sută şi în alte zece s-a reclamat neefectuarea concediului de odihnă – procent de 11,36 la sută.
În urma sesizărilor, inspectorii de muncă au efectuat controale şi în toate situaţiile, cu privire la neplata salariilor, au constatat faptul că toate statele de plata ale reclamanţilor erau semnate. „Constatările noastre în teren sunt următoarele: statele de plată care sunt prezentate controlului sunt semnate. Nu putem să ne pronunţăm dacă ele sunt semnate de către cei a căror drepturi salariale sunt înscrise pe acele state de plată sau de către altcineva. Sigur instanţa de judecată este cea care poate să decidă în această situaţie”, a precizat Luminţa Nemeş. Ponderea ridicată pe care o deţin sesizările care reclamă încălcări ale dreptului de remuneraţie a lucrătorilor este explicată prin faptul că aceste nerespectări ale prevederilor legale nu sunt sancţionabile şi nu constituie contravenţie, conform prevederilor Codului Muncii. Mai exact salariaţii care nu-şi primesc leafa trebuie să-şi acţioneze în instanţă angajatorii pentru recuperarea drepturilor salariale, teremenul de prescripţie fiind de trei ani. „Acest termen, conferă angajatorilor o siguranţă de a amâna plăţile salariale. În cazul celor care lichidează sau celor care pleacă din societăţi nu se mai pune problema plăţii drepturilor salariale în multe cazuri”, a adăugat Nemeş.
În 1990 erau unii care făceau clăbuci a gură tot povestiind despre patronii care o să vină şi cum vor avea ei grijă de oamenii, nu cum a avut statul comunist. Ei, acum v-aţi lămurit, javrelor !